De Belg blijft beleggen
De Belg blijft beleggen ondanks de crisis. Dat blijkt uit een enquête die werd uitgevoerd in opdracht van BKCP Bank. Maar aan de kennis van de Belgische beleggers kan nog worden geschaafd.
Belgen zijn actief bezig met hun geld. Dat blijkt uit een enquête van BKCP Bank. Een derde van de duizend Belgische beleggers die eraan hebben meegewerkt, heeft zijn portefeuille volledig zelf samengesteld. Vier op de tien beheren hun beleggingen ook zelf. Zes op de tien laten zich bijstaan door een financieel adviseur, zowel om hun beleggingsportefeuille samen te stellen als om die te beheren. Ondanks de bankencrisis blijven bankiers en effectenmakelaars voor 76 procent van de ondervraagden de belangrijkste bron van informatie.
Bij de selectie van een financieel adviseur zijn vooral de beschikbaarheid van goede financiële informatie, het imago van de adviseur en de mening van vrienden, familie en kennissen belangrijk. Opvallend is dat relatief weinig respondenten de kostprijs van het advies of van hun onlinebeursplatform belangrijk vinden. Ze zijn dus bereid te betalen voor degelijke, persoonlijke financiële informatie.
Lange tijdshorizon
Uit de enquête blijkt ook dat veel Belgen beseffen dat een lange tijdshorizon belangrijk is bij beleggen. 60 procent van de respondenten verwacht niet dat hun investeringen binnen het jaar geld opbrengen. 89 procent beseft dat beleggingen pas een rendement opbrengen over een langere periode.
Opvallend is dat slechts een minderheid gelooft dat periodiek beleggen — regelmatig kleine bedragen investeren in plaats van eenmalig een grote som — een goede manier is om het risico van een beleggingsportefeuille te beperken. Nochtans hebben studies aangetoond dat met periodieke beleggingen de ergste verliezen op de beurs kunnen worden vermeden. Net omdat het vrijwel onmogelijk is het beste koopmoment te bepalen — zelfs de beste beleggers kunnen zich vergissen — is gespreid in de tijd instappen een verstandige strategie voor gewone beleggers.
Diversifiëren buiten België
Een kwart van de ondervraagde spaarders beperkt zich bij de keuze van hun beleggingen tot een bepaalde geografische regio. Van die groep focust 72 procent uitsluitend op België, en 68 procent op Europa. Vaak hebben beleggers het gevoel dat ze minder risico lopen door te investeren in aandelen van bedrijven die ze goed kennen. Maar dat kan een vals gevoel van veiligheid zijn.
Stel dat een belegger voornamelijk aandelen bezit van Belgische bedrijven die het overgrote deel van hun omzet in België realiseren. Als hij ook een woning en een baan in België heeft, wordt zijn hele financiële situatie afhankelijk van de toestand van de Belgische economie. Daarom is het voor beleggers belangrijk internationaal te diversifiëren, en bijvoorbeeld ook te investeren in Amerikaanse aandelen of aandelen uit de groeilanden. De voordelen van een internationale diversificatie wegen zwaarder dan het wisselkoersrisico.
Open architectuur
Een opvallend cijfer in de enquête is dat iets meer dan de helft van de respondenten niet weet wat een open fondsenarchitectuur is. Toch is dat fenomeen in ons land aan een sterke opmars bezig, ook bij de grootbanken.
Bij een open fondsenarchitectuur biedt de financiële tussenpersoon — de bank of de onlinebroker — de klant toegang tot beleggingsfondsen van internationale beheerders. In een gesloten fondsenarchitectuur kan de klant enkel beleggen in de zogenoemde huisfondsen — de beleggingsfondsen van de bank of het beurshuis zelf.
Het voordeel van een open fondsenarchitectuur is dat de consument toegang krijgt tot de beste fondsbeheerders van de wereld. Om te ontdekken wat de beste fondsen zijn, kunnen beleggers onder meer terecht op de website van Morningstar (www.morningstar.be).
MATHIAS NUTTIN
Slechts een minderheid van de respondenten gelooft dat periodiek beleggen een goede manier is om het risico van een portefeuille te beperken.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier