De Belgische Beker van de koers

© BI
Ad Van Poppel medewerker Trends

Pro Cycling Events organiseert voor de tweede keer de Napoleon Games Cup, een regelmatigheidscriterium van tien Belgische eendagskoersen. Marktonderzoek moet duidelijk maken wat de sponsors terugkrijgen voor hun investering.

Concept

De Napoleon Games Cycling Cup wordt in de markt gezet als de Belgische Beker van het wielrennen. In voetbal is het voor kleine ploegen aartsmoeilijk om kampioen te spelen, maar de beker winnen is wel haalbaar. Het regelmatigheidscriterium moet tien Belgische eendagswedstrijden van de UCI Europe Tour meer aandacht geven en wil een springplank zijn voor jonge renners. Vorig jaar won de Belg Timothy Dupont het eerste eindklassement, dit jaar voert Guillaume Van Keirsbulck (foto) het klassement aan na drie koersen. De tien wedstrijden werden gekozen op basis van hun plaats op de kalender, het type parcours en hun geografische spreiding. De volgende wedstrijd is de Heistse Pijl op 3 juni. Ook koersen als Le Samyn, de Grote Prijs Jef Scherens en Halle-Ingooigem doen mee.

Media-aandacht

Het idee voor het regelmatigheidscriterium komt van de ex-renner Nick Nuyens, Jeroen Lerouge en Chris Compagnie, de oprichters van het organisatiebureau Pro Cycling Events. De Ronde van Vlaanderen-winnaar Nuyens, die in 2015 stopte, zag de laatste jaren van zijn carrière de aandacht voor de kleine wedstrijden dalen. “De Grote Prijs Poeske Scherens in Leuven is daar een mooi voorbeeld van. Twintig jaar geleden kreeg die nog een hele pagina, nu veel minder”, zegt Nuyens. Die media-aandacht is nodig om sponsors aan te trekken. Dankzij mediapartners en sponsors – naast Napoleon Games ook Carrefour Market en Kwaremont – krijgen de koersen meer aandacht in de krant en op televisie. Wielrennen is sinds jaar en dag een speerpunt voor de VRT, maar door die tien wedstrijden uit te zenden, dingt ook VTM naar de aandacht van de koersliefhebber.

Marktonderzoek

Pro Cycling Events werkt samen met het marktonderzoeksbureau GfK Belgium. In 2016, het eerste jaar van het regelmatigheidscriterium, kwam er een nulmeting. Die meting wordt om de twee à drie jaar herhaald. Op deze vragen zoekt Nick Nuyens een antwoord: “Zijn we goed bezig? Bereiken we wie we willen bereiken? Slaat het concept aan? Wat is de meerwaarde voor de sponsor?” De Belgische wielerfan is volgens het marktonderzoek van GfK Vlaams (65%), mannelijk (60%), 50-plusser (47%), heeft een gemiddelde opleiding (41%) en fietst niet (81%).

Resultaat

Het eerste jaar leverde de sponsors een rendement van 400 à 500 procent in mediabereik op. Dat betekent dat ze voor elke euro investering een reclamewaarde van vier à vijf euro haalden. Die waarde is de vertaling van de aandacht die het merk kreeg door in beeld te komen op tv of op foto’s in de krant te staan. “Het omzetten van mediavisibiliteit naar mediawaarde gebeurt op basis van de officiële advertentiewaardes”, zegt Wim Mathues, senior business expert Media & Entertainment bij GfK Belgium.

Sociale media

GfK peilde gedurende het hele seizoen ook naar de activiteiten op sociale media. Twitter was veruit het populairste. Bij de Handzame Classic gebruikte 96 procent van de kijkers dat sociaal medium. Er was ook een piek van berichten op sociale media in de laatste minuten van de koers. De meeste activiteit werd gemeten in België, Nederland en de Verenigde Staten. De top drie talen waren Nederlands, Engels en Frans.

Ad van Poppel

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content