De aankoop van een horloge

Tenzij u een collectioneur bent, is de aankoop van een horloge een ingewikkelde zaak. Het aanbod overweldigt, en ook leken willen waar voor hun geld. Eens uw budget vastligt, kunnen deze overwegingen en tips van pas komen.

1. Vinger aan de pols

Goed, smaken verschillen. Maar de drager van een uurwerk en de gelegenheden die het dient, leggen wel de marsrichting vast. Voor iedere levensstijl, ieder type zeg maar, worden immers heimelijk gecodeerde horloges bedacht. De een identificeert zich met een klassieker uit de verfijnde horlogerie, een ander voelt zich thuis bij een modieuze kwarts, een rechthoekig designstuk of een futuristisch digitaal model. Naast het stijlaspect telt echter vooral het nut en het comfort. Zo worden in een professionele context gewoonlijk discretere uurwerken gedragen dan op een avondje uit, terwijl tijdens het sporten onder meer de schok- en waterbestendigheid belangrijk zijn. Naast de extra functies uiteraard, want die zijn er in de moderne horlogerie volop. Een zakenreiziger kan bijvoorbeeld gebaat zijn met een uurwerk dat de tijd in twee tijdszones aangeeft, terwijl actieve buitenmensen een hoogtemeter of gps-functie kunnen gebruiken. Als u een investering op lange termijn zoekt, belandt u trouwens al gauw bij mechanische uurwerken, al dan niet met meerdere functies. Wel uitkijken met al die knoppen : sommigen zijn er verzot op, anderen vinden ze hinderlijk en willen vooral een leesbare wijzerplaat. Hoe beter u de gebruiker van het uurwerk kent, hoe gemakkelijker dus de keuze. Als het horloge de klok rond moet dienen, kunnen ook verwisselbare polsbanden interessant zijn. U koopt dan als het ware twee uurwerken in één.

2. Goed gewapend

Roestvrij staal, titanium, goud en platina domineren de horlogerie. De gebruikte (edel)metalen hebben vanzelfsprekend een invloed op de prijs, want die stijgt naarmate u het rijtje afgaat. Wit goud is ook duurder dan roze goud, dat op zijn beurt prijziger is dan geel goud. Andere exclusieve materialen in de horlogerie zijn onder meer hightech keramiek en palladium. Laat u door de winkelier alvast correct informeren over de beschikbare uitvoeringen en combinaties, en over de eigenschappen van de gebruikte materialen. Naast het statusaspect zal goud bijvoorbeeld sterker en langer glanzen dan staal, maar ook sneller een kras oplopen en slijtage vertonen. Bij het beoordelen van prijzen in het middensegment kan het nuttig zijn te verifiëren of het om verguldsel gaat – een dun laagje goud op staal. Vooral bij sport- en duikershorloges zult u te maken krijgen met titanium, dat niet alleen vijftig procent lichter is dan staal maar ook dertig procent sterker en dus duurzamer. Dit hypoallergeen materiaal is ook goed bestand tegen corrosie, onder meer door zout water. Anderzijds is het duurder dan staal, terwijl het gemakkelijker krast.

Controleer tot slot het draagcomfort en de duurzaamheid van de polsband, en of voor het horlogeglas mineraal- of saffierglas gebruikt werd. Vooral bij kwartsmodellen is de prijs daarbij steeds minder een graadmeter. Dankzij een aparte vormgeving en extra functies kan een kwarts-horloge met mineraalglas bijvoorbeeld duurder zijn dan een eenvoudiger model met krasbestendig saffierglas. Opnieuw is weten waarvoor u betaalt de boodschap.

3. Ken uw horlogemaker

Naast de gebruikte materialen en techniek bepaalt ook de herkomst van een uurwerk zijn waarde. De horlogemaker kan, zoals bij sommige mechanische uurwerken, een manufactuur zijn. Die produceert dan zelf originele binnenwerken en u betaalt voor know-how en exclusiviteit. Andere horlogemakers bestellen bij diezelfde manufacturen of bij het moederbedrijf de mechaniek, maar ontwikkelen en monteren het uurwerk in eigen ateliers. Aan de andere kant van het spectrum ten slotte zijn er de licentiehouders, die tal van merken van uiteenlopende horloges voorzien. Overzichtelijker wordt de markt er niet op : terwijl enkele modehuizen zich als horlogemakers ontpopten, gaan luxueuze kwartsuurwerken qua prijs stilaan de mechanische modellen achterna. Naast materialen en savoir-faire hebben ook stijl en prestige dus hun prijs. Afwegen waarvoor u precies betaalt, helpt u te bepalen wat het uurwerk van uw dromen u waard is.

4. Splash of crash?

U gaat er best niet te snel van uit dat een uurwerk moeiteloos mee onder de douche of in het zwembad kan. Bij een waterbestendigheid van tien meter is uw uurwerk bijvoorbeeld alleen beschermd tegen accidentele blootstelling aan water. Als het een zwembeurt moet doorstaan, is een waterbestendigheid van minimaal vijftig meter vereist. Om te snorkelen, bedraagt die minstens honderd meter. Een echt duikershorloge moet waterbestendig zijn tot minstens tweehonderd meter. Wordt de waterbestendigheid aangegeven in atm of bar, dan vermenigvuldigt u met tien om de diepte in meters te berekenen. Overigens zijn metalen, plastic en nylon polsbanden beter bestand tegen water dan leder. In dat laatste geval controleert u best of de polsband een waterbestendige behandeling heeft gekregen en of eventuele schade onder de garantievoorwaarden valt. In de praktijk zijn doorgestikte bandjes ook duurzamer dan bandjes met een gelijmde voering.

Wim Denolf

U hoeft niet als een horlogemaker te klinken om het ideale uurwerk aan de haak te slaan. Maar het praat wel gemakkelijker als u het jargon van de winkelier begrijpt:

Binnenwerk: het mechanisme dat ervoor zorgt dat uw horloge functioneert. Een kwartsuurwerk werkt op basis van een kwartskristal en een batterij, een mechanisch uurwerk op basis van een balansbrug en een veer. Voor- en nadelen moeten afgewogen worden. Complexe mechanische binnenwerken, in sommige modellen zichtbaar dankzij een transparante kastbodem, vereisen om de drie tot vijf jaar een onderhouds- en smeerbeurt. Om verassingen te vermijden, informeert u zich best meteen over de prijs van onderhoudsbeurten en eventuele herstellingen.

Opwindhorloge: mechanisch uurwerk waarbij de veer handmatig opgewonden wordt.

Automatisch uurwerk: mechanisch horloge waarbij de arm- en lichaamsbeweging van de drager een microrotor in gang brengt, die dan de veer opwindt. Als het uurwerk lange tijd niet gedragen wordt, moet het weliswaar manueel opgewonden worden.

Kast: gesloten omhulsel dat het binnenwerk en de wijzerplaat tegen vocht, stof en schokken beschermt. Het is meestal rond, vierkant, ovaal of kussenvormig.

Horlogering: ring waarin het horlogeglas gevat zit en die soms in één of twee richtingen gedraaid kan worden voor specifieke meetfuncties – al wordt deze ring tegenwoordig vaak ook ‘gepimpt’ om esthetische redenen.

Complicaties: alle functies die niet met de gewone meting van uren, minuten en seconden te maken hebben. Voorbeelden zijn chronograaf-, kalender- en alarmfuncties, aanduiding van de maandstanden en de gangreserve of, bij zogenaamde GMT-horloges, de weergave van verschillende tijdszones. Grandes complications zijn uurwerken die meerdere complicaties tegelijk bevatten. Een tachy- of hoogtemeter is overigens geen complicatie, evenmin als een afstandsmeter of thermometer, een kompas en snufjes van digitale horloges zoals een gps-functie of een hartslagmeter.

Chronometer: extreem nauwkeurig uurwerk, dat in Zwitserland het COSC-label moet dragen, een keurmerk. Wordt zelden uitgereikt aan kwartshorloges, aangezien die sowieso nauwkeuriger zijn dan mechanische uurwerken.

Chronograaf: uurwerk met een stopwatchfunctie en kleinere wijzerplaten voor de meting van de seconden en van verstreken minuten en uren. Sommige chronografen meten ook tienden van een seconde. Laat u niet misleiden door het design : een aparte wijzerplaat voor de secondemeting geeft een uurwerk een sportieve aanblik, maar volstaat niet om van een chronograaf te spreken.

Partner Content