DE JACHT. Dure schoten
In de 19de eeuw besloot het Belgische parlement wanneer de jacht openging. Intussen zijn zowel de politiek als de jacht gedemokratizeerd, en de jacht gepolitizeerd en gefederalizeerd. Vlaanderen, Brussel en Wallonië hebben een andere jachtwetgeving, doch overal daalt het aantal jagers : naar 27.000 voor heel België. Ondanks dat mag het direkte ekonomisch belang van de jacht in ons land op 7 miljard frank worden geschat.
Ekonomie in beelden. Foto’s : Kristien Buyse/Photo News.
DE JACHT IS MEER DAN SCHIETEN Terwijl vroeger jagen dikwijls, dixit prof. Kurt Lindner, “een doelbewuste, meestal op doden gerichte vervolging van het wild” was, is de jacht in de jaren negentig geëvolueerd naar, aldus het nieuwe jachtdekreet, “het verstandig gebruik maken van het wild en zijn biotopen. “
HET JACHTREVIER Volgens een studie van professor Allaert van de RUG, in opdracht van de Koninklijke Sint-Hubertusclub van België, omvat de gemiddelde grootte van een jachtrevier in gewone woorden, een jachtgebied circa 300 hektare. In Vlaanderen geven de jagers 600 miljoen frank uit aan pachtgeld. De gemiddelde prijs per hektare landbouwgrond bedraagt er 300 frank, in extreme gevallen soms 3000 frank per hektare om aan een aaneengesloten blok jachtgebied te komen.
EEN MANNENAANGELEGENHEID Inzake leeftijd vormen de jagers een zeer heterogene groep : van 18 tot 88 jaar. De gemiddelde leeftijd bedraagt echter 40 à 60 jaar. De Belgische jagers behoren, in tegenstelling tot vroeger, niet hoofdzakelijk uit aristokraten één op tien is arbeider. Anderzijds is het wel zo dat slechts 1 % van de jagers vrouwen zijn. De vrouwen die dan toch mee de natuur in trekken, gaan mee als drijver in een klopjacht.
DE BESTE VRIEND VAN MENIG JAGER IS ZIJN HOND Het aantal honden per jachtverlofhouder ligt rond de 0,85 tot 0,90. Voor een jachthond wordt rond de 10.000 frank betaald. Het onderhoud kost al snel 15.000 frank per jaar.
200 PATRONEN PER JAAR Volgens de Sint-Hubertusclub, waar ongeveer de helft van de Belgische jagers zijn bij aangesloten (één jaar lidmaatschap kost 1500 frank), schiet de gemiddelde jager 200 patronen per jaar. Eén patroon afvuren duurt één sekonde, 200 patronen nauwelijks 4 minuten. Dit maakt vier minuten schietplezier per jachtseizoen. Eén patroon kost tussen 50 en 200 frank. Klein wild wordt geschoten met hagel, groot wild met een kogel.
EEN JACHTUITRUSTING : VOOR HET LEVEN Jagen vergt een speciale, vooral wind- en regenbestendige jachtkledij en een rist jachtbenodigdheden : stoeltjes, weitassen, verrekijker, patronenhouder en, uiteraard, een geweer. Een jachtgeweer voor klein wild kan vanaf 25.000 frank, maar kan ook aan 2 miljoen frank voor een hand- en op maat gemaakt eksemplaar van bijvoorbeeld Holland Holland in Londen.
WILD EN GEVOGELTE De enige reden waarom de jacht in Brussel officieel open en gesloten wordt verklaard, is om “pouliers” en restaurateurs de mogelijkheid te geven het wild aan te bieden aan het publiek.
WILD IN DE SUPERMARKT Ook de grootwarenhuizen willen een steeds groter deel van de wildverkoop.Bij GB biedt men de jongste jaren steeds meer exotisch wild (springbok, rendier, krokodil, kangoeroe, struisvogel) naast de traditionele wildsoorten. Fazant en patrijs worden in België betrokken ; hert, hinde en wild konijn komt uitsluitend uit Schotland en Engeland en hazen komen uit de ex-DDR en Hongarije.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier