De bloemetjes en de biertjes

Event cateraar Turcksin, die zorgt voor de hapjes en drankjes bij Gent Hangt, participeert ook in het gloednieuwe ICC-Congrescentrum.

De grote, hangende bloemenmand wordt binnenkort overdekt. Daardoor ontstaat onder de reuzenmand een overdekt terras, dat Flower Plaza zal heten. De catering van dat terras zal worden verzorgd door het Gentse familiebedrijf Turcksin.

“Er zijn 500 zitplaatsen met teakmeubelen voorzien. Als je die opbergt, krijg je een receptieruimte voor 1000 rechtstaande personen. We voorzien enkele speciale producten rond het thema ‘bloemen’, zoals het bloemenbier. We passen ons gamma wel zodanig aan dat we de lokale horeca niet voor het hoofd stoten,” legt James Turcksin uit. Hij steunt Gent Hangt wegens het uitgesproken Gentse karakter en het doorzettingsvermogen van Jos De Troyer.

Turcksin, dat gesticht is in 1978, is gespecialiseerd in event catering. De onderneming heeft ook een zakenrestaurant in de Gentse binnenstad: La Belle Epoque. “We hebben vroeger onder meer nog de backstage voor Torhout-Werchter verzorgd evenals de catering voor Sail, het grote zeilgebeuren. Geleidelijk hebben we ons echter gespecialiseerd in congrescatering voor bedrijven. We mikken op het hogere marktsegment. Daarbij is geen locatie voor ons te ver, zolang de klant ons omstandigheden kan garanderen waarin wij goed kunnen werken. Zo hebben we in februari voor een Duits bedrijf in Lapland, 200 km boven de poolcirkel, een incentive-meeting gecatered,” zegt James Turcksin.

Ook het aantal porties op de buffetten en recepties kan variëren: van een diner voor 12 man tot uitzonderlijk een banket voor 2500 personen. “Dan schakelen we tot 120 gespecialiseerde interimkrachten in. Zelf werken we met 18 vaste mensen. Onze omzet bedraagt 70 à 80 miljoen frank,” aldus James Turcksin, een romanist met een Vlerick-bijscholing. Hij is ook voorzitter van de Associatie van Belgische Event Cateraars ( ABEC), die zowat 40% van de 60 à 70 Belgische event cateraars verzamelt.

De nv Turcksin investeerde fors in de keukeninfrastructuur van het gerenoveerde en pas heropende ICC-Congrescentrum aan het Gentse Citadelpark. Turcksin heeft een participatie van 39% in de nieuwe vennootschap Congress Valley, die het congrescentrum en het aanpalende nieuwe Casino exploiteert. James Turcksin is gedelegeerd bestuurder van Congress Valley en staat in voor de dagelijkse operationele leiding van het ICC.

Bij zijn eigen cateringbedrijf beperkt James Turcksin zich tot de strategische briefings. “In het ICC mag Turcksin de catering doen voor de volgende 33 jaar. We hebben in het gebouw een gloednieuwe keuken van 1000 m² geïnstalleerd. Ik verwacht dat we binnenkort 50% van onze cateringomzet in het ICC zullen realiseren,” besluit James Turcksin.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content