‘Data zijn de grote uitdaging voor de komende vijf jaar’

WIE

Christine Durinx (47)

IS

Algemeen directeur van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB). Ze volgt Jo Bury op en zal het instituut samen met Jérôme Van Biervliet leiden.

WAS

De in Borgerhout geboren Durinx doctoreerde in de farmaceutische wetenschappen aan de Universiteit Antwerpen. Ze startte haar carrière als medisch adviseur van de farmabedrijven Organon en Boehringer Ingelheim. Nadien trok ze naar Zwitserland als directeur internationale medische communicatie bij Shire Pharmaceuticals. In 2014 ging ze aan de slag als adjunct-directeur en later als directeur van het in Lausanne gevestigde Zwitserse Instituut voor Bio-informatica (SIB), dat toonaangevend is in de computationele biologie, die computers gebruikt om data of hypotheses te analyseren.

WIL

Hoewel ze naar eigen zeggen heel gelukkig was in Zwitserland, kon Durinx deze kans niet laten liggen. “Het VIB is wereldtop in levenswetenschappen, ook omdat het succesvol is in het vertalen van wetenschap in concrete oplossingen en start-ups. Steeds meer baanbrekend onderzoek stoelt op data. Met mijn achtergrond en ervaring kan ik mijn schouders zetten onder de ambitie van het VIB.”

Durinx start op het moment dat de Vlaamse overheid de jaarlijkse dotatie voor het VIB voor vijf jaar heeft verhoogd van 60 naar 74 miljoen euro. “Data zijn de grote uitdaging voor de komende vijf jaar. VIB-onderzoekers verwachten dat er een goede infrastructuur komt om vlot data te beheren en uit te wisselen. Daarnaast zal een nieuw centrum worden opgericht dat draait rond computationele biologie, artificiële intelligentie en deep learning in levenswetenschappen. Een belangrijke portie van de bijkomende overheidsfondsen zal gaan naar die nieuwe initiatieven.”

VRIJE TIJD

Wandelen, cross-country skiën.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content