DAAR WORD JE WARM VAN
Als het Waalse bedrijf Deom het voor het zeggen had, zou het elke dag vriezen dat het kraakt. Maar dat kan je een kachelproducent vanzelfsprekend niet kwalijk nemen.
Bestaat er iets gezelligers dan tijdens de lange, koele winteravonden met het hele gezin rond de kachel te zitten? Voor André Deom, die aan het hoofd staat van de gelijknamige onderneming (120 werknemers, omzet: 780 miljoen frank), in ieder geval niet. Maar het belangrijkste product van Deom is dan ook de Deom Turbo-kachel.
André Deom (76 j.), afkomstig uit Neuville, heeft zijn onderneming op eigen kracht opgebouwd. Na de lagere school ging de man als arbeider aan de slag bij de firma Omer Gérard in Libin, gespecialiseerd in de reparatie van landbouwwerktuigen. In 1961 besloot hij op eigen benen te staan. “Eerst opende ik in Libin een werkplaats waar landbouwmachines werden gerepareerd,” blikt de ondernemer terug. “Daarna begon ik opleggers te bouwen en vervolgens slaagde ik erin exclusiviteitscontracten in de wacht te slepen bij firma’s als Farmi, Jonsered, Palfinger en Cranab, alle gespecialiseerd in werktuigen voor bosbouw en laad- en losmachines.” In totaal zou André Deom tien verkooppunten openen, onder meer ook in Aarschot ( Deom Kranen).
Maar het trotst is André Deom op zijn Deom Turbo-houtkachels – waarin zowel hout, kolen als afvalstoffen kunnen worden gestookt – en reuzenkachels – waarin vijf houten pallets in een keer kunnen worden verbrand. Niet dat het altijd van een leien dakje ging: zo moest Deom na een klacht van de buren zijn uitbreidingsplannen opbergen. Daarop besloot de ondernemer twee productievestigingen in Frankrijk op te richten. Hoewel André Deom uiteindelijk in het gelijk werd gesteld door de Raad van State – en een deel van zijn productie opnieuw onderbracht in Libin – behield hij ook zijn twee vestigingen in Frankrijk. “Om bekend te worden op de Franse markt heb ik alle gerenommeerde zaken bezocht en er vijf à zes kachels achtergelaten,” vertelt hij. “Toen bleek dat die goed verkochten, vroegen de centrale inkooporganisaties mij daarna om mijn kachels aan hen te leveren.”
Vandaag produceert Deom 20.000 kachels per jaar. De toestellen worden verdeeld via doe-het-zelfzaken of uitgevoerd naar Italië, Spanje, Slovenië en Hongarije. Als hij het succes van zijn onderneming bekijkt, vindt de stichter dat hij geluk heeft gehad. Geluk, misschien wel ja, maar ook een grote dosis doorzettingsvermogen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier