DE CIJFERS

VERBLUFFEND.

U weet het intussen, Microsoft heeft gefaald. Tot nog toe was het bedrijf uit Redmond er perfect in geslaagd zijn kwartaalwinst tot één frank netto per vier frank omzet te beperken. Met de jongste 1,04 miljard dollar nettowinst een stijging met 85 % over een omzet van 3,21 miljard dollar (+45 %) is die dam doorbroken. Het supergoede resultaat was hoofdzakelijk afkomstig van de Windows 95 en vooral Office 97 upgrades, waarvan er nu volgens Microsoft al 8 miljoen licenties zijn verkocht. “Office 97 verkoopt drie keer zo goed als gelijk welke voorgaande versie,” beweert vice-president Richard Fade van de Desktop Applications Division. Hij schat het aantal Office-gebruikers in de wereld nu op 60 miljoen. Het resultaat zal de opponenten van de zogenaamde fat clients (hardware-gulzige alles-in-één-toepassingen zoals Office) aan het denken zetten. Ook Windows NT blijft trouwens op zijn elan doorgaan.

Microsoft kocht in het kwartaal voor 2 miljard dollar eigen aandelen in, maar had eind maart nog altijd een comfortabele 9 miljard dollar in liquiditeiten. Redmond kocht onlangs WebTV Networks voor 425 miljoen dollar en nam daarmee een vooruitgeschoven positie in in de strijd om de zogenaamde netwerkcomputer (Internettoegang vanaf de kleinste apparaten). WebTV levert set-top-doosjes die Internet naar uw tv brengen.

COMPAQ.

Ook Compaq verraste met een 65 % hogere nettowinst op een omzet die echter slechts met 14 % steeg. Compaq verbeterde zijn brutomarge tot 24,5 % door efficiëntere fabricagetechnieken en een hogere verkoop van zijn (duurdere) servers. De groei in Europa lag met 15 % hoger dan die in de VS (12 %). In absolute cijfers verdiende Compaq 234 miljoen dollar over een omzet van 4,81 miljard dollar.

APPLE.

Het verlies van Apple 708 miljoen dollar was iets kleiner dan wat de grootste pessimisten hadden voorspeld (sommigen gingen tot 800 miljoen dollar). Het blijft een desastreus resultaat, zelfs al zitten daar 155 miljoen dollar aan herstructureringsprovisies in en 375 miljoen dollar afschrijvingen op de goodwill van de overname van NeXT Software. Kernprobleem is de omzetdaling van 2,2 miljard tot 1,6 miljard dollar, het overeenkomstige verlies aan marktaandeel tot nog 5 % en de begrijpelijke vlucht van researchers en ook externe ontwikkelaars. Het bedrijfsverlies bedroeg 186 miljoen dollar. Apple voorspelt nog altijd winst later op het jaar en hoopt met de recent voorgestelde, snellere desktop en draagbare computers de verkoop aan te zwengelen.

INTELLIMOUSEVAN MICROSOFTNiet alles wat Microsoft doet, is een instant succes. De muis met het wieltje tussen de knoppen kent een trage start en wordt, behalve door Microsoft, nog door weinig softwareproducenten ondersteund. Zij maakt navigeren in een scherm gemakkelijker.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content