Dagboek van een durfkapitalist – Week 2
Vorige week begon Trends met het dagboek van Thomas Fiers, Kathleen De Cock en Tom De Moor. Zij beheren 110 miljoen euro die beleggers in het Arkimedesfonds stortten. Samen met elf investeringsfondsen (Arkivs) pompen ze geld in Vlaamse kmo’s. Trends volgt het drietal tien weken lang.
17 april 2007 Profiteren we van een beursgang?
Baekeland Fonds II is de Arkiv die zich richt op spin-offs van de Universiteit Gent. We zijn aanwezig op de raad van bestuur die de algemene vergadering voorbereidt. Johan Bil, hoofd van de afdeling technologietransfer van de universiteit, geeft toelichting bij de vier gerealiseerde investeringen. Vooral Tigenix verdient wat aandacht. Tigenix ontwikkelt producten voor het herstel van een kraakbeenletsel en ging midden maart naar de beurs. Maar wat betekent dat nu voor een investeerder van het eerste uur? We traden toe tot de lock-upovereenkomst: gedurende een bepaalde periode mogen we onze participatie niet verkopen. Dat is een standaardpraktijk en heeft als bedoeling de koers van de aandelen op niveau te houden. Een ondoordacht aanbod van aandelen na de beursgang zou namelijk aanleiding kunnen geven tot een sterke koersdaling. U ziet, een durfkapitaal- investeerder heeft echt wel een langetermijnvisie.
18 april 2007 Het vragen(v)uur van 1 miljoen euro
Gisteren werd bij de notaris de 32ste investering bezegeld. Het ondernemersfonds QAT Arkiv stopt 1 miljoen euro in Bettonville Integrated Solutions (BIS), een bedrijf gespecialiseerd in lasersnijsystemen voor ultraharde materialen. Het startschot voor de contractonderhandelingen werd gegeven toen het investeringscomité aan de raad van bestuur een positief advies gaf. Op dat investeringscomité voelde Tom samen met Yves Van Sante en Dirk van den Broeck het team van BIS aan de tand. De CEO van BIS, Krystyna Jedraszak, toonde dat ze haar mannetje staat. Deze dame van Poolse afkomst behaalde onder meer de titel Businesswoman of 1988 in Oostenrijk. QAT Arkiv werd in een vroeg stadium verkozen tot ideale partner vanwege de actieve, coachende rol die dit team van ondernemers op zich neemt. Ondernemers die iets unieks in handen hebben, krijgen vaak maar één kans en alle hulp is dan ook welkom om die maximaal te benutten. Het voorstel om naast middelen ook actieve begeleiding aan te reiken, klonk Krystyna als muziek in de oren. Nu de investering rond is, kan het management zich 100 % storten op het ontwikkelen van de activiteiten.
20 april 2007 Kunnen we iets opzetten met een family office?
Iemand die enkele kapitaalkrachtige families vertegenwoordigt, contacteerde ons eerder al met de vraag om samen een Arkiv op te zetten. Het lijkt ons inderdaad mogelijk dat een family office – een dienstverlener die cliënten begeleidt in alle stappen die een invloed op hun vermogen kunnen hebben – durfkapitaal wil aanbieden aan bepaalde cliënten. Zeker omdat die klanten vaak zelf (gewezen) ondernemers zijn. De expertise van zulke aandeelhouders kunnen we gebruiken in de participaties die de Arkiv zou nemen. Volgende woensdag wordt dit eerste contact concreet. Het brengt ons terug bij ons idee om te checken bij de andere family offices of ze hier mogelijkheden in zien. Een aantal telefoontjes later hebben we ook hier een eerste stap gezet. Wordt zeker vervolgd.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier