‘DE ECB HEEFT ZICH VERGIST’

Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

Maakt de Europese Centrale Bank een vergissing door elke maand voor 60 miljard euro obligaties op te kopen? De Belgische economen die we polsten, zijn het daar niet over eens. Maar allemaal zijn ze er wel van overtuigd dat de instelling haar monetaire beleid niet snel zal bijsturen.

In april groeide de economie van de eurozone voor de 22ste maand op rij. Dat blijkt uit de maandelijkse rondvraag van de dienstenleverancier Markit bij 3000 aankoopdirecteuren (PMI). De banken beginnen ook opnieuw soepeler krediet te verstrekken aan de bedrijven. Dat heeft de Bank Lending Survey uitgewezen, die de Europese Centrale Bank (ECB) in het eerste kwartaal van 2015 liet uitvoeren.

Het zijn slechts enkele van de tekenen van leven die we de voorbije weken en maanden uit de eurozone hebben gekregen. Ze maken dat sommige waarnemers eraan beginnen te twijfelen of het wel nodig is dat de ECB elke maand tot september 2016 voor 60 miljard euro obligaties koopt.

“Het programma werkt goed. Waarom zouden we aan stoppen denken als de inflatie negatief is en de inflatieverwachtingen bij lange na niet in de buurt komen van ons doel van bijna 2 procent?” ECB-bestuurder Vitor Constancio deed in een interview met het Financieel Dagblad zijn best om alle twijfels de kop in te drukken.

“Het is voor de geloofwaardigheid van de centrale bankiers heel belangrijk dat ze doen wat ze zeggen dat ze zullen doen”, zegt Geert Gielens, de hoofdeconoom van Belfius. Hij twijfelt er dan ook niet aan dat de ECB obligaties zal blijven kopen. “Die geruchten over het afbouwen van de obligatieaankopen zijn veel te prematuur. Tot vorige maand zaten we met een negatieve inflatie in de eurozone. Economen verwachten gemiddeld een inflatie van 1,2 à 1,3 procent tegen eind 2016. Dat is nog altijd een eind onder de doelstelling van de ECB.”

“Het herstel dient zich aan, maar het is nog te vroeg om het aankoopbeleid stop te zetten. Ik denk dat die 1140 miljard euro tot de laatste euro wordt besteed”, zegt Anthony Baert, econoom bij ING. “Enkel als de cijfers over de economische gezondheid van de eurozone spectaculair verbeteren, kan de ECB iets wijzigen aan haar beleid. ”

Volgens Gielens hebben de aangekondigde aankopen van covered bonds door de ECB hun doel bereikt. “De soepelere kredietverstrekking in de periferie van de eurozone is daar het rechtstreekse gevolg van. Voor Spaanse banken bijvoorbeeld zijn die covered bonds een heel belangrijk financieringsinstrument.” Het heeft met andere woorden niets te maken met de aankopen van overheidspapier dat de kredietverstrekking in de zwakkere eurolanden opnieuw op gang komt.

Op apegapen

Koen De Leus, econoom bij KBC gaat een stap verder dan zijn collega’s. “De ECB heeft zich vergist, maar ze zal die vergissing niet snel toegeven. De instelling is de enige die niet door de daling van de olieprijs heen kijkt. De deflatiedreiging was het gevolg van de lagere olieprijs.” De zwakkere euro is een belangrijke duw in de rug van de exporterende bedrijven uit de eurozone, maar volgens De Leus had de ECB de eenheidsmunt ook op een andere manier naar beneden kunnen halen.

De Leus: “Als de inflatieverwachtingen blijven stijgen en als de groei verder aantrekt, zal de ECB wellicht in de loop van volgend jaar haar toon veranderen en enkele maanden eerder dan gepland de obligatie-inkopen stopzetten.”

ILSE DE WITTE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content