De juiste prioriteiten
De ervaren crisismanager Karel Vinck en de ambitieuze Emmanuel Claus hebben elkaar gevonden. De noodzaak van het ondernemerschap is het favoriete gespreksonderwerp van deze jonge manager en zijn wijze mentor.
KAREL VINCK (74)
Wie bent u?
“Ik ben als ingenieur begonnen. Maar ik was vooral geïnteresseerd in strategische aspecten van het bedrijfsleven. In een bedrijf moet je uiteraard de bestaande activiteiten zo goed mogelijk structureren. Even belangrijk is het echter dat je een pijplijn met nieuwe producten uitbouwt. Dat vond ik bij Emmanuel interessant: hij wou niet enkel zijn bestaande activiteit structureren, maar tegelijk een nieuw bedrijf opstarten.”
Waarom neemt u deel aan deze cyclus?
“Omdat ik jonge ondernemers graag bijsta. Kijk naar het succes van Duitsland, dat is te danken aan kmo’s en vaak familiale bedrijven. Je kunt spreken van innovatie of van Vlaanderen in Actie, maar uiteindelijk zijn er altijd ondernemers nodig. Daar ligt onze economische toekomst. Ik zie met veel genoegen dat we nog jongeren hebben die risico willen nemen.”
Wat hebt u opgestoken of bijgebracht?
“Ik heb de tijd genomen om te begrijpen waar Emmanuel naartoe wilde. Daarna zijn we over praktische dingen beginnen te praten en hebben we prioriteiten vastgelegd. We hebben getracht alles in evenwicht te brengen: niet alleen technologische aspecten en het marktgebeuren, ook het financiële. Want uiteindelijk moet er geld zijn om het oude bedrijf gaande te houden en het nieuwe op te starten. Ik denk dat hij dat evenwicht heeft gevonden. Ik heb getracht de juiste vragen te stellen en de juiste prioriteiten te helpen vastleggen.”
Hoe past u de opgedane kennis of feedback toe?
“Ik heb iets geleerd. Mijn carrière begon in een stabiele omgeving. Nu is dat niet meer mogelijk. Jonge managers moeten flexibel zijn en tegelijk een langetermijnvisie ontwikkelen. Ik heb bij Emmanuel ervaren hoe dwingend die tegenstelling is en hoe lastig het is in zo’n omgeving te ondernemen. Ik vermoedde het wel, maar wist niet dat het zo ver ging.”
EMMANUEL CLAUS (39)
Wie bent u?
“Ik ben jurist van opleiding, en ben in het bedrijfsleven gerold via mijn familie. Mijn vader was aandeelhouder in een bedrijf in elektromechaniek. Via tussenstappen bij multinationals ben ik ondernemer geworden en nu ben ik aandeelhouder van Ursus. Dat biedt maatwerk in aluminium voor de bouw. En intussen ben ik ook aandeelhouder van Alinel, een dochter van Ursus gespecialiseerd in aluminium gevelbekleding.”
Waarom neemt u deel aan deze cyclus?
“Omdat ik feedback zocht. In ons bedrijf spreek ik met mezelf of met mijn vennoot Jan. We komen goed overeen, op de duur ben je dan onvoldoende kritisch voor elkaar. Dit traject biedt een kans de zaken in een ander perspectief te zien. Het geeft ook een zekere objectivering, want iemand als Karel Vinck is geen belanghebbende partij. Daar kan je veel van leren.”
Wat hebt u opgestoken of bijgebracht?
“We hebben wel een antwoord op de initiële vragen, maar het coachingtraject is nog niet ten einde. Er zijn ook nieuwe vragen en aspecten bij gekomen. Ik heb geleerd de zaken analytischer te benaderen. Vaak heb je de bekende vragen voor je liggen, die al in ieder boekje staan. Karel legde mij die vragen zo voor dat ik verplicht was ze in een ander perspectief te bekijken en een antwoord te formuleren. En dan bedoel ik een antwoord dat iemand met een zekere deskundigheid als bevredigend kan beschouwen.”
Hoe past u de opgedane kennis of feedback toe?
“Als jonge ondernemer wil je alles in één keer aanpakken. Helaas is dat niet altijd de meest efficiënte manier. Met Karel hebben we een aantal prioriteiten vastgelegd. Die pas ik nu toe. Ik hou mezelf voor ogen dat het niet nodig is alle resultaten in één keer te willen halen. Het belangrijkste is dat we de resultaten ooit boeken.”
Jonge Managers, Wijze Mentors, een initiatief van de Management Associatie, is ook elke donderdag te zien op Kanaal Z.
Geïnteresseerd? Schrijf je dan in voor de volgende cyclus van Jonge Manager, Wijze Mentors, info@vma-be.org, Website: www.vma-be.org.
ROELAND BYL, FOTOGRAFIE KRISTOF VRANCKEN
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier