De erfgename

Florence Descampe, de grote dame van het Belgische damesgolf, zet in Rigenée de familietraditie voort. Haar oude mentor Leadbetter kijkt over haar schouder mee.

Rigenée heeft in de interclubs zwaar uitgehaald. In de eerste categorie pakte het zowel bij de dames als de heren de overwinning. Een bekroning voor de grote inspanningen die deze golfclub zich al jaren getroost, vooral onder impuls van de dochter des huizes, Florence Descampe.

De grootste profspeelster die België ooit had, speelde een belangrijke rol in het familieproject. “Ik stopte met competitiegolf toen ik vier jaar geleden moeder werd, maar ik geef nog altijd les in Rigenée,” zegt Descampe. “Bovendien ontferm ik me ook over het programma van de juniores. Er zijn er nu 110, onder wie heel jonge spelers, en sommigen zijn uitstekend bezig. We hadden trouwens een paar van die jongeren bij de Dames I en Heren I en II. Onze kampioenenteams in de hoogste categorie speelden uitmuntend in de Foursome.”

Zowel de meisjes als de jongens wonnen hun twee Foursomes. “Het is een moeilijke en zenuwslopende formule: je slaat één bal op twee, en je bent op voorhand verloren als je je na iedere gemiste slag telkens opnieuw excuseert. We organiseren als club twee Foursome-competities per jaar, en we richtten het nationaal kampioenschap in.”

Kortom, Rigenée bereidde de interclubs voor. “Inderdaad,” beaamt Descampe. “In augustus en september zat ik bijna elke dag in de club. Samen met de Engelse teaching-pro Quentin Dabson stuurden we de teams voortdurend bij. Dat is hard werken, en het was ook een zware investering voor mijn vader. Maar het gooide vruchten af.”

Descampe leert haar leerlingen nu de swing aan van de man die bijna tien jaar lang haar mentor was: David Leadbetter. “Het is een mechanische beweging, eenvoudig ook. Onze jeugd gaat er trouwens op vooruit. Ik zal David een videocassette sturen van een van mijn leerlingen die nu scratch staat. Ik wil hem raad vragen. Het zou toch zo jammer zijn, mocht ik me vergissen.”

Hoewel ze het zo al behoorlijk druk had, kreeg Florence ook nog eens zin om weer in het circuit te stappen. “Ik heb nog altijd mijn kaart van de Europese LPGA en ik speelde de voorbije zomer ook echt goed. Ik denk dat het komt omdat ik niet langer met faalangst op het gras sta. En precies die stress had het einde van mijn carrière ingeluid. Ik heb echt enkele schitterende maanden achter de rug. Maar ik dacht ook meteen aan mijn twee kinderen, en besloot om ze voorrang te geven. Bovendien heb ik al zoveel van mezelf gegeven voor Rigenée, dat het jammer zou zijn om daarmee te stoppen.”

john baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content