De genen van een fietsfabrikant
Gentenaar Peter Bruggeman (36) is de nieuwe eigenaar van het Limburgse fietsenbedrijf Minerva. Een op het eerste gezicht bizarre carrièrewending voor de financieel expert die een steile opgang kende bij het bedrijfsdienstenbureau Ernst & Young. Maar voor Bruggeman is het een logische keuze, want het ondernemen zit hem in het bloed. “Veel mensen bij ons in de familie zijn zelfstandige of hebben een bedrijfje opgericht. Het zit dus in de genen. Ik heb altijd gedacht dat ik die stap vroeg of laat zou doen door zelf een bedrijf op te richten of me ergens in te kopen”, legt Bruggeman uit.
Met Minerva verwierf hij een bedrijf dat jaarlijks 20.000 fietsen verkoopt, maar drie kwart van zijn jaaromzet van 12 miljoen euro haalt uit de distributie van fietsonderdelen. Eigenaar Paul Bruyninx verkocht Minerva omdat zijn dochter de zaak niet wilde voortzetten.
Bruggeman ging niet over een nacht ijs. Sinds juni vorig jaar bereidde hij de overname voor. “De financiële crisis heeft de zaken vertraagd en bemoeilijkt. Maar zodra ik in contact kwam met Paul wist ik dat ik dit wilde doen, omdat ik altijd zelf een enthousiaste fietser ben geweest. Ik had dus affiniteit met de sector. En dit distributiemodel is gemakkelijker onder de knie te krijgen dan het productiemodel van een chemiebedrijf.”
De financiële crisis verplichtte Bruggeman wel om een kapitaalkrachtige partner te zoeken. “Mocht ik het twee jaar geleden geprobeerd hebben, had het met wat geluk en goede wil kunnen lukken.” De Limburgse investeringsmaatschappij LRM kwam aan boord, maar Bruggeman is wel meerderheidsaandeelhouder.
De negentien personeelsleden zijn opgelucht dat de continuïteit verzekerd is en Bruyninx blijft nog een handvol jaren actief in het bedrijf. Een geruststellende gedachte vindt Bruggeman. “Ik heb nog veel te leren.”
Bruggeman groeide op in Desteldonk in de Gentse rand. Hij studeerde in 1996 af aan de universiteit van Gent als licentiaat economische wetenschappen en ging meteen aan de slag als financieel analist bij het private bankinghuis Puilaetco. “Daar heb ik de beginselen geleerd van fusies en overnames.”
In 1999 startte hij als consultant bij Ernst & Young. Nadien werd hij gepromoveerd tot achtereenvolgens senior consultant, manager, senior manager en director – na vennoot de hoogste functie.
“In november 2006 ben ik er vertrokken. Ze vonden het jammer, want ze zagen in mij het potentieel om door te groeien tot vennoot. Maar ik had niet de ambitie om tot het einde van mijn carrière consultancy te doen”, vertelt Bruggeman, die na zijn vertrek toch een managementvennootschap oprichtte en finan-cieel advies gaf aan een beperkt aantal klanten. “Dat hield ik nog twee jaar vol, met de wetenschap dat het maar een tijdelijke tussenstap was naar het runnen van een eigen bedrijf.”
Ook privéredenen speelden een rol in zijn vertrek bij Ernst & Young. Bruggeman, die sinds zijn huwelijk in Sint-Niklaas woont, was steevast voor dag en dauw het huis uit om de files te ontlopen, en klopte erg lange dagen. “Maar toen mijn vrouw in 2006 zwanger was, vond ik dat ik meer thuis hoorde te zijn.”
Toch werd het voorbije jaar nog bijzonder hectisch. Zijn vrouw moest na een zwaar verkeersongeval door een maandenlange revalidatie gaan. Het consultancywerk, de zorgen voor hun zoontje en het Minerva-dossier zorgden dan ook voor veel nacht- en weekendwerk. “Ik ben blij dat ik mij nu weer op één job kan concentreren.”
Bruggeman heeft nooit in competitie gereden, maar rijdt jaarlijks wel onder andere de Ronde van Vlaanderen voor wielertoeristen. “Nu ik in de sector actief ben, ben ik het aan mezelf verplicht om te blijven fietsen en sportief te zijn”, lacht hij. “Daarom probeer ik ook altijd ‘s avonds een uurtje op de rollen te rijden.”
Zijn vrouw deelt gelukkig zijn passie. “Ik was al een fietser toen ik haar leerde kennen. Zij was wel minder fanatiek, maar we hebben elkaar daarin gestimuleerd. En als ik nu ga fietsen, is dat alleen of met mijn vrouw. En als we samen gaan, nemen we ons zoontje in de fietskar mee.” Ook de vakanties staan in het teken van de fiets. Zo deed het koppel een drieweekse tocht door Sri Lanka en routes door Italië, Frankrijk en Spanje. Fietsen doet Bruggeman liefst in de bergen. “In alle stilte genieten van de inspanning en het prachtige uitzicht, dát is het voor mij”, mijmert Bruggeman, die ook een tiental keer de haast obligate Mont Ventoux beklom. (T)
Peter Bruggeman (36)
Is: algemeen directeur fietsbedrijf Minerva
Was: consultant
Vrije tijd: fietsen
Bert Lauwers
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier