De gouden tip: blijf de beurs trouw

Danny Reweghs

Aandelenbeleggers worden om de oren geslagen met een vloedgolf aan slecht nieuws. Door de berichten over torenhoge inflatiecijfers en een nakende recessie beginnen investeerders te twijfelen, te panikeren of laten ze zich ontmoedigen. Daardoor haken ze vaak af in slechte beurstijden. “Ik kijk voorlopig niet meer naar mijn portefeuille, want ik word depri van al die rode cijfers”, hoor je dan. Dat is een vergissing, want precies in moeilijke economische tijden met veel slecht nieuws ontstaan fraaie koopkansen. De belangrijkste beurswijsheid van de succesvolle belegger indachtig – ‘koop laag, verkoop hoog’ – is het zaak in periodes van stevige koersdalingen heel alert te zijn voor kansen op de beurs.

Geen enkele baisse op de beurs is blijven duren. Wie in volle crisis regelmatig blijft kopen, zal over enkele jaren aangenaam verrast zijn over de behaalde winsten.

Maar wanneer bereiken de aandelenmarkten een bodem? En wanneer kunt u het beste kopen of bijkopen? Timing is zelfs voor een ervaren belegger – laat staan een beginnende – bijzonder moeilijk. Altijd gebeuren er wel zaken die de markten in beide richtingen kunnen beïnvloeden. Er is steevast wel een cijfer, een verkiezing, een resultatenseizoen waarvoor u moet uitkijken en die mogelijk een daling op gang kunnen brengen. En nooit zullen alle analyses van experts, strategen en analisten een volledig blauwe beurshemel schetsen.

Maar daarover mag u zich niet te druk maken en u mag er zich zeker niet door laten leiden in uw beleggingsbeslissingen. Geloof ons vrij: er wordt veel winst gemist door te wachten op beter nieuws of op een bodem. Blijf ook in donkere beursdagen beseffen dat 70 procent van de beurssessies op winst eindigt en dus maar een kleine minderheid op een fors verlies.

De eenvoudigste aanpak – wat in de praktijk haast niemand doet, en zeker niet in moeilijke beurstijden – is om regelmatig te kopen voor hetzelfde bedrag, afhankelijk van de middelen die u ter beschikking heeft en die u kunt missen. De een zal elke maand een vast bedrag besteden, de ander doet dat elk kwartaal.

Aandelenbeleggers moeten veel meer bezig zijn met de vraag waarin ze gaan beleggen. Doorgaans zijn er ermee bezig wanneer ze moeten beleggen. Beleggers lezen er interviews en analyses op na of het al dan niet een goed moment is om te kopen. Natuurlijk is het ene moment geschikter dan het andere. Maar als we regelmatig investeren, heft dat timingprobleem zich bijna automatisch op. Zeker als u bijvoorbeeld een vast bedrag van 1.000 euro per investering hanteert. Als de beurzen minder presteren, kunt u zich flink wat meer aandelen aanschaffen dan in periodes van sterk stijgende aandelenkoersen. Zo vlakt u de impact van de timing uit en kunt u uw aandelenportefeuille gemiddeld tegen heel redelijke prijzen samenstellen.

De lakmoesproef in die strategie is dat u uw emoties buiten beschouwing laat en u zich er door slecht nieuws niet van laat weerhouden om uw 1.000 euro te investeren, uit schrik dat de verliezen alleen maar zullen oplopen. Want vaak zal blijken dat dat net de beste momenten waren om lucratieve aankopen te doen.

Het overgrote deel van de beleggers – en zeker de particuliere – kunnen het gemiddelde rendement op hun aandelenportefeuille gevoelig opkrikken als ze zich aan die regel zouden houden. Als we aan honderd aandelenbeleggers zouden vragen of ze die regel volgen, dan is onze inschatting dat er minder dan tien ‘ja’ antwoorden. Nochtans is in de geschiedenis nog geen enkele laagconjunctuur, geen enkele baisse op de beurs blijven duren. Wie in volle crisis regelmatig blijft kopen, zal over enkele jaren aangenaam verrast zijn over de behaalde winsten.

DE AUTEUR IS DIRECTEUR ANALYSE & STRATEGIE VAN INSIDE BELEGGEN.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content