De business van bitcoins
Wij verdienden nog niet veel geld met onze avonturen in cryptoland, maar voor een hele rist tussenpersonen is de handel in cryptomunten wel lucratief.
We staan op ongeveer 2000 euro verlies, een heel eind van ons doel. We wilden 5000 euro verdubbelen in drie maanden. Zonder excuses te zoeken voor onze slechte prestatie, wijzen we erop dat elke bitcoin-belegger vertrekt met een achterstand door de kosten die bij tussenpersonen blijven kleven.
1. Miners
De ‘ miners‘ valideren transacties met bitcoins of andere cryptomunten en voegen ze toe aan een centraal register, de blockchain. Daar vragen ze een vergoeding voor. De kosten zijn variabel. Ze hangen onder meer af van de hoeveelheid die u koopt, van het moment van de aankoop en van de prijs die u bereid bent te betalen.
De forfaitaire kosten voor de aankoop van bitcoins zijn hoger dan voor andere virtuele munten. Eind 2017 zijn ze geëxplodeerd tot gemiddeld 55 dollar per transactie. Vandaag is dat zo’n 3 dollar, volgens BitInfoCharts.
2. Banken of betaaldiensten
Als u met een betaal- of een kredietkaart betaalt, dan heeft u uw cryptomunten snel in handen, maar dan betaalt u ook het meest. Een SEPA-overschrijving is het goedkoopst, maar dan duurt het twee of drie dagen vooraleer de transactie doorgaat. De kosten zijn een percentage van het bedrag van de transactie. Het is soms niet duidelijk wat u aan de bank of de betaaldienst betaalt en wat aan het handelsplatform. Op het Nederlandse platform AnyCoinDirect moesten we op 18 februari voor de aankoop van ether ter waarde van 500 euro met een overschrijving 2,92 euro kosten betalen, ofwel 0,58 procent. Met Bancontact was dat 5,96 euro, ofwel 1,19 procent. Op Coinbase moesten we voor dezelfde transactie met Visa of Mastercard 12,09 euro, ofwel 2,4 procent, betalen.
3. Handelsplatformen
Voor elke aankoop en voor elke transfer naar een ander platform of portefeuille rekenen de platformen kosten aan. De populaire platformen zijn de duurste. Om voor 500 euro bitcoin te kopen op Coinbase betaalt u 4 euro. Op grote handelsplatformen zoals Gdax, Binance of Kraken zijn de kosten minder hoog. Maar het is niet altijd mogelijk om met klassiek geld virtueel geld te kopen op die platformen. U moet al over gangbare digitale munten beschikken. Op Binance zijn de transactiekosten 0,1 procent van het bedrag van de transactie. Op Kraken gaat het om 0 tot 0,36 procent.
4. Verborgen kosten
“De tussenpersonen leven van het verschil tussen de aan- en verkoopprijs die de platformen afficheren”, zegt Sami El Bouamri, senior consultant bij Initio. Ook de klassieke wisselkantoren nemen een marge op het wisselen van bijvoorbeeld euro’s naar dollars of vice versa. Op websites zoals Coinmarketcap kan u de ‘wisselkoersen’ van de platformen vergelijken.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier