De greens blijven leeg

LEGE GREENS Ook in de golfsport is de pauzeknop ingedrukt. © GET

Ook de golfwereld ontsnapt niet aan de coronacrisis. Na de European Tour, die al toernooien in Kenia, India, Maleisië en China had geannuleerd, schrapt ook de Amerikaanse PGA-Tour verscheidene toernooien. En niet van de minste.

Vorige week begon het Players Championship alsof er niets aan de hand was, op de TPC Sawgrass in Florida. Maar aan het einde van de eerste ronde beslisten de organisatoren het toernooi meteen stop te zetten. Een paar uur later kondigde Fred Ridley, de voorzitter van de Augusta National Golf Club, aan dat de Masters, gepland van 9 tot 13 april, werd uitgesteld. Het eerste plan was het eerste toernooi van de Grand Slam zonder publiek te spelen, maar dat ging dus niet door. “We hopen dat we dit jaar nog een andere datum vinden”, veklaarde Ridley.

Sinds de Masters in 1934 voor het eerst werd georganiseerd, is het toptoernooi nog maar één keer geannuleerd: tijdens de Tweede Wereldoorlog. In de golfwereld is de Masters dan ook hét evenement van het seizoen, vergelijkbaar met Wimbledon in het tennis. “Maar dit zijn zeer uitzonderlijke omstandigheden”, zei Ridley ook nog. “We mogen geen risico’s nemen.”

Ook in de golfsport is de pauzeknop dus voor onbepaalde tijd ingedrukt. In de European Tour is het volgende toernooi normaal eind april gepland, in het Andalusische Valderrama. Maar met de huidige situatie in Spanje is het weinig waarschijnlijk dat het evenement plaatsvindt. Het eerstvolgende toernooi zou dus pas in mei kunnen plaatsvinden: de Open van Denemarken. Ook in het Amerikaanse circuit is het niet duidelijk wanneer opnieuw kan worden gespeeld. Ook andere Amerikaanse competities, zoals de NBA, liggen stil. In de PGA Tour is alles tot zeker midden april geannuleerd.

Hoe het nu verder moet, is onduidelijk. Temeer omdat met de Olympische Spelen en de Ryder Cup nog twee belangrijke evenementen op het programma staan. Onze landgenoten Thomas Pieters en Thomas Detry zouden eind maart deelnemen aan het Corales Championship in Punta Cana, maar ook dat toernooi is afgevoerd. “We verkeren compleet in het ongewisse”, besluit Vincent Borremans, de manager van Nicolas Colsaerts.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content