De een zijn schroot…

… is de ander zijn brood. Althans, als iedereen zijn kapotte huishoustoestellen bij Apparec laat recycleren, kan de firma daar een aardige boterham aan verdienen.

A pparec is gespecialiseerd in de recyclage van witgoed (ijskasten, diepvriezers) en bruingoed (tv’s, radio’s, computers…). De firma is eigendom van aandeelhouders van Gansewinkel, een afvalverwerkingsbedrijf, en de Antwerpse verbrandingsoven Indaver. Apparec realiseerde vorig jaar een omzetcijfer van 20 miljoen frank. Van winst is nog geen sprake, “maar zodra de aanvaardingsplicht een feit is draaien we break-even of maken we winst,” voorspelt zaakvoerder Marc Adriaenssens. Het wettelijke voorschrift dat de fabrikant alle wit- en bruingoed moet terugnemen, zal, naar Adriaenssens vermoedt, vanaf januari 2001 van kracht worden.

De klanten van Apparec zijn steden en grote intercommunales. Eind januari 2000 sloot het bedrijf nog een contract voor 30 miljoen frank af met de stad Antwerpen. Alle elektrische toestellen die de stad in containerparken en bij het groot huisvuil inzamelt, komen nu naar Apparec voor verwerking. Het recyclagebedrijf stelt tien personeelsleden tewerk. Dankzij de aanvoer uit Antwerpen zal dat aantal wellicht toenemen. Jaarlijks redt Apparec 250 ton witgoed en 500 ton bruingoed van de schroothoop.

“Voor de inzameling doen wij grotendeels een beroep op onze aandeelhouder van Gansewinkel,” licht Adriaenssens toe. “Maar er zijn ook intercommunales die afgedankte toestellen via containerparken inzamelen en zelf aanleveren, zoals Ivago uit Gent en Igemo uit Mechelen.”

Apparec is niet de enige bruingoedverwerker in België, maar wel de grootste. Het bedrijf recycleert wel als enige koelkasten en diepvriezers. De verwerking gebeurt volledig machinaal in een productielijn die 70 à 80 miljoen frank heeft gekost. Bij koelkasten en diepvriezers worden olie en cfk’s (fluorkoolwaterstoffen) uit het compressorpotje en uit de isolatie verwijderd. Ook uit het polyurethaanschuim moeten de schadelijke cfk’s verdwijnen. Het schuim kan daarna een tweede leven gaan leiden in bijvoorbeeld isolatiebeton. Van een koelkast wordt 95% van de materialen hergebruikt. Metaal en aluminium keren terug naar de metaal- en ijzerhandel.

De installatie ontmantelt per jaar 70.000 koelkasten en diepvriezers. Met bijkomende investeringen kan die capaciteit oplopen tot 300.000, het aantal dat in heel België zal vrijkomen zodra de aanvaardingsplicht in werking treedt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content