De chemiesector blaast
Het subsidiesysteem voor hernieuwbare energie is te duur, te statisch, achterhaald en weegt op de concurrentiepositie van de Belgische bedrijven. De chemiefederatie essenscia heeft een voorstel klaar.
Natuurlijk moeten er meer windmolens bijkomen. Op zee en op land. Daarover bestaat niet de minste twijfel, zegt de gedelegeerd bestuurder Yves Verschueren van essenscia. Maar het kan niet dat de overheid en privé daarvoor te veel betalen.
Dat gebeurt nochtans, omdat het financieringsmechanisme te weinig rekening houdt met de technologische evolutie en met de evolutie van de elektriciteitsprijs. Volgens essenscia kan er ook een systeem worden opgezet waarbij de prijs voor iedereen lager ligt dan wanneer het beleid niet wordt gewijzigd.
In het voorstel van de chemiefederatie worden de kosten voor de hernieuwbare energie voor de helft gefinancierd uit de algemene middelen. Verschueren denkt daarbij aan de nucleaire rente, al moet nog altijd worden berekend hoeveel die bedraagt. De andere helft van de kosten zou volgens essenscia in de federale bijdrage terechtkomen.
Die bijdrage stijgt, maar het totaal valt voor alle elektriciteitsverbruikers nog altijd voordeliger uit dan de bedragen die bij ongewijzigd beleid neergeteld moeten worden. Volgens de berekeningen in het voorstel gaan de meerkosten voor de offshore-wind en de federale bijdrage omhoog van ongeveer 5,1 euro per megawattuur naar 8,2 euro in 2020, om weer te dalen naar 6,3 euro in 2030. Zonder aanpassingen lopen die bedragen alleen maar op: naar 11 euro in 2020 en zelfs 14,5 euro tien jaar later, meer dan het dubbele dan in het voorstel van essenscia.
Die bedragen vertalen zich ook in de bijdrages. In het voorstel zou een gemiddeld gezin in het piekjaar 2020 zowat 32,8 euro federale bijdrage betalen, kmo’s een flinke 175.000 euro en grote verbruikers 750.000 euro. “Voor de duidelijkheid, momenteel is die federale bijdrage begrensd op 250.000 euro. Maar om het geheel te doen slagen, moet iedereen een duit in het zakje doen. Onze sector is bereid om meer te betalen, maar dan willen we dat het ondersteuningssysteem efficiënt is en dat de bijdragen in hun geheel begrensd worden. Anders dreigt onze concurrentiepositie in Europa te worden ondergraven. Zonder een polemiek te willen opstarten, vind ik het onjuist dat Frank Coenen van Belwind in Trends beweert dat wij de factuur willen doorschuiven naar de kleine en middelgrote bedrijven.”
Grote getallen
Al speelt daar natuurlijk ook de wet van de grote getallen. Bij ongewijzigd beleid gaat de prijs voor een gemiddeld gezin omhoog tot 44 euro in 2020, maar de grote verbruikers krijgen een factuur van 2,3 miljoen euro toegeschoven. Zonder aanpassingen zou in 2030 het Belgische subsidiebeleid 2,5 tot tien keer duurder zijn dan het Nederlandse of Duitse.
Dat een aanpassing van het systeem de rechtsonzekerheid bevordert, bestrijdt Verschueren. “Het mechanisme is te star. Dit systeem heeft er mee voor gezorgd dat België een van de vroege starters was voor zeewindmolens, maar dit gaat een veel grotere dimensie aannemen, net zoals bij de zonnepanelen. Dan dreig je later nog veel drastischer te moeten ingrijpen. Terwijl de energiesector juist nood heeft aan een duidelijk kader met rechtszekerheid op lange termijn. Dat kan alleen als het systeem investeerders de zekerheid biedt dat ze hun geld terugverdienen, maar dat het ook betaalbaar blijft voor de maatschappij.”
Verschueren pleit ervoor om, zoals in onze buurlanden, de elektriciteitsprijs in rekening te brengen voor de prijs van het groenestroomcertificaat en investeerders in hernieuwbare energie een vast totaalbedrag te geven voor twintig jaar. “De ondersteuning door de maatschappij hoeft bij een elektriciteitsprijs van 100 euro/MWh niet dezelfde te zijn als wanneer de windenergieproducenten hun stroom aan 50 euro/MWh verkopen.” Bij installaties die na 2015 worden gerealiseerd, zou de steun bovendien jaarlijks 5 procent afnemen, om de efficiëntieverbeteringen mee in rekening te brengen. Essenscia heeft haar voorstel verdedigd bij de ontslagnemende regering en overlegt met het VBO, maar voor een oplossing is het wachten op de nieuwe bewoners van de Wetstraat.
LUC HUYSMANS
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier