“De juiste connectiviteit, bij voorkeur as a service”

Proximus Enterprise
Proximus Enterprise
Partner Content

Partner Content verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

30 september 2021, 11:34 Bijgewerkt op: 20 juli 2022, 08:12

Het toegenomen thuiswerk en de versnelling in het gebruik van clouddiensten zijn maar mogelijk via een performante en veilige netwerkverbinding. Dat verandert de manier waarop bedrijven naar connectiviteit kijken.

Corona zorgde voor een piek in thuiswerk. Dat veroorzaakte een algemene verandering in de behoefte aan connectiviteit, onder meer om dat thuiswerk snel mogelijk te maken. “Bedrijven kijken intussen naar meer dan alleen het thuiswerk”, zegt Tania Defraine, Head of Fixed Connectivity Solutions bij Proximus. “Het gaat erom hoe ze hun kantoren in de toekomst laten evolueren.” Vroeger was alle activiteit op één fysieke plaats geconcentreerd, binnen het kantoor. Die tijd is lang voorbij.

Vandaag leven we in een heel andere realiteit, met medewerkers die ook thuis en onderweg connectie met data en applicaties nodig hebben, en met een sterke evolutie van applicaties die via de cloud beschikbaar zijn. “Trouwens, niet alleen onze werkplek is veranderd. Ook medewerkersprofielen zijn er intussen in alle maten: van interne medewerkers tot externe consultants. Allemaal hebben ze een plek nodig op het netwerk. Hetzelfde geldt voor bezoekers en klanten. En ondertussen neemt het aantal cloudapplicaties alleen maar toe.”

Versnelling richting cloud

De evolutie richting cloud – en de uitdagingen op het vlak van netwerkbeheer die daar bijhoren – verloopt niet overal tegen dezelfde snelheid. Tania Defraine: “Door de opkomst van e-commerce zijn retailers bijvoorbeeld al erg bezig met de digitalisering en de upgrade van hun netwerk om de digitale sprong mee te ondersteunen. Andere sectoren gaan soms minder snel. Ook de grootte van een bedrijf speelt mee. Waar sommige ondernemingen digitalisering in één beweging aanpakken, zullen de grote bedrijven dat eerder opsplitsen.”

De voorwaarde is vooral dat de toegang tot data en applicaties op een veilige manier verzekerd is. “Netwerk en beveiliging gaan daarom hand in hand”, zegt Tania Defraine. “Bedrijven vertrekken nu meer vanuit de beveiliging van de gebruiker, ongeacht waar de applicatie zich bevindt en met een flexibel gebruik van de bandbreedte op de bedrijfslocaties – al dan niet redundant, afhankelijk van het kritische karakter van de site.”

Tania Defraine, Head of Fixed Connectivity Solutions bij Proximus
Tania Defraine, Head of Fixed Connectivity Solutions bij Proximus

Minder zin in netwerkbeheer

De vraag naar de beveiliging van alle toestellen – vaste, mobiele en IoT-devices – groeit zienderogen, net door de transitie naar cloudapplicaties. “Tegelijk zien we de appetijt van bedrijven voor het eigen netwerkbeheer verder afnemen, omdat ze zich willen focussen op hun corebusiness”, zegt Tania Defraine. “Maar bedrijven willen via een degelijke rapportering wel het overzicht bewaren over wat er op hun netwerk en met hun applicaties gebeurt.”

Hier komt onder meer een oplossing als SD-WAN naar voren. En bedrijven maken vandaag de afweging. SD-WAN laat toe het beheer van verschillende connecties – fiber, mobiele connecties (4G met evolutie naar 5G), wifi, enzovoort – binnen een bedrijf makkelijk aan te sturen, bijvoorbeeld om niet-kritische trafiek naar de cloud te offloaden.

Connectiviteit as a service

Ondernemingen gaan bovendien vaker op zoek naar end-to-end-oplossingen. “Dat is wat onze klanten vandaag willen”, zegt Tania Defraine. “Ze rekenen op de juiste connectiviteit, maar dan bij voorkeur as a service. Die evolutie richting ontzorging is al langer aan de gang.” In plaats van overal één gelijklopende oplossing uit te rollen, kijken bedrijven vandaag veel meer site per site welke concrete behoefte aan connectiviteit er bestaat.

Tania Defraine: “Daarbij zal een belangrijke rol weggelegd zijn voor 5G, maar ook voor glasvezel en wifi 6. Om daar de best passende keuze te maken, is het belangrijk dat de onderneming telkens vertrekt vanuit de klantenbehoeften en de applicaties. Wanneer we een bedrijf op glasvezel aansluiten, bijvoorbeeld, zorgen we ervoor dat de bandbreedte correct is afgestemd op de behoeften van dat bedrijf. Is er meer of minder bandbreedte nodig, dan draaien we bij manier van spreken aan het kraantje.”

Ontdek hier hoe u uw connectiviteitstrategie kan laten evolueren.