De gemeenten op de beurs
De gemeenten hebben nog belangen in zes beursgenoteerde bedrijven: Electrabel, Distrigas, Fluxys, Elia, Telenet en Dexia. Samen goed voor ruim 3 miljard euro. Moeten de gemeenten hun spaarcenten beleggen op de beurs? “We moeten dat geval per geval bekijken,” vindt Jef Gabriëls, burgemeester van Genk en voorzitter van de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten (VVSG).
Dexia. Het familiejuweel van de Belgische gemeenten is de participatie in Dexia. Het gezamenlijke belang van 15,49 % wordt beheerd door de Gemeentelijke Holding en is ruim 1,3 miljard euro waard. Voor de gemeenten is het méér dan een financiële participatie. “We kunnen dienstverlening afdwingen bij Dexia. 80 % à 90 % van de leningen van de lokale overheid is afgesloten bij Dexia,” weet Gabriëls.
Electrabel. Is – of beter was – een andere grote spaarpot van de gemeenten. Suez heeft een bod gedaan op Electrabel, het belang van 4,67 % dat de gemeenten bezitten incluis. Het bod waardeert dit belang op 1,1 miljard euro. In Vlaanderen luidt het marsorder om in te gaan op het bod van Suez. De gemeentelijke participatie in Electrabel is een erfenis uit de Pax Electrica van de jaren tachtig. Twee derde van de Vlaamse gemeenten ging in zee met Electrabel voor de levering en distributie van elektriciteit en gas, en in ruil mochten de gemeenten instappen in het kapitaal van Electrabel.
Telenet. Alleen de gemeenten van de Vlaamse gemengde intercommunales participeren in Telenet. Bij de recente beursgang verkochten die intercommunales bijna de helft van hun aandelen, waardoor hun belang zakt van 33,85 % naar 15,7 %. De transactie leverde hen, na afrek van het deel dat voor partner Electrabel was, 296 miljoen euro op. Het resterende belang is op de beurs nog ongeveer 210 miljoen euro waard.
Elia. In de beheerder van het hoogspanningsnet participeren alle gemeenten. Via de Holding Publi-T controleren ze 30 % van Elia. Dat belang is ongeveer 250 miljoen euro waard en moet helpen de onafhankelijkheid van Elia te garanderen. 40 % van Elia is beursgenoteerd en 30 % is in handen van Electrabel en SPE.
Fluxys en Distrigas. Via de holding Publigas participeren alle gemeenten in de gasbedrijven Fluxys en Distrigas. In beide bedrijven heeft Publigas een belang van 31,2 %, en dat is res-pectievelijk 276 miljoen euro (Fluxys) en 470 miljoen euro waard (Distrigas). Publigas onderhandelt met Suez om ten minste 44 % plus één aandeel te verwerven in Fluxys (de meerderheid van de niet-beursgenoteerde aandelen) en wil desnoods volledig uit Distrigas stappen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier