De gouden beer wordt 70

Jack Nicklaus, nog altijd recordhouder van het grootste aantal majors, is 70 geworden. Tiger Woods maakt de meeste kans om hem te kloppen. Maar dan moet hij misschien een voorbeeld nemen aan Nicklaus, die al 40 jaar is getrouwd.

Jack Nicklaus heeft vorige week zijn 70ste verjaardag gevierd. Dat deed hij met een vispartijtje ergens in de Stille Oceaan, want hengelen was altijd al zijn tweede grote passie. En omdat de man wel een cent heeft verdiend in zijn golfcarrière, kan hij het zich permitteren om zowat overal in de wereld een lijntje te gaan gooien.

Voor de golfwereld is en blijft Nicklaus de man die nog altijd het grootste aantal overwinningen in majors achter zijn naam heeft. Achttien in totaal: zes keer de US Masters, vier keer de US Open, drie keer de British Open en vijf keer het US PGA Championship. De man met de meeste kansen om Nicklaus te onttronen, is Tiger Woods met veertien majors. Alleen likt die nog altijd de wonden van een privéleven dat compleet in het honderd is gelopen. Het huwelijksleven van Jack Nicklaus zit in veel rustiger wateren. De Amerikaan is al meer dan 40 jaar getrouwd met dezelfde vrouw, vader van vijf kinderen en grootvader van 21 kleinkinderen.

Nicklaus schitterde niet alleen in majortoernooien, maar ook in de Ryder Cup, die hij als speler en kapitein vijf keer won. Toen hij halfweg de jaren tachtig wat gas terugnam op de golfbaan, begon hij terreinen te ontwerpen. “Omdat ik dat een nieuwe uitdaging vond, maar ook omdat ik op die manier in de golfwereld kon blijven terwijl ik in de hiërarchie begon te zakken.”

Na de jaren negentig stopte Nicklaus ook met de toernooien bij de Amerikaanse senioren, de zogenaamde Champions Tour. Vandaag neemt hij nog maar heel uitzonderlijk in het openbaar een golfclub vast, hoewel hij op 17 januari samen met Tom Watson de beste was in het Champions Skin Game. De heren klopten collega’s als Fred Couples, Nick Price, Ben Crenshaw of Fuzzy Zoeller en streken daarmee een cheque op van 335.000 dollar. Wat bij Golden Bear, zoals Nicklaus wordt genoemd, overigens deze reactie uitlokte: “Ik zal wel een heel jonge zeventiger zijn. Ik speel golf, ik ga skiën en voel me nog altijd heel fit, hoewel ik al op verscheidene plekken last heb van artritis. Bovendien win ik nog altijd elk toernooi dat ik speel.”

En ook financieel blijft het snor zitten. Samen met zijn vier zonen, die bij hem in zijn ontwerpbureau werken, tekende hij al 341 parcours in 34 landen. Zijn ambitie? “Telkens weer een parcours aanleggen waar de beste spelers van de wereld de tanden op stuk kunnen bijten.”

John Baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content