De 500 dagen van Hongkong

Op 19 februari vieren de Chinezen nieuwjaar. Het wordt tegelijk de aanloop tot de “hereniging” van de kroonkolonie Hongkong met de Volksrepubliek China.

In 1898 pachtte de Britse kroon van één van de laatste Chinese keizers en dat voor een periode van 99 jaar een stuk vasteland dat New Territories werd gedoopt, samen met een verzameling eilandjes aan de Chinese zuidkust. Sinds 1842 waren de Britten al in het bezit van het eigenlijke eiland Hongkong en sinds 1860 ook van het schiereiland Kowloon.

Op 1 juli 1997 loopt deze pachttermijn af. Het Verenigd Koninkrijk geeft de hele kroonkolonie ook de “veroveringen” van het midden van de vorige eeuw terug aan de Chinezen.

Het grote probleem is dat op een eeuw tijd de geschiedenis niet heeft stilgestaan. Hongkong is geëvolueerd van een mini-archipel die wemelde van de smokkelaars, rovers en opiumschuivers tot één van de zwaartepunten van het kapitalistisch systeem in het Oosten. China ging de andere richting uit en vormt nu één van de laatste bolwerken van het communisme. Midden volgend jaar zal er dan ook een culturele en maatschappelijke schok plaatsvinden wanneer de Volksrepubliek het bestuur van Hongkong volledig zal overnemen, ook al beloofde Peking allicht niet zonder eigenbelang dat de kroonkolonie nog enkele decennia haar kapitalistische eigenheid mag behouden.

De aftelling is intussen begonnen en Arte grijpt het magische “nog precies 500 dagen” aan om Hongkong een avond onder de loep te nemen. Te beginnen met een documentaire over hoe de huidige inwoners van de kolonie aankijken tegen de onvermijdelijke “Wiedervereinigung”. Daarna volgt een portret van de man die zonder enige twijfel Hare Majesteits laatste gouverneur is, Chris Patten. Een man die in een mum van tijd uitgroeide tot de populairste politicus die Hongkong ooit kende en tegelijk door Peking naar het verdomhoekje wordt verwezen.

De film op deze Arte-donderdagavond heet Song of the Exile, een produktie van Ann Hui uit 1989. De film brengt het verhaal van een jonge Chinese die in Londen studeert en terugkeert naar haar land van herkomst om er het huwelijk van haar zus bij te wonen. Meteen de gelegenheid om gelukkige en minder gelukkige jeugdherinneringen op te diepen en een beeld te schetsen van Hongkong en aan de overkant van de baai het Portugese Macao.

Aan het eind van de avond volgt nog een portret van de cineast en acteur Michael Hui, die met zijn Mister Boo-reeks over heel de wereld voor hilariteit zorgde.

RUDI MACKINTOSH

Arte, donderdag 15 februari, vanaf 20 u.40.

Hongkong Wanneer midden volgend jaar de Volksrepubliek het bestuur van Hongkong overneemt, zal er ongetwijfeld een culturele en maatschappelijke schok plaatsvinden. Arte blikt vooruit.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content