De genomineerden bij de kmo’s

De ‘KMO Best Board Award 2006’ ging naar Groep Joos (zie hoofdtekst). Dit zijn de twee andere genomineerden:

Q-GROUP

Q-group is een vleesverwerkend bedrijf uit Lokeren dat in handen is van de familie De Bruycker.

“Al een jaar lang brengen we corporate governance in het bedrijf,” zegt Marcel Verschelden, voorzitter van de raad van bestuur van Q-group en ereaccountant, “In een familiale onderneming moet je een aantal zaken duidelijk formuleren en is behoorlijk bestuur zeker op zijn plaats. In sommige bedrijven heerst er wel eens onduidelijkheid: ofwel is niemand baas, ofwel is iedereen baas. Bovendien beslissen vele familiebedrijven al wandelend, zonder dat er een organogram is.”

Een jaar geleden werd de familiale opvolging geregeld. Er moest een overdacht van bevoegdheden komen van de oudere naar de jongere generatie. En Marcel Verschelden structureerde de werking van de raad van bestuur: het bedrijf telt vandaag zeven bestuursleden, van wie vier onafhankelijke bestuurders. Het gaat om Marcel Verschelden, voorzitter, Luc Verhulst en Dirk De Baets. Ook Eddy Gysens, voorzitter van het directiecomité, is een van hen. Verschelden: “Je moet voor een goede mix gaan. In de raad van bestuur zetelen zowel mensen die de sector kennen als personen voor wie de vleesbranche ver van hun bed is. We kozen ook een manager met marketingervaring en iemand die sterk is op organisatorisch vlak.”

Verschelden was bestuurder bij een resem ondernemingen, maar bij Q-group is hij vriend aan huis. “Ik ben hier al 25 jaar adviseur. Ik weet met wie ik praat. Ik heb de jongere generatie zien opgroeien. Ik was ook de formateur, de man die op zoek ging naar nieuwe bestuurders.”

EUROGENTEC

Wie Jean-Pierre Delwart zegt, zegt Solvay. Sinds vorig jaar is Delwart voorzitter van Solvac, de familiale holding boven de industriële reus Solvay. Zijn overgrootvader trouwde overigens met een zus van Ernest Solvay. Maar Delwart is ook de topman van het Waalse biotechbedrijf Eurogentec. Het bedrijf (geconsolideerde omzet: 33 miljoen euro) is een spin-off van de Luikse universiteit en telt vestigingen in Japan, Singapore en de Verenigde Staten.

Het bedrijf profileert zich als een toeleverancier van de farmaceutische industrie. En valt dus op door zijn keuze voor corporate governance. De raad van bestuur telt een aantal leden die direct gelinkt zijn aan het Solvay-imperium (Jean-Pierre Delwart zelf, Eric Delwart, Denis Solvay, die ook bestuurder is bij SN Airholding…) Maar in de bestuursraad zetelen ook enkele experts in biotechnologie (zoals Joseph Martial en Frank Gannon). Onafhankelijke bestuurders werden aangetrokken op basis van een formeel selectieproces. Het bedrijf stelde op voorhand duidelijke profielen op (financieel, wetenschappelijk…).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content