David tegen Goliath

WIE

Charlotte Lardenoit (33)

IS

Vennoot bij Sansen International Tax Lawyers

WAS

Op 1 januari stapte Charlotte Lardenoit over van Tuerlinckx Tax Lawyers. “Het kantoor Tuerlinckx werd op 1 april 2011 opgestart. Ik kwam er vrijwel onmiddellijk bij, nadat ik mijn master-na-master fiscaal recht had afgerond. Ik werd drie jaar geleden vennoot.”

Lardenoit studeerde rechten aan de Universiteit Antwerpen. “Ik heb altijd een fascinatie gehad voor het beroep van advocaat. Als advocaat moet je achter de belastingplichtige gaan staan en zijn rechten verdedigen tegen de machtige overheid. Dat is vergelijkbaar met het gevecht van David tegen Goliath. Een slingerbeweging kan de reus doen wankelen.”

Lardenoit vindt dat het gedreig met hoge boetes en de brieven van de belastingdienst agressief kunnen overkomen. “Uiteindelijk gaat de fiscus vaak akkoord met minder, maar als je zo’n brief in de bus krijgt, lig je daar wakker van. Zeker als je je van geen kwaad bewust was.”

WIL

“Bij een strafonderzoek instrueert een onderzoeksrechter een huiszoeking, nadat er misdaden ten laste zijn gelegd. Bij een visitatie van een belastingplichtige komt de fiscus onaangekondigd langs om de regelmatigheid van een aangifte na te gaan. Soms met tien ambtenaren en politie. Dat kan overweldigend zijn. Dan is het als advocaat belangrijk op tijd tussen te komen.”

Haar ervaring met procedures moet het team van Sansen versterken. “Het proceduredepartement zal worden uitgebouwd, in synergie met het internationale advies. Met advies probeer je op voorhand de risico’s in te schatten en te anticiperen op acties van de fiscus. Je kunt een mooie structuur opzetten, perfect legaal en fiscaal optimaal, maar als de fiscus er keer op keer moeilijk over doet, houd je daar het best rekening mee.”

VRIJE TIJD

Lopen, fitnessen, qualitytime met het gezin.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content