DAYTRADING

Nog deze maand pakt de on line-effectenmakelaar WHselfinvest ( www.whselfinvest.com) uit met een daytrading-aanbod. Daarmee verschijnt die totnogtoe vooral Amerikaanse trend voor het eerst op de Belgische markt. WHSelfinvest mag dan wel een Luxemburgse vennootschap zijn en commissionaire van de Luxemburgse beurs, maar zijn klanten zoekt en vindt het momenteel vooral in België (zie ook het middenkatern e-Trends, blz. 21).

WHselfinvest werd in juli 1999 opgestart door de Belg Wouter Warmoes (32) en de Fransman Pascal Hirtz (36) – die onder meer ervaring bij JP Morgan en bij IT-reus CSC kunnen voorleggen. Het richt zich met een gespecialiseerd aanbod op ‘actieve beleggers’ die in Amerikaanse en Canadese aandelen, opties en beleggingsfondsen willen handelen.

Daytrading betekent dat de belegger binnen de dag winst probeert te puren uit koersschommelingen door snel ‘in en uit te stappen’, daarbij doorgaans gebruik makend van kredietfaciliteiten van de broker, om een hefboom te zetten op zijn winst (of verlies). Dat ‘intradag’ aan- en verkopen kan natuurlijk ook via de gewone effectenmakelaar. Maar échte daytrading gebeurt met (semi-)professionele middelen: een supersnelle telecomverbinding, liefst twee pc-schermen vol venstertjes met analyses en grafieken, voor elk aandeel de real timebid– en ask-prijzen van alle marktpartijen…

Het Amerikaanse investin.com stak eind vorig jaar het vuur aan de Europese lont door een eerste ‘daytrading center’ (een soort gesofisticeerd internetcafé voor daytraders) te openen in Londen. Het kondigde aan dat het zich ook op andere Europese landen zou gaan richten, onder meer op België. Maar de plannen om bij ons daytrading-centra op te richten, zijn inmiddels opgedoekt, vertelt Wim Vanlerberghe, de Amerikaanse Vlaming die de business development van investin.com behartigt. Vanlerberghe: “Er zijn vandaag wel enkele tientallen Belgen die van thuis uit daytraden via onze Engelse platforms www.investin.co.uk en www.directaccesstrader.co.uk. Maar we benaderen de Europese markt nu anders: we verkopen onze systemen aan banken en brokers, die dan onder hun eigen merknaam daytrading kunnen aanbieden.” Zo werd recentelijk (na het afsluiten van e-Trends, middenin dit nummer) een eerste contract afgesloten met WHselfinvest.

Wie wil daytraden, zal van de webstek de benodigde software kunnen downloaden, die de orders langs privé-lijnen naar de Amerikaanse beurzen routeert, en die zorgt voor extra snelle executie en bevestiging van orders – essentieel wanneer de kleinste koersschommeling het verschil kan maken tussen grote winst of groot verlies.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content