De Belgische wijn wordt volwassen
De Belgische wijnsector is niet meer te vergelijken met die van pakweg tien of vijftien jaar geleden. In 2012 werd nog geen 300.000 liter verbouwd; in 2020 was dat al bijna 2 miljoen liter. De wijnbouw in België is al jaren een groeisector, zij het met horten en stoten, want het natte jaar 2021 was minder succesvol. De productie daalde met 27 procent tot 1.350.000 liter. De klimaatverandering doet de wijngrens weliswaar naar het noorden verschuiven, maar door de meer extreme weerpatronen snijdt dat mes aan twee kanten.
Toch zijn meer en meer wijnboeren in staat die schokken op te vangen. Dat is een gevolg van de professionalisering van de sector. Zeker de grote wijndomeinen van meer dan 10 hectare zijn rendabel, leveren betere kwaliteit. Een deel van de productie is zelfs voor de export bestemd. Voor de hobbyisten die minder dan 5 hectare verbouwen, is winst maken een stuk moeilijker.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier