‘De fundamenten blijven solide’

JAMES GLEDHILL "Tijdens een baisse bieden kortlopende obligaties veel beter weerstand."

Highyieldobligaties zijn een van de meest rendabele activaklassen van de afgelopen tien jaar. De fondsbeheerders die gespecialiseerd zijn in dat segment, blijven overtuigd van hun potentieel.

Highyieldobligaties zijn een van de meest rendabele activaklassen van de afgelopen tien jaar. De beste fondsen die wereldwijd beleggen in dat segment haalden een gemiddeld jaarlijks rendement van ruim 8 procent sinds september 2007. Ze zijn er bovendien in geslaagd hun beleggers door twee grote financiële crisissen te loodsen. Highyieldobligaties hebben een kredietrating van minder dan BBB- en worden uitgegeven door emittenten die risicovoller zijn dan soevereine uitgevers of grote multinationals met hoge cashflows. Hoe lager de kwaliteit van de uitgever, hoe volatieler de obligaties doorgaans zijn, en hoe meer ze zich gedragen als aandelen.

Sinds begin dit jaar lijkt het de highyieldfondsen tegen te zitten. De meeste producten die langer dan tien jaar bestaan, zijn teruggevallen met 6 tot 8 procent. Die mindere prestaties zijn vooral te wijten aan de daling van de dollar ten opzichte van de euro. De meeste internationale producten zijn uitgedrukt in dollar, aangezien de Amerikaanse highyieldmarkt nog altijd zeer dominant is.

Het rendement van de producten die beschikken over een bescherming tegen wisselkoersschommelingen, is wel overeind gebleven, met stijgingen tussen 3 en 6 procent voor de meeste fondsen. Opvallend is dat de highyieldfondsen vrij gelijk presteren. Over tien jaar bekeken schommelen de gemiddelde jaarlijkse stijgingen tussen 8,7 en 6,2 procent. Ook hun volatiliteitsprofiel is vergelijkbaar.

De kampioen

Het fonds Axa WF – Global High Yield Bonds heeft de voorbije tien jaar het best gerendeerd. Tussen 2010 en 2016 heeft het een mooie voorsprong uitgebouwd op de concurrentie onder leiding van James Gledhill en Carl Whitbeck, die ruim tien jaar ervaring hebben in die activaklasse. De twee beheerders aarzelen niet te beleggen in meer risicovolle uitgiftes (met een rating CCC of B) en ze focussen op korte looptijden om de volatiliteit te beperken. “Het wanbetalingsrisico is het grootst vóór de storting van de eerste coupon”, zegt Gledhill. “Beleggen in een bestaande emissie na een aantal terugbetalingen is minder risicovol.”

Het fonds van Axa Investment Managers is minder afhankelijk van de primaire markt dan zijn belangrijkste concurrenten en het heeft een defensiever profiel dan de fondsen die focussen op de primaire markt. “Tijdens een hausse stijgen kortlopende obligaties minder snel dan de rest van de markt, maar tijdens een baisse bieden ze veel beter weerstand. Het is meestal in die periodes dat we een kloof slaan op onze concurrenten”, legt Gledhill uit.

De uitdagers

Het enige product dat van de analisten van Morningstar een Gold-rating heeft gekregen, is het fonds T. Rowe Price – Global High Yield Bond, dat al meer dan twintig jaar wordt beheerd door Mark Vaselkiv. Hij heeft veel aandacht voor de risico’s. “De beheerder is van mening dat de markt zich in de laatste fasen van de kredietcyclus bevindt en prefereert daarom credits van hoge kwaliteit als een hefboom tegen stijgende renteniveaus”, stelt Niels Faassen, een analist van Morningstar, in zijn jongste analyse van dat product. T. Rowe Price heeft in het verleden niet geaarzeld het fonds te sluiten om de prestaties van beleggers te beschermen.

De hoofdbeheerder van het fonds PIMCO GIS Global High Yield Bond zet in op kwaliteitsvolle uitgevers en belegt traditioneel minder in emissies met een CCC-rating. Hij aarzelt ook niet om zijn liquiditeitspositie te verhogen als de markt duur wordt en het moeilijker is kansen te vinden. Het fonds heeft zich in het verleden vaak positief onderscheiden in baisseperiodes, maar bleef achter in hausseperiodes.

Monetair beleid

Voor de komende maanden blijven de beheerders vrij positief over de vooruitzichten voor highyieldobligaties. “Historisch bekeken zijn highyieldobligaties een van de beste segmenten om te beleggen in de obligatiemarkt in tijden dat de rente stijgt”, onderstreept Wes Sparks, die het fonds Schroder ISF Global High Yield beheert. “Het hogere rendement zal de koersdaling vaak compenseren, terwijl in periodes van rentestijgingen vaak ook de economische activiteit toeneemt.”

James Gledhill onderstreept dat de macro-economische omstandigheden gunstig blijven voor die activaklasse. “Het is de eerste keer sinds Lehman Brothers dat we een gesynchroniseerd herstel zien in de meeste grote regio’s, zonder dat de groei te sterk is, de inflatie versnelt of bedrijven agressiever schulden aangaan. De wanbetalingsgraad zou beperkt moeten blijven. De centrale banken zullen hun monetaire beleid wellicht heel geleidelijk normaliseren. Het aantal bedrijven dat in financiële moeilijkheden verkeert, blijft laag, zowel in Europa als in de Verenigde Staten.”

Solide fundamenten

De waardering van de highyieldmarkt kan hoog lijken na meerdere jaren van sterke prestaties. “De fundamenten blijven solide”, onderstreept Wes Sparks. “De vraag naar highyieldobligaties blijft sterk en het marktsentiment is in de maand september zelfs nog verbeterd.”

“De rente kan veel hoger lijken in de Verenigde Staten, maar rekening houdend met de betere kwaliteit van de emittenten en de kortere looptijden in Europa, is het verschil niet zo groot”, stelt James Gledhill. Zijn voorkeur gaat nog altijd uit naar de Verenigde Staten vanwege de lagere liquiditeit van die activa in Europa. “De Europese highyieldmarkt zou nog een beetje moeten dalen voor hij interessanter wordt dan de Amerikaanse.”

Frédéric Dineur

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content