De 100 rijkste families
1 Families de Spoelberch, de Mevius, Vandamme – InBev
Had men geluisterd naar père Vandamme, dan was de Generale Maatschappij van België waarschijnlijk nooit aan stukken gescheurd door haar Franse ‘redder’. In de jaren tachtig nam Albert Vandamme, de grote baas van brouwerij Piedboeuf, contact op met brouwerij Artois om samen een aanzienlijke participatie te nemen in de Generale. Officieel waren het concurrenten, maar de twee brouwerijen onderhielden een geheime financiële relatie. Een uitwisseling van aandelen had immers al in 1971 plaatsgevonden. In 1987 volgde de officiële bevestiging door de oprichting van Artois Piedboeuf International.
De Piedboeufs waren aanvankelijk ketelmakers die uiteindelijk zelf begonnen te brouwen. Kort na de Eerste Wereldoorlog zakte Albert Vandamme af van Blankenberge naar Luik in de hoop zijn Frans te kunnen vervolmaken. Hij werd er verliefd en huwde in 1920 met Eugénie Piedboeuf, de dochter van de eigenaar van de brouwerij. De brouwer kende succes met Urtyp en sinds 1966 met Jupiler. Aan dat succes zou hij echter een ontzettend schuldgevoel overhouden. Om de geheime unie van 1971 te sluiten, waren de twee kompanen het erover eens geraakt om de waarde van Piedboeuf vast te leggen op een achtste van het theoretische conglomeraat. Intussen stond de wereld echter niet stil en de nieuwe entiteit is na de fusie met het Braziliaanse AmBev uitgegroeid tot de grootste brouwerij ter wereld (met een marktaandeel van 14%).
Ook de Brouwerij Artois werd van de ene generatie op de andere overgedragen via de vrouwelijke linie. In 1717 vestigde Sébastien Artois zich als meester-brouwer in Leuven en gaf zijn naam aan de brouwerij die hij er gekocht had. Overgedragen van de ene neef op de andere nicht, belandt de brouwerij uiteindelijk bij Edmond Willems, senator en kasteelheer van Wespelaar. Die voerde aanzienlijke vernieuwingen door en liet twee dochters achter: Elise en Amélie. De eerste huwde in 1873 met burggraaf Adolphe de Spoelberch, de tweede met baron Eugène de Mevius. De familiale erfgenamen zijn op dit ogenblik met zo’n 300. Dat is niet weinig, maar het betekent wel dat ze elk miljardair zijn in oude franken. Hun leden hebben immers nog altijd 45,737% van de beursgenoteerde groep in handen.
7.357.577.790
2. Familie Solvay – Solvay
Erfenissen raken uiteraard versnipperd in de loop van de generaties. In 1861 vraagt Ernest Solvay zijn eerste patent aan voor de industriële fabricatie van soda. Drie jaar later richt hij samen met zijn broer Alfred, Solvay & Cie op. 140 jaar later zijn er ongeveer 4000 familiale erfgenamen die samen zowat 29% van het bedrijf controleren.
2.076.976.530
3 Familie Frère – Frère-Bourgeois
Albert Frère vormde de familiale spijkerfabriek om tot een groep zoals Wallonië er helaas te weinig telt en waarvan de gewapende arm CNP is. CNP is voor 40,5% in handen van de groep en bezit, naast zijn directe participaties: Cheval Blanc, IJsboerke, Entremont, indirect een kwart van Bertelsmann, 3,7% van Total en 7,1% van Suez.
2.018.513.058
4. Familie Colruyt – ETF. F Colruyt
Voedingsgroothandelaar Jo Colruyt gaat af op zijn intuïtie. Hij richt zich naar de consument en denkt vooruit. Zo opent hij in 1964 in de Brusselse universiteitswijk de eerste zelfbedieningszaak met geperforeerde kaarten aan de kassa. De familie controleert 47,10% van de beursgenoteerde groep.
1.902.345.865
Manager van het jaar 2002
5 Families Eternit – Eternit – Aliaxis
Eternit heeft een zelden geziene, ingewikkelde geschiedenis achter de rug, waar vier families bij betrokken zijn. Alphonse Emsens koopt het Eternit-patent voor België over van de Oostenrijker Ludwig Hatschek, die zich wil laten betalen in aandelen. En verder: de Franse familie Cuvelier (Eternit Frankrijk) en de familie Schmidheiny, momenteel hoofdaandeelhouder van Holcim. De nakomelingen van de stichters hebben samen ongeveer 80% van de groep in handen.
1.736.233.600
Een familieportret uit oktober 1995.
6 Familie Lhoist – Lhoist
In 1889 richt Hippolyte Dumont in Hermalle de Steengroeven en Kalkovens Dumont-Wauthier op. Dertig jaar later start Léon Lhoist, zijn schoonzoon, met de internationale expansie van de groep, die vandaag ongeveer 7000 werknemers in dienst heeft en tot de grootste wereldproducenten behoort van kalk en dolomiet voor de industrie, de landbouw en het milieu. De groep is volledig in familiehanden gebleven.
1.611.353.688
7 Familie Emsens – SCR Sibelco
De Kempense zandgronden waren voor de familie Emsens wat de kopermijnen in Katanga waren voor Union Minière: een onuitputtelijke bron van rijkdom voor SCR-Sibelco, een groep die opgericht werd door Stanislas Emsens en vandaag wereldwijd 225 winningsplaatsen bezit.
1.555.272.551
8 Familie De Clerck – Groupe Beaulieu
Veertien jaar na zijn ‘rijk’ te hebben verdeeld onder zijn kinderen, lanceert de patriarch van de Beaulieu-groep een herstructurering. Met uitzondering van de Domo-groep van Jan De Clerck, gaan alle Europese entiteiten samensmelten, waardoor ze meteen de grootste tapijtproducent van Europa worden. De familie zal zich terugtrekken uit het dagelijks beheer van de groep.
1.437.712.000
9 Familie Saverys – CMB – EURONAV – EXMAR
Met de overname in 1992 van de Compagnie Maritime Belge (CMB), de eerste grote desinvestering van de Generale Maatschappij van België, wint de familie Saverys het groot lot. Sindsdien controleert ze drie beursgenoteerde bedrijven: CMB, Euronav en Exmar, dat na het overlijden van Philippe Saverys verdeeld wordt tussen de drie takken van de familie en jaarlijks meer dan 100 miljoen euro dividend oplevert.
1.355.567.760
10 Familie Janssen – UCB
In mei 2005 werden de controlestructuren van de groep UCB vereenvoudigd. De groep ontstond in 1928 uit de fusie van dertien chemische bedrijven. De holdings Financière de Tubize en Financière d’Obourg fuseerden tot Financière de Tubize, die 40% van de aandelen van UCB in handen heeft. De familie Janssen bezit 51,8% van de nieuwe Financière.
1.225.500.043
11 Familie Delhaize – Delhaize De Leeuw
Als hoogleraar in de Handelswetenschappen schat Jules Delhaize het verschil tussen de producenten- en de consumentenprijs op 40 à 45%. Vandaar zijn plan om vanuit een centraal magazijn een geïntegreerd distributiesysteem te ontwikkelen met verschillende filialen. Op die manier slaagt hij er volgens zijn tijdgenoten in om “de kosten van levensonderhoud met 20% te doen dalen.” De nakomelingen van de stichters hebben ongeveer 20% van de groep in handen.
925.983.968
12 Familie Boël – Sofina – Henex
Gustave Boël komt zijn baas, Ernest Boucquéau, financieel te hulp op het ogenblik dat die op de rand van het faillissement staat en wordt daarvoor beloond, want na diens dood is hij de enige erfgenaam. De fabrieken van Ernest Boucquéau worden in 1928 omgedoopt tot Gustave Boël en groeien uit tot de belangrijkste van de regio. Vandaag is de familie referentieaandeelhouder van Sofina, een portefeuillevennootschap en onder meer een belangrijke aandeelhouder van Colruyt (5,7%) en Delhaize (3,8%). Ze controleert ook 45% van Henex.
818.046.749 – Macht en rijkdom van Belgiës discreetste familie (mei 2005).
13 Familie De Nul – Groep Jan De Nul
De groep Jan De Nul bezit de modernste en de meest gediversifieerde baggervloot ter wereld. De groep startte als bouwbedrijf en haalt vandaag nog altijd meer dan 20% van zijn omzet uit bouwprojecten. Zijn activiteiten zijn ondergebracht in de Luxemburgse holding Sofidra.
548.717.225 – Een portret van Jan-Pieter De Nul (februari 2003)
14 Familie Bekaert – Bekaert
Een productielicentie voor prikkeldraad, toegekend door een slager uit Momignies, leidde tot een groep die vandaag aanwezig is in 120 landen en waarvan de basisspecialiteit draadverwerking blijft voor banden (maar even goed muselets voor champagneflessen). De afstammelingen van de stichter hebben nog altijd 40% van het bedrijf in handen.
547.146.232 – De opmerkelijke gedaanteverwisseling van Bekaert (maart 2005)
15 Familie D’Ieteren – D’Ieteren
Een carrosseriewerkplaats in de Brusselse Nieuwstraat? Ondenkbaar! En toch begint de familie D’Ieteren hier rond 1856 Tilburys, Calèches en andere Phaètons te assembleren. In Vorst bouwt de groep Volkswagens. Nadien zet hij al zijn productieactiviteiten stop en breidt hij internationaal uit, onder meer dankzij de overname van Avis en Carglass. De familie controleert iets meer dan 50% van de groep.
532.292.225
16 Familie Cigrang – Cobelfret
De familie Cigrang is even discreet als machtig en staat aan het hoofd van de Antwerpse groep Cobelfret. Die werd opgericht in 1928 en transporteert 50 miljoen ton per jaar, verzorgt regelmatige zeeverbindingen, onder meer tussen Zeebrugge en Engeland, exploiteert roroterminals en bestelt ook “van deur tot deur”.
476.505.000 – De zakenman achter Deng (maart 2003)
17 Familie Lippens – Finasucre
De familie Lippens is groot geworden in de verzekerings-, de vastgoed- en de suikersector. Maurice was lange tijd baas van AG, het latere Fortis. Zijn broer Leopold waakt over Compagnie Het Zoute, die opgericht werd door de families Lippens (75%) en Piers de Raverschoot (25%). Olivier leidt de groep Finasucre, die wereldwijd zo’n 4000 werknemers in dienst heeft.
456.868.000
18 Familie Vandemoortele – Vandemoortele
Als je geen marktleider kunt zijn in je specialiteit, kun je die maar beter afstoten: dat is altijd de filosofie geweest van de groep Vandemoortele, onder meer Europees leider in sojaproducten. Deze discrete familiegroep overwoog in 2000 op de beurs te gaan, maar bedacht zich.
429.344.508 – Interview met Philippe Vandemoortele (mei 2004)
19 Families De Nolf en Claeys – Roularta Media Group
Het begint allemaal in 1954 met een lokale publicatie, De Roeselaere Weekbode, en een geniaal idee: overal in Vlaanderen gratis kranten ronddelen. En zo komt het dat er van De Streekkrant vandaag wekelijks 2,7 miljoen exemplaren verschijnen. In 1971 wordt Knack geboren, de eerste uit een lange reeks magazines. In de jaren negentig werpt Roularta zich op als onmisbare audiovisuele partner en verwerft het een participatie van 50% in de Vlaamse Media Maatschappij. De groep is in handen van de families De Nolf (75%) en Claeys (25%).
408.353.146
20 Families Duchâtelet en De Winter – Elex
Een klassieke opleiding als ingenieur en burgerlijk ingenieur, in combinatie met een onvervalste mei 68-mentaliteit: dat moét gewoon een explosieve cocktail opleveren. Roland Duchâtelet beschouwt zichzelf vandaag via Melexis als wereldleider inzake bewegings- en positiesensoren. Hij is ook de oprichter en voorzitter van de politieke partij Vivant.
402.109.955 – Een gedetailleerd portret van Roland Duchâtelet (mei 2002)
21 Familie Van Thillo – De Persgroep
In 1978 verwerft de Antwerpse familie Van Thillo een participatie van 50% in Uitgeverij J. Hoste, eigenaar van de krant Het Laatste Nieuws. Twaalf jaar later is dat 100%. En zo wordt De Persgroep geboren. Die verwerft samen met de groep Rossel achtereenvolgens de controle over de financiële dagbladen l’Echo en De Tijd, en controleert samen met Roularta Media Group de Vlaamse Media Maatschappij, het grootste audiovisuele bedrijf van het land.
399.116.387 – Het indrukwekkende netwerk qvan Christian Van Thillo (mei 2005)
22 Familie Van Gorp-Roussis – Ravago Plastics
De groep Ravago koos zijn naam door gewoon de eerste lettergrepen van de naam van zijn stichter te nemen, Raf Van Gorp. De groep is even actief (in de kunststofsector) als discreet, en consolideert zijn rekeningen in Luxemburg. Het avontuur begon in 1961 in Arendonk, op voormalige terreinen die in handen waren van de Poudreries de Belgique (PRB). Ravago is aanwezig in 40 landen, stelt 3000 mensen tewerk en haalt een omzet van 1,7 miljard euro. De familie is een belangrijke aandeelhouder van KBC, dat geleid wordt door Théodore Roussis.
394.680.000
23 Families Bertrand Dieryck – van Baaren – Ackermans en van Haaren
AVH wordt in 1880 opgericht als baggerbedrijf en trekt één eeuw later naar de beurs. Sindsdien is de holding gestoeld op vier pijlers: bouw- en baggerprojecten (Van Laere, DEME), human resources (Solvus), financiële diensten met de banken Delen en Van Breda, en private equity. De familieaandeelhouders zijn gegroepeerd in Scaldis Invest.
383.434.000
24 Familie Coucke – Omega Pharma
In 2001, toen de beurs haar hoogste toppen scheerde, beweerde Marc Coucke rijker te zijn dan de koning. Niet slecht voor iemand die startte met alleen een diploma farmacie en 750 euro op zak. Vandaag is Omega Pharma actief in 17 landen en de zesde Europese distributeur van OTC-producten. Sinds 2003 is het ook cosponsor van de wielerploeg Davitamon-Lotto. De familie heeft 31% van de groep in handen.
377.199.981 – Interview met Marc Coucke (oktober 2003)
25 Familie Vlerick – Uco – Vrij en Vrank
De familie Vlerick is nog altijd actief in de textielsector, met klerenproducent UCO en luxetapijtenfabrikant BIC Carpets. De Vlericks zijn alomtegenwoordig in Vlaanderen en bezitten ook een beroemde, naar hen genoemde managementschool. Hun vermogen is ondergebracht in een hele reeks holdings, waarvan sommige een indrukwekkend aantal KBC-aandelen bezitten.
377.000.000 – Het imposante netwerk van Philippe Vlerick (juli 2005)
26 Familie Haspeslagh – Ardo – Unifrost
Ardo werd in de jaren vijftig in Ardooie opgericht door Edward Haspeslagh en zijn echtgenote. De groep schakelde in 1977 over van de handel in verse groenten op diepvriesgroenten. Sinds 1985 heeft de onderneming ook vaste voet in Wallonië dankzij de overname van de Conserve- ries de Geer, nu Hesbayefrost, een productie-eenheid van wijlen Marie Thumas. De jaren negentig luidden de internationalisering van de groep in met als orgelpunt het verwerven van de controle over de diepvriesafdeling van het Deense Danisco. Met een jaarlijkse capaciteit van 400.000 ton groenten, elf productie-eenheden en twee verpakkingunits, voelt de groep zich marktleider in Europa. Tijdens de zomer van 2005 verwierf hij ook nog de controle over de Spaanse eenheden van de groep Findus. In 1995 heeft de stichter de fakkel overgedragen aan zijn vier zonen. Drie jaar voor zijn broer was Richard Haspeslagh al de weg van de diepvries opgegaan door in samenwerking met de familie Dejonghe, die eerder de onderneming Pinguin had opgericht, Unifrost in het leven te roepen, een groep die tegenwoordig overkoepeld wordt door de holding Dujardin Foods. De huidige generatie voert, ondanks hun familiale roots, een bikkelharde concurrentiestrijd.
331.815.000
27 Familie van de Vyvere – Sea-Invest – De Weide Blik
De groep Van de Vyvere is de grootste bulkbehandelaar van Europa. De holding Sea Invest levert heel wat uiteenlopende havendiensten in België, Frankrijk, Duitsland en Zuid-Afrika, en bezit met Daskalidès en Bouchard L’Escaut nog een kleine “chocoladearm”. Samen met de familie Deprez controleert De Weide Blik de grootste Belgische groente- en fruitgroep.
317.604.000
28 Familie Van Hool – Van Hool
Van diamanten slijpen tot bussen bouwen: geef toe, het is geen alledaags traject. En toch deed hij het, Bernard Van Hool, stichter van een groep die vandaag 8 tot 9 bussen en 20 industriële voertuigen per dag bouwt en 85% van zijn productie uitvoert. De groep is volledig in familiehanden en wordt gecontroleerd door twee holdings: Immoroc en Hoogveld.
316.184.706 – Focus op Van Hool (oktober 1996)
29 Familie Van Wayenberghe – De Eik
De oorsprong van de groep gaat terug tot de jaren zestig. Enkele eurocraten willen af van onze melkoverschotten en vatten daarom het plan op ze te verwerken tot poeder en ze te exporteren. Trading blijft een van de activiteiten van de groep, die via Pietercielook ook actief is als foodbroker en zich met Indufin lanceerde in private equity. De familie is een belangrijke aandeelhouder van KBC.
292.026.000
30 Familie Collinet – Carmeuse
Net als zijn grote broer Lhoist boert Carmeuse, dat in 1860 het licht zag in Luik, in de grootste discretie, en met succes. In de VS, waar de groep marktleider is, kocht hij voor 100 miljoen euro de aandelen over van zijn partner Lafarge. Amerika is goed voor de helft van zijn omzet. De hele structuur wordt vanuit Nederland gecontroleerd door LVI Holding, waarin Spaanse en Zweedse partners een “aanzienlijke participatie” bezitten.
264.090.000
31 Familie Moorkens – Alcopa
Voor de oorlog importeerde Albert Moorkens al motoren, na de oorlog begon hij befaamde merken als Zundapp te assembleren. Rond 1960 legde de groep de hand op de invoer en de montage van BMW’s in België, maar in 1974 besloot de Duitse constructeur om voortaan zelf de verdeling van zijn voertuigen in Europa te verzorgen. In Japan vond de familie een nieuw merk om te importeren: Mitsubishi. Na het overlijden van Albert Moorkens werd de groep geherstructureerd en stortte hij zich op een nieuwe activiteit: de verkoop van kantoormateriaal onder de naam Buro Market. Maar in 2003 krijgt de groep af te rekenen met de stopzetting van de Mitsubishi-activiteiten. Eens te meer herpakt hij zich door zijn intrede te maken op de Zwitserse automarkt (Hyundai, GM, Nissan), die in 2004 al goed was voor een kwart van de omzet.
249.659.552 – De activiteiten van de groep Moorkens (maart 1998)
32 Familie Dumolin – Koramic
In minder dan 20 jaar verwerft Christian Dumolin een kwart van de grootste Europese producent van bakstenen en bouwmaterialen: Wienerberger. Uiteindelijk moet Dumolin zich evenwel drastisch heroriënteren. De groep richt zich dan op de financiële en vastgoedsector.
243.248.000 – Interview met Christian Dumolin (april 2004)
33 Families Demanet en Van Belle – Puratos Group
Het verhaal van Puratos begint in de jaren vijftig, met de mondialisering van de allereerste broodverbeteraar. Nadien komen daar nog twee andere activiteiten bij: producten voor de bereiding van gebak en crèmes, en chocolade
238.727.466
34 Familie Du Bois – Spadel
Vroeger werd de stad Spa beschouwd als het café van Europa, waar men water ging halen. Vandaag wordt datzelfde water gebotteld en geëxporteerd. Het huidige bedrijf zag het licht in 1921, en sindsdien blijft de beroemde Pierrot dartel rondspringen, net als de verkoopcijfers.
224.245.716 – Een profiel van Spadel (juli 2003)
35 Familie Van De Velde – Van de Velde
Nu dameskorsetten niet echt meer in zijn, hebben de kinderen Van de Velde hun activiteiten verlegd naar de productie van slips en bh’s, een sector die sinds de lancering van elastische materialen een explosieve groei kent. Toch komt de groep pas echt van de grond in de jaren tachtig, met de lancering van het merk Marie-Jo. De familie bezit 59% van de aandelen.
219.883.058
36 Familie Deceuninck – Deceuninck
De groep, die in 2004 werd uitgeroepen tot onderneming van het jaar, kende vóór de oorlog een bescheiden start, met de productie van knopen en kammen. In de jaren tachtig kwam het bedrijf in handen van de familie Deceuninck. Die bezit nog altijd 41% van de aandelen, maar heeft wel een institutionele speler de opdracht gegeven om een overnemer te zoeken.
212.545.603 – Van familiale KMO tot wereldleider (januari 2005)
37 Familie Baert – Concentra
De Concentra-groep geeft vandaag de kranten Het Belang van Limburg en De Gazet van Antwerpen uit. De beursgang na de fusie in 2000 met de holding van de familie Colin werd een flop. Sindsdien zit iets meer dan 90% van het kapitaal in de Stichting Zeven Eycken.
201.539.000
38 Familie Macharis – VPK Packaging Group
Met twee papierfabrieken en tien kartonfabrieken is de groep VPK een van de leiders inzake verpakkingen, vooral voor de voedingssector. De groep trok in 1999 naar de beurs en is nog altijd voor 83% in handen van de familie Macharis.
201.344.822 – Een portret van VPK Packaging (mei 2004)
39 Families Hurbain en Marchant – Rossel & Cie
Eind negentiende eeuw worden er in Brussel twaalf kranten uitgegeven. Tot er een dertiende bijkomt die uitpakt met een nieuwigheid: ze is gratis. Vandaag vertegenwoordigen gratis huis-aan-huisbladen nog altijd 30% van de omzet van de groep.
175.745.000
40 Familie De Backer – Niko Groep
Twee broers knutselden in een arbeiderswoning in Sint-Niklaas schakelaars ineen voor een energiebron die toen in volle opkomst was: de elektriciteit. Tot een stuk in de jaren zestig bleven het zuiver functionele producten, maar samen met de Golden Sixties groeide ook de drang naar luxe en Niko zette zich op weg om de ‘Delvaux van de schakelaars’ te worden door bij de aanmaak gebruik te maken van luxematerialen. Het was de aanzet tot internationale naamsbekendheid. Niko heeft zijn activiteiten uitgebreid naar allerlei apparaten, zoals parlofoons, videofoons, toegangscontrole en afstandsbediening. De groep werd opgericht in 1919, wordt overkoepeld door de tot Niko Groep omgedoopte Andhers-holding en is familiaal gebleven.
175.608.267 – Een bedrijfsportret (april 1994)
41 Familie Beauduin – Van de Wiele
In 1998 werd de Brusselse familie Beauduin eigenaar van Van de Wiele, een constructeur van weefgetouwen voor tapijten en fluweel, die op dat ogenblik te kampen had met opvolgingsproblemen. De onderneming, aanvankelijk een herstelbedrijf van landbouwmachines, was in de loop van de generaties wereldleider geworden in haar vakgebied, net zoals haar Britse filiaal Bonas wereldleider was op het gebied van elektronische jacquards. Charles Beauduin was al gedelegeerd bestuurder van de onderneming uit Marke en had een groot aandeel gehad in haar modernisering. Twee jaar later legde Van de Wiele de hand op de Zweedse constructeur IRO, een bedrijf dat bijna even groot was. Zo ontstond de Groep Van de Wiele, waarin de familie Beauduin haar eigen ondernemingen inbracht, met name Titan (machines voor de afwerking van tapijten), de naaimachinefabriek Baratto en de maatschappij Vigan, gespecialiseerd in systemen voor bulktransport en transportbanden.
173.770.662
42 Familie Van Roy-Toye – Palm – Diepensteyn
In 1958 kreeg brouwerij Van Roy toevallig de beste plaats in de Ancienne Belgique. Palm, het bier dat in 1929 werd uitgevonden om de concurrentie met pils aan te gaan, vloeide er rijkelijk en gaf daarna zijn naam aan het bedrijf. Eind jaren negentig nam Palm de brouwerij Rodenbach over en zo veroverde het bedrijf zijn plaats tussen de grote producenten van speciale bieren.
171.594.000 – Waarom Polen hun Palm zonder schuim drinken (juni 2003)
43 Familie Donck – 3D
Na de overdracht van de zuivelgroep Comelco, waarvan ze een belangrijke aandeelhouder was, aan de Nederlandse coöperatieve Campina in 1991, richtte de familie Donck zich op de immobiliënsector. Via de holding 3D controleert ze de Belgische groep Aspel-Polyform en de Amerikaanse groep Plastiflex. De familie Donck is ook een van de grote aandeelhouders van KBC.
160.200.000
44 FamiliesThermote en Vanhals – TVH Forklift Parts
In 1969 begonnen Paul Thermote en Paul Vanhalst oude legerheftrucks op te knappen. Het aanbod dunde mettertijd uit en ze gingen in Japan op zoek naar tweedehands heftrucks. Met klanten in meer dan 160 landen is TVH nu een van de wereldleiders in zijn markt. Bijna 70% van de omzet komt uit de verkoop van onderdelen. Een ononderbroken tweecijferige groei leidde in 1994 tot de verhuizing van Gullegem naar Waregem.
160.000.000 – De hele wereld rond (maart 2002)
45 Familie Van Malderen – Ontex
Als producent van steeklakens voor ziekenhuizen breidde de firma Ontex haar gamma uit met de ontwikkeling van producten voor de persoonlijke hygiëne en incontinentie. In minder dan 20 jaar groeide het bedrijf uit tot de grootste Europese producent van merkproducten. In 2003 haalde het Britse bedrijf Candover de groep van de beurs. Een van de kinderen van de stichter heeft nog steeds een kwart van de aandelen in handen.
154.110.000
46 Familie Christiaen – ECA
Omdat de hoezen van Amerikaanse auto’s niet aangepast waren aan het formaat van de Europese, besloot Paul Christiaen in 1948 om ze zelf te produceren. Van zetelhoezen naar de bekleding van dashboards was maar een kleine stap en tot 2000 kende het bedrijf een exponentiële groei. Toen keerde het tij echter en op dit ogenblik is de groep op zoek naar een tweede adem.
150.000.000 – In de zetel getild (november 1998)
47 Familie Schaltin – ZNU
Sinds 1994 heeft de zeer discrete Zuidnederlandse Uitgeverij (ZNU) uit Aartselaar haar participatie van de Standaard Boekhandel opgevoerd. Vandaag heeft ZNU de keten met 97 boekenwinkels volledig in handen. ZNU is de grootste uitgeverij in Vlaanderen en geeft voornamelijk jeugd- en kinderboeken uit. Ze is eigenaar van de drukkerij Erasmus in Wetteren en verkoopt on line boeken en cd’s via Azur. De groep heeft ook een participatie van 30% in Boekenvoordeel, met 100 verkooppunten de grootste keten voor de verkoop van nieuwe boeken tegen discountprijzen in de Benelux. Hij is ook eigenaar van de uitgeverij Chanteclerc in Roubaix. ZNU zelf wordt via de holdingmaatschappij Groep Guna’s gecontroleerd door de familie Schaltin.
147.359.000
48 Familie Santens – Santens-McThree-Andres
In de jaren twintig waagde Jean-Baptiste Santens uit Oudenaarde de overstap van katoen naar badstof. Nu behoort het bedrijf tot de wereldleiders in deze specialiteit. Via Sancolux produceert Santens ook luxebadjassen en bijbehorende kledij.
138.517.000
49 Familie Reynaers – Reynaers Aluminium
Jan Reynaers, ploegbaas bij Corus, startte in 1965 met de productie van aluminium chassis en deuren. Kort na de oprichting van zijn vennootschap kwam hij om in een ongeval. De familie nam noodgedwongen de fakkel over. In 30 jaar stootte de onderneming uit Duffel als een pijl door naar de Europese topvijf in de sector.
137.664.117 – Martine Reynaers, Manager van het Jaar 2003 (januari 2004)
50 Familie De Pauw – CDP
Charly De Pauw is er niet meer, maar zijn droom om de Brusselse Noordwijk om te vormen tot zakencentrum op z’n Amerikaans neemt vaste vorm aan. Nu hebben zijn kinderen de fakkel overgenomen binnen de groep CDP en op 30 september 2004 hadden zij ook 14,6% van Sicav Befimmo in hun bezit. Sedertdien hebben ze elk hun belang tot minder dan 5% afgeslankt.
130.000.000
51 Familie Boas – Asco Industries
Het tumultueuze verleden van de onderneming is vandaag vergeten en vergeven. Onder impuls van de nieuwe Asco-generatie werd afgestapt van de militaire activiteiten en vond een reconversie plaats naar de burgerluchtvaart met de ambitie om wereldmarktleider te worden in de fabricage en de bewerking van precisiecomponenten.
128.427.273 – Asco keert Belgisch leger de rug toe (maart 2004)
52 Familie Delen – Finaxis
De onderneming Delen is gespecialiseerd in koloniale waarden en werpt zich regelmatig op als de verdediger van de kleine aandeelhouder. Meer dan eens slaagt David erin Goliath te overwinnen. De activiteiten op het vlak van vermogensbeheer leiden in 1992 tot een fusie met de Antwerpse groep Ackermans & van Haaren. De familie Delen bezit vandaag 25% van Finaxis, de overkoepelende holding van de Bank Delen en de Bank van Breda.
127.500.000
53 Familie De Vocht – Inter Real Estate Trusty – Cofinimmo
Hoewel hij verblijf houdt in het trendy hooggebergte van Zwitserland, is Eric De Vocht iemand waar u in het Belgische vastgoedlandschap niet zomaar omheen kunt, al was het maar door het veertigtal immobiliënmaatschappijen waarin zijn familiale holding Inter Real Estate Trusty participeert. Die holding werd in 1992 opgericht in Antwerpen, waar hij toen verbleef. In de balans staan die participaties ingeschreven voor honderd miljoen euro. Daaronder Robelco, een 50/50-onderneming die hij in 1996 samen met Jan Lisman opzette met het oog op de ontwikkeling van ‘uitzonderlijke vastgoedproducten’. Met een participatie van bijna 4% is Eric De Vocht ook een belangrijke aandeelhouder van Cofinimmo, waarvan de vastgoedportefeuille zo’n 2 miljard euro waard is.
121.056.000
54 Familie Versele – Versele Laga Groep
Prudent Versele was eigenaar van een kruidenierszaak tot hij op een bepaald moment verkoos om dieren te gaan voederen. Daartoe bouwde hij in 1937 een fabriek in Astene aan de Leie. In de jaren zestig werd de productie-eenheid aangevuld met twee vestigingen, de ene in Roeselare, de andere in Hasselt, en in 1999 nam de groep de Belgische activiteit op het gebied van samengestelde veevoeders over van de groep Dossche. Het voer voor hoevedieren wordt op de markt gebracht onder het merk Quartes. Voeding voor gezelschapsdieren draagt verschillende namen, zoals Colombine voor duiven, Cavalor voor paarden en Fishlix voor vissen.
120.567.963
55 Familie Balcaen – Balta
Maart 2004: de beslissing van de groep Balta, de grootste Europese tapijtenfabrikant, om zijn kapitaal open te stellen, doet heel ondernemend Vlaanderen op zijn grondvesten daveren. Sedertdien kreeg dat voorbeeld al herhaalde keren navolging. De Brit Doughty Hanson bezit momenteel 70% van het kapitaal, de familie Balcaen heeft nog 20% en het resterende deel is in handen van het management.
120.000.000
56 Families Van Der Schueren en Denoo – Artwork
Artwork Systems werd in 1992 opgericht door drie anciens van Barco Graphics en is vandaag wereldmarktleider op het vlak van prepress-software. Het bedrijf heeft wat problemen gehad met de fiscus als gevolg van zijn toetreden tot de Nasdaq. Het gevolg was een lange juridische strijd die uiteindelijk werd beslecht door een minnelijke schikking. De stichters hebben nog steeds driekwart van het kapitaal in handen.
119.562.540
57 Families Bert en Claeys – Kinepolis Groep
Albert Bert is de uitbater van een bioscoop in Harelbeke. Hij richt er de twee zalen van zijn oude bioscoop in “zoals in Amerika”. In samenwerking met zijn schoonzus Rose Claeys, bouwt hij een groot aantal van dergelijke filmzalen en in 1988 brengt hij in Brussel 25 zalen onder één dak samen: het eerste megaplex-gebouw ter wereld. De stichtende families controleren nog steeds 66% van de groep.
117.898.286 – Keizers van Kinepolis (januari 1998)
58 Familie Vanden Avenne – Triax – Impextraco
De familie Vanden Avenne is even omvangrijk als zwijgzaam. Vandaag is zij actief in de handel en distributie van plantaardige grondstoffen (Vanden Avenne Izegem), de productie van spaanplaten (Spano) of melamineplaten (Dekaply), de productie van mengvoeders (Vanden Avenne Ooigem) en van micro-ingrediënten voor de veevoederindustrie (Impextraco).
113.597.000
59 Familie Vanaudenhove – Euro Shoe Unie
Decennialang maakte de groep Euro Shoe Unie het mooie weer, maar was daarna minder succesvol. Rond het jaar 2000 beslist de groep zich te houden aan de regel “nose in, finger out”. Na een geslaagde defamiliarisering is de groep nu weer volop aan het groeien. De groep is bekend met winkelketens die opereren onder de namen Shoes in the Box, Avance en Shoe Discount, en beschikt over bijna 600 verkooppunten.
113.344.045
60 Familie Van Parys – Sobinco
Remi Van Parys, in Congo actief in de metaalhandel, keerde begin jaren zestig terug naar België. Wat kon hij hier doen? Het leek hem onterecht dat werd neergekeken op metalen ramen en deuren, en daarom startte hij met zijn echtgenote Paule een bedrijf in dat segment. De vier zonen namen de zaak later over en nu produceert de familie Van Parys in Zulte naast deuren en ramen, ook klinken en andere verwante producten. De groep voert uit naar 60 landen en heeft filialen in Portugal, Polen en Zuid-Afrika. Het geheel wordt overkoepeld door de holding Ruco, de belangrijkste vennootschap van de groep is Sobinco.
113.000.000
61 Familie Sluys – Arinso International
De in 1994 opgerichte groep Arinso is gespecialiseerd in het beheer van human resources, maar omdat de Belgische markt hiervoor minder open stond dan gehoopt, moest de groep haar heil zoeken in het buitenland. Momenteel is hij aanwezig in 22 landen. Nochtans heeft de aandelenkoers deze stap niet gevolgd en is zij blijven schommelen rond een vierde van de lanceerprijs. De familie Sluys heeft 62% van het kapitaal in handen.
112.748.809
62 Familie Seynaeve – BMT – Seyntex
De familie Seynaeve fabriceert uniformen sinds het begin van de twintigste eeuw. Dat doet ze ook vandaag nog, maar dan met een dosis technologie (onder meer kogelvrije vesten en gevechtskledij). In 2004 heeft de familie ook een openbaar bod gedaan op BMT, dat gespecialiseerd is in de verwerking van glas, drijfwerk en lucht- en ruimtevaart.
112.017.000
63 Familie Moortgat – Duvel-Moortgat
Een van de broers Moortgat, erfgenamen van de brouwerij van hun vader, vertrekt rond 1820 naar Schotland op zoek naar het geheim van de ale. In die tijd waren de Engelse bieren hier fel gegeerd. Na zijn terugkeer brouwt hij een Victory Ale. Een van de eerste proevers riep bij de eerste slok verrast “duvel” uit: er was een nieuw merk geboren. De familie heeft 75% van de aandelen in handen.
108.193.984 – Duvel zoekt zieltjes, een brouwersportret (mei 1999)
64 Familie Janssen – QRS
Dokter Paul, een onderzoeker in hart en nieren, laat het familiebedrijf Janssen Pharmaceutica over aan de Amerikanen van Johnson & Johnson, maar hij blijft er wel werken tot 1991. Het familiepatrimonium is opgenomen in een effectenmaatschappij, Dr Janssen International, die op haar beurt een andere controleert: QRS.
108.000.000
65 Familie Delcroix – Deldo Autobanden
De loopbaan van Joseph Delcroix leek volledig uitgetekend: hij zou notaris worden. Zodra hij dat diploma op zak had, trouwde hij met de dochter van een Antwerpse handelaar in autobanden. Om de eindjes aaneen te kunnen knopen, werkte hij in de garage van zijn schoonvader, waar hij door het ondernemersvirus werd gebeten. Samen met zijn echtgenote Paula Donckers richt hij in 1973 Deldo Autobanden op, nu een van de grootste bandengroothandels in België én een van de grootste spelers in Europa. Het logistieke centrum bevindt zich in de Antwerpse haven. Joseph is de broer van oud-minister Leo Delcroix (CD&V). Zelf kreeg hij enige bekendheid door “de grootste flater uit mijn leven”: als eigenaar van enkele vastgoedvennootschappen verhuurde Joseph een gebouw aan ene Maurits De Prins. Die wist hem te verleiden met het Super Club-concept en hij stopte dan ook wat geld in die zaak.
107.576.972
66 Familie Sioen – Sioen Industries
Nadat zijn vader door een hartaanval was getroffen, moest Jean-Jacques, de enige zoon in het gezin, de spinnerij van de familie verkopen. Hij ging werken bij een oom die een coatinglijn voor kunstleder had ontwikkeld. Dit was het startsein van een roeping die in 45 jaar van Sioen de nummer één van de wereld maakte op het gebied van technische textielcoating. De familie heeft 62% van het kapitaal in handen.
105.851.910 – Interview met Michèle Sioen (april 2005)
67 Familie Desimpel – De Speyebeek
Nadat ze de familiegroep aan het Britse Hanson hadden verkocht, richtten Aimé en Luc Desimpel elk hun eigen holdingmaatschappij op. Aimé boekte succes in de immobiliën, maar deed het minder goed op de beurs, waar Remi Claeys Aluminium heel wat tegenslagen incasseerde en Accentis maar niet van de grond kwam. Luc verwierf onder meer via Tosalu 20% van 3D.
105.800.000 – In memoriam Aimé Desimpel (september 2002)
68 Familie Pycke – Inex
De zuivelgroep Inex werd opgericht in 1973 en verwerkt jaarlijks in zijn fabriek in Bavegem zo’n 300 miljoen liter melk. Twaalf jaar na de oprichting deed de gelegenheid zich voor om Top Bronnen over te nemen, ooit het eerste bronwater dat in ons land gebotteld werd. De in Brakel gevestigde onderneming had tot vlak na de oorlog een buitengewoon hoge vlucht genomen, maar was sindsdien langzaam afgegleden naar het faillissement.
104.451.774
69 Familie Kandiyoti – Chemitex
De groep Chemitex die in 1970 werd opgericht, is snel uitgegroeid tot een van de grootste bedrijven in de textielhandel. Haar troef: de just in time en een scherpe vooruitziende blik waarmee ze de toekomstige tendensen kan raden. In 2002 heeft de groep voor 50% geparticipeerd in een immobiliënproject in Mont-St-Guibert.
101.671.300
70 Familie De Cloedt – Financoam RJDC
Het was de droom van Europeaan avant la lettre Jean-Jacques De Cloedt om onze drie baggerbedrijven (Dredging, De Cloedt en De Nul) verenigd te zien. Het lot besliste er echter anders over. Na nogal wat omzwervingen zocht De Cloedt toenadering tot Dredging. Het bedrijfsvermogen is ondergebracht in de holding Financial RJDC, die momenteel geherstructureerd wordt.
100.824.000
71 Familie Swerts – Soudal
De in 1966 door Vic Swerts opgerichte onderneming behoort nog steeds toe aan de stichter en is in de loop der jaren uitgegroeid tot een van de belangrijkste onafhankelijke producenten van siliconen, mastiek en lijm in Europa. De onderneming beschikt over belangrijke productie-eenheden in Turnhout, de thuishaven van Soudal, en in Leverkusen, waar een dochter van Bayer overgenomen werd. Sinds de oprichting kan Soudal bogen op een groei van 15% per jaar.
100.000.000 – Een bedrijfsportret van Soudal (februari 1998)
72 Familie Vande Vyvere – Matexi
Vlak na de Tweede Wereldoorlog begon de familie Vande Vyvere in het Gentse gronden aan te kopen, te verkavelen en opnieuw te verkopen. Wat later werd de stap gezet van verkaveling naar bouw, en vanaf de jaren 1970 bouwt de onderneming meer dan 1000 woningen per jaar. Vandaag bestaat de groep uit een dertigtal ondernemingen.
99.131.000
73 Familie De Pauw WDP – Warahouse De Pauw
Warehouses-De Pauw (WDP), waarvan de oorspronkelijke eigenaars en huidige hoofdaandeelhouders de familie De Pauw nog steeds 30% in handen hebben, is vandaag de grootste speler op de Belgische markt van het semi-industrieel vastgoed en focust zich op de as Breda-Antwerpen-Brussel-Rijsel, het logistieke hart van West-Europa.
93.446.351
74 Familie De Broux – Immoran
Hoewel hij geen deel uitmaakte van de dertien historische aandeelhoudersfamilies van AG (nu Fortis), werd Jean de Broux in 1981 gedelegeerd bestuurder van de verzekeraar. Het vermogen van de familie is ondergebracht in de holding Immoran.
93.330.000
75 Familie Sarens – Groep Sarens
Als landbouwer en vader van twaalf kinderen verdiende Frans Sarens wat bij door bomen te vellen en die te transporteren. Geleidelijk aan specialiseerde de onderneming zich in buitengewone transporten. Het behandelen van zware goederen werd een volgende activiteit van de familie, met als mooi voorbeeld de installatie van de 700 ton zware en 86 meter hoge pijlers voor het viaduct van Millau in Frankrijk.
92.846.455
76 Familie Heynderickx – Louis Delhaize
De familie Delhaize rond Cora is verwant met die van Delhaize De Leeuw, maar al meer dan een eeuw gaan beide groepen hun eigen weg. De groep Louis Delhaize is gevestigd in Ransart en baat in ons land 65 Match-supermarkten uit, evenveel Profi-supermarkten (hard discount) en zeven Cora-hypermarkten. Er ontstond evenwel een breuk in de familie. De Heynderickxen, die het niet eens waren met de gevolgde strategie, sloten zich aan bij de familie Bouriez en werkten toenmalig gedelegeerd bestuurder Pierre Delhaize buiten.
87.500.000
77 Familie Mintjens – Meubelfabrieken Karel Mintjens
Wanneer timmerman Karel Mintjens op een dag blijft zitten met een bestelling, besluit hij het meubel zelf te monteren. Van dit prille begin groeide Karel Mintjens Meubelfabrieken uit tot de belangrijkste meubelfabrikant van het land en de Europese leider in eiken meubels, de enige houtsoort die de onderneming verwerkt.
87.203.000
78 Familie Cordier – Telindus Group
John Cordier was een geboren ondernemer die al in zijn studententijd bijzonder rendabele fuiven wist te organiseren. Met 1,25 miljoen frank eigen geld en 330 miljoen frank die hij had geleend, kocht hij Telindus en veroverde hij al snel 70% marktaandeel op de Belgische modemmarkt. In 2002 stierf hij. Via De Den en Cova Invest bezit de familie 22% van de groep.
87.117.264
79 Familie De Clercq – Interparking
Om de bezoekers van de wereldtentoonstelling van 1958 te ontvangen, was een parking nodig van formaat. Het was Charlie De Pauw die, in samenwerking met de familie De Clerq, voor deze opdracht tekende. Zo ontstond de groep Interparking, die vervolgens in handen kwam van Bernheim-Comofi, dat op zijn beurt werd overgenomen door Fortis AG in 2002. Toch wist de familie De Clercq 15% van de aandelen te behouden.
86.146.000
80 Families Minguet – Lhoest – Counson – EVS
Zowat alle televisietoestellen ter wereld beschikken vandaag over de technologie van EVS, waarmee een bepaalde scène een of meer keren op normale of vertraagde snelheid kan worden herbekeken. Het is een succes dat de Luikse groep graag wil herhalen met de digitale bioscoop, die de uitbaters van de zalen een oplossing biedt voor de dure pelliculekopieën.
85.125.000
81 Familie Hoflack – HoraFrost
Op een dag vonden de landbouwersfamilies Hoflack en Raskin er niet beter op dan hun grote productie aan groenten in te vriezen. Zo ontstond Horafrost, waar de familie Raskin zich al snel uit terugtrok. Nog niet zo lang geleden ging de familie samenwerken met de Vervaekes en werd Ecofrost opgericht, een onderneming die voorgebakken diepvriesfrieten produceert en om technische werkloosheid te vermijden uitsluitend met interim-werknemers werkt.
84.029.000
82 Families Vivet en Gosselin – Gosselin Worldwide Moving
De in 1930 door Adolph Gosselin opgerichte groep wint een goede halve eeuw later het grote lot wanneer ze in 1986 het contract toegewezen krijgt om de verhuizing van Amerikaanse militairen en diplomaten naar Europa (en in omgekeerde richting) te verzekeren. Een van de dochters van de groep is de Nederlandse onderneming Corstjens, die zowat twintig vestigingen bezit in Centraal- en Oost-Europa.
82.687.100
83 Familie Crahay – Warcoing
In afwachting van de vrijmaking van de suikermarkt in 2006, besloot de groep Warcoing om de suikeractiviteiten stop te zetten en zich te richten op de verwerking van cichorei, waaruit diverse voedingsbestanddelen kunnen worden gewonnen. Een ervan is een zoetere suikersoort dan bietensuiker die gemaakt lijkt voor het marksegment van de light-producten.
82.010.169 – Guy en Luc Van den Broecke (mei 2000)
84 Familie Van den Broeke – Van den Broeke G&L
De familie Van den Broeke uit Olsene vestigt in de jaren zeventig in Leuze in Henegouwen een fabriek voor de verwerking van aardappelen en geeft ze de naam Lutosa, de oude Latijnse benaming van de gemeente. De groep streeft naar een plaats in de wereldtop van voorgebakken diepvriesproducten.
80.036.189 – De fluwelen machtsovername bij JBC (november 2004)
85 Familie Claes – JBC
Na het vaarwel aan de wielerpelotons opent Jean-Baptiste Claes een kledingzaak. Zo’n 30 jaar later telt de groep JBC 90 winkels.
79.929.856
86 Familie Coopman – Ter Beke
De kleine fabriek van fijne vleeswaren, opgericht door Jan Coopman in 1948 in Waarschot, is geëvolueerd naar een internationale groep van verse voedingswaren. De familie is aandeelhouder voor 40%.
79.597.861
87 Familie Kaestecker – SCF E5 Mode
Etienne Kaestecker wilde de leveranciers alleen betalen wat hij effectief had verkocht. Door die goedkope uitbreidingstechniek kon de groep E5 Mode worden gevormd, die momenteel 70 winkels telt in ons land.
77.221.830
88 Familie Dossche – Dossche Invest
De familie Dossche, oorspronkelijk een veevoederfabrikant, belandt in de bakkerijsector door de overname van de Molens van Deinze en Antwerpen, maakt naam in het restaurantwezen met de Colmar-keten en biedt onder het label Maïski kip- en kalkoendelen, alsook bereide gerechten.
75.815.911
89 Familie Leysen – De Wilg
Vaast Leysen begint bij de Bank van Breda en in het begin van de jaren ’70 wordt hij overnemer samen met de familie Van Antwerpen. In 2003 koopt de groep Ackermans & van Haaren de aandelen. Het grootste deel van het vermogen dat werd nagelaten door de vroegere voorzitter van het VEV is ondergebracht in de commanditaire vennootschap De Wilg.
75.000.000
90 Familie Essers – Essers Henri en Zonen
De groep Essers is geëvolueerd van gewoon transport naar logistiek en opslag, met als specialiteit het transport en de behandeling van polymeren en korrels.
74.550.000
91 Familie Van Marcke – VMKG
De schilder Octave Landuyt, een persoonlijke kennis van Raymond Van Marcke, tekent in 1950 het zeepaardje dat nog altijd het kenteken is van de Belgische leider in de distributie van sanitair en verwarmingsmateriaal.
74.130.444
92 Familie Vanherpe – Groep Vanherpe
Van de groep Vanherpe kent men meestal maar het meest zichtbare gedeelte: de zowat 130 verkooppunten van Panos. De groep is een industriële bakkerij met La Lorraine in Ninove en Derkenne-Couline in Wallonië, molenaar met Ganda Molens in Gent en Brabo Mills in Antwerpen, en suikerwarenfabrikant met Astra Sweets in Turnhout.
73.911.000
93 Familie Thirionet – Mouterij van Boortmeerbeek
Boortmalt, de laatste onafhankelijke mouterij van het land, is ook actief in Kroatië en in China en heeft in 2004 een complementariteitsovereenkomst gesloten met de Franse coöperatieve groep Epis-Centre, die aandeelhouder is geworden voor 26%.
73.833.205
94 Familie van Biervliet – Fivanco
De familie van Biervliet, steenbakkers van vader op zoon, brengen hun steenbakkerijen van Zonnebeke en Warneton over naar Wienerberger en schakelen om naar vastgoed in België, Polen, Roemenië, Zuid-Afrika en Californië. De groep is ook actief in de plasticsector (Framoplast).
73.000.000
95 Familie de Somer – Van Genechten
Van Genechten vindt dat de verpakking deel uitmaakt van de marketing. Tot zijn klanten behoren de grootste voedingsproducenten. De groep heeft elf productie-eenheden in Europa en heeft sinds 1995 een participatie van 50% in Carta Mundi, wereldleider van kaartspelen.
70.628.000
96 Families Peterbroeck en Van Campenhout – Petercam
Etienne Van Campenhout en Jean Peterbroeck doen stage in Wall Street in de jaren zestig en geraken ervan overtuigd dat de toekomst schuilt in bemiddeling én corporate finance. Ze versmelten hun taken tot Petercam, nu de grootste onafhankelijke leverancier van financiële diensten van het land.
70.379.000
97 Familie Dumarey – Punch International
Guy Dumarey heeft in 20 jaar tijd een groep gevormd, genoteerd in Brussel (Punch Internatio- nal), in Amsterdam (Prolion) en in Londen (Punch Graphics). De groep is actief in de grafische sector en is ook toeleverancier in de automobielsector en de huishoudelektronica.
69.702.137
98 Familie Mestdagh – Fidagh
De familie Mestdagh-van Mulem verhuist rond 1900 van Brugge naar Châtelineau en opent er een visrokerij. In 1962 openen ze hun eerste supermarkt. De groep is nu gevestigd in Gosselies en telt 62 verkooppunten.
68.000.000
99 Familie Steverlynck – Picanol
Ingenieur Jaime Picanol was een been verloren in de Spaanse burgeroorlog en reisde naar Engeland voor een prothese. Onderweg ontmoet hij de familie Steverlynck, voor wie hij een revolutionair weefgetouw ontwikkelt waarmee de Ieperse onderneming de wereld kan veroveren. De groep is voor twee derde familiaal gebleven.
67.642.232
100 Familie De Dijcker – ECS-DD Trans
De uitbreiding van de groep De Dijcker begon in de jaren tachtig, toen de familie het transport van bouwmaterialen stopzette en zich concentreerde op de industrie. Eind jaren negentig werd een strategische verbinding aangegaan met ECS.
67.482.995
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier