De belegging van Jos – Racing Genk – Vaessen
De oprichters van E.-Max uit Dilsen vonden dat er meer te halen was uit extrusie, de verwerking van aluminium tot profielen. Ze kregen gelijk.
De Nederlanders Piet Smeets, Frits Bours en Robert Zegveld richtten in 1997 E.-Max Aluminium Profiel op. De drie hadden een mooi parcours afgelegd bij de grootste aluminiumproducent ter wereld en vonden dat er meer te halen viel uit extrusie, de verwerking van aluminium tot profielen.
De aluminiumprofielen van E.-Max worden verwerkt in voertuigen allerhande en in industriële machines, maar ze dienen ook als basis voor ramen, deuren, gevels, zonneweringen, broeikassen en zelfs klimmaterieel. Die brede toepassing vergroot het aantal markten dat kan worden aangeboord, maar ze wapent het bedrijf ook tegen schommelingen in de conjunctuur. “Het ging niet overal slecht de voorbije jaren. Onze afname bleef vrijwel constant,” zegt Robert Zegveld, adjunct-directeur.
De startinvestering was enorm. Niet alleen moest er een terrein worden aangekocht en een hal gebouwd, het management wilde sowieso een pers die maximaal geautomatiseerd was en gebruikmaakte van de recentste technische ontwikkelingen. De drie spitsbroers staken zich met plezier in de schulden om E.-Max operationeel te krijgen en dat gaf ook vertrouwen aan de banken en een venture capitalist, die de resterende 60 % bijpaste.
Een goede gok, zo bleek. Want het bedrijf, dat was gestart met zeven werknemers, had nauwelijks drie jaar later 33 mensen in dienst en kon een omzet van bijna 17 miljoen euro voorleggen. In 2001 wilde de externe financier zijn deel verzilveren. Een probleem was dat niet voor E.-Max. Jos Vaessen, bekend Limburgs entrepreneur en voorzitter van KRC Genk, had zijn oog op het bedrijf laten vallen en nam ineens de volle honderd procent over.
“Metaal is een sector waarin ik altijd actief ben geweest,” zegt Vaessen. “Bovendien ligt het bedrijf in mijn geboortedorp. Dat schept een band.” Jos Vaessen houdt een zekere afstand tot het dagelijkse reilen en zeilen van E.-Max. De algemene leiding van E.-Max is sinds vorig jaar in handen van Dimitri Fotij, een extrusiespecialist die initiatiefnemer Piet Smeets moest vervangen. “Ik zie E.-Max vooral als een belegging,” zegt Vaessen.
Een goede belegging, als we Robert Zegveld, mogen geloven. “De alumi- niummarkt groeit gemiddeld 3 procent per jaar. Wij hebben vorig jaar 35 procent omzetgroei gekend. Als we dat tempo willen houden, zullen we collega’s moeten verdringen.”
Wouter De Broeck
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier