De juiste externe harde schijf
Externe harde schijven bestaan in veel soorten en modellen. De keuze beperkt zich niet tot een eenvoudige kwestie van gewicht en capaciteit. Oordeelkundig kiezen, houdt veel meer in.
Als het over externe harde schijven gaat, heeft de gebruiker keuze te over onder de grote modellen om op het bureau te plaatsen en kleinere, draagbare formaten. “Het aanbod is uiterst gevarieerd”, zegt Bruno Carre, productmanager bij LaCie. “Enerzijds zijn er de basistoestellen met een agressieve prijszetting (160 Gb en meer voor minder dan 100 euro) die echter maar een enkele USB 2.0-interface bieden. Anderzijds zijn er de duurdere, ultraperformante modellen die over meerdere aansluitingsmogelijkheden beschikken (USB 2.0, FireWire 400/800 enz.) en geleverd worden met toepassingen voor automatische back-up, synchronisatie of versleuteling van de gegevens. Die worden ook verkocht met een ruimere garantie (tot drie jaar) die soms standaard een inruilmogelijkheid omvat.”
Hoe kleiner de disk, hoe beperkter uiteraard de opslagcapaciteit en de snelheid van de gegevensoverdracht. Het is ook goed om weten dat sommige draagbare schijven beschermingssystemen bevatten tegen schokken, zoals de automatische vergrendeling van de leeskoppen bij bruuske bewegingen of een rubberen beschermrand.
Het verschil in prestaties (met name in overdracht van bestanden en toegang tot de gegevens) tussen een instapmodel en een topmodel hangt af van verschillende factoren. Hoe sneller een disk draait, hoe sneller hij de gegevens zal opslaan. Harde schijven die gevoed worden door netstroom zetten betere prestaties neer dan de modellen die ‘zichzelf voeden’ via een USB 2.0- of FireWirekabel.
U doet er goed aan te kiezen voor een FireWire 400-verbinding als uw computer er voor uitgerust is. Theoretisch zijn de prestaties zo goed als gelijkwaardig, maar in de praktijk blijkt een USB 2.0-poort de gegevens trager over te dragen met debieten die variëren van 10 tot 15 megabits per seconde (Mbps), tegenover 25 tot 40 Mbps voor een FireWire 400. Nog sneller zijn de FireWire 800 (30 tot 45 Mbps) en vooral de SATA-interface (40 tot 60 Mbps). Zij kunnen wedijveren met de prestaties van de interne schijven van een pc.
De grootte van het ingebouwde cachegeheugen beïnvloedt eveneens de algemene prestaties van een harde schijf. Kies hier voor een 8 Mb- of zelfs een 16 Mb-model.
Harde schijven hebben in elk geval een goede ventilatie nodig. Dat houdt meteen in dat sommige modellen (a fortiori de grotere) luidruchtiger zijn dan andere. De draagbare modellen daarentegen voeren de warmte af langs hun metalen behuizing en doen dat in een doodse stilte.
En tot slot: een externe harde schijf mag nooit beschouwd worden als een archiveringsinstrument, want het risico op mechanische defecten is reëel. Daarvoor bestaan er cd’s en dvd’s. (T)
Door Boris Jancen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier