‘Daar is het herstel’
Trends brengt elke maand de vijf favoriete aandelen van een Belgische analist. Deze maand is het de beurt aan Danny Van Quaethem, hoofd equity solutions van Société Générale Private Banking België.
Sinds Ben Bernanke in mei suggereerde dat de Amerikaanse centrale bank haar aankoopprogramma van obligaties zou beginnen af te bouwen, hebben de aandelenmarkten een hele evolutie doorgemaakt. “Defensieve groeiaandelen — bijvoorbeeld van producenten van consumentengoederen en farma — werden ingeruild voor cyclische waardeaandelen, zoals banken, telecom en nutsbedrijven”, zegt Danny Van Quaethem, hoofd equity solutions van Société Générale Private Banking België. “Daarnaast komt het economische herstel in Noord-Amerika en Europa langzaam op gang. In Europa is het contrast met 2011 enorm. Nadat de eurocrisis was uitgebroken, stonden zowel de euro als de Europese Unie ter discussie. Ironisch genoeg is de sterke euro nu een handicap voor het Europese bedrijfsleven, vooral door de zwakke dollar. De opkomende markten kampen met een groeivertraging, en op China na lijden bijna alle groeilanden onder een zwakke munt.”
Van Quaethem en zijn team geven in hun aandelenstrategie de voorkeur aan de Verenigde Staten; ze onderwegen de groeilanden. Wat de sectoren betreft, verkiezen ze energiebedrijven, farma, financiële instellingen, IT en kapitaalgoederen. “Mijn lijstje van vijf favoriete aandelen moet je relativeren. Er zijn veel interessante combinaties van aandelen mogelijk.”
‹ 1. UCB In een nieuwe groeimodus
“UCB zit weer in een groeimodus. Het Belgische farmabedrijf werkt aan een nieuwe generatie van innovatieve behandelingen voor ernstige ziektes. UCB heeft drie groeimotoren: Cimzia voor reumatoïde artritis en de ziekte van Crohn (beoogde piekomzet van meer dan 1,5 miljard euro per jaar), Vimpat tegen epilepsie (meer 1,2 miljard euro) en Neupro voor de ziekte van Parkinson en het rustelozebenensyndroom (400 miljoen euro). De patenten van die producten zijn beschermd tot na 2020. UCB investeert 26 procent van zijn omzet in onderzoek en ontwikkeling.
“Tegen 19 keer de verwachte winst voor 2014 lijkt het aandeel duur. Wij vinden die prijs redelijk, omdat de winst in de periode 2014-2017 kan groeien met gemiddeld 19 procent. Tegen 2017 moet de rebitda-marge stijgen tot ongeveer 30 procent, tegenover 19 procent in 2012. De omzet zal in verhouding sterker toenemen dan de operationele kosten.”
Beurs: Euronext Brussel, ticker: UCB
Koersdoel op 12 maanden: 55 euro
‹ 2. Roche Groeien op lange termijn
“Roche is zowel actief in farma (77 % van de omzet en 87 % van de bedrijfswinst) als in diagnostica (23 % van de omzet en 13 % van de bedrijfswinst). De waardering van vijftien keer de verwachte winst voor 2014 is gerechtvaardigd. Roche wil zijn groei op lange termijn bestendigen door nieuwe, aanvullende producten te lanceren bij zijn blockbusters — geneesmiddelen die een jaarlijkse omzet van minstens 1 miljard dollar genereren. Kankerbestrijding blijft een speerpunt voor de groep. Over drie kandidaat-geneesmiddelen in de fase III voor de behandeling van borstkanker, schizofrenie en alzheimer zijn data beschikbaar in 2014.
“Roche staat bovendien open voor middelgrote, aanvullende overnames. In maart 2009 heeft het Genentech, een van de belangrijkste biotechbedrijven ter wereld, volledig overgenomen. Die acquisitie is al verteerd. Belangrijk zijn ook de plannen om samen te werken met Novartis. Samen kunnen ze de onbetwiste nummer één in de farmasector worden.”
Beurs: Zürich, ticker: ROG
Koersdoel op 12 maanden: 312 Zwitserse frank
‹ 3. Sanofi Ondergewaardeerd
“Volgens EvaluatePharma wordt Sanofi in 2018 na Novartis het grootste farmaconcern ter wereld. In 2012 investeerde de groep 4,9 miljard euro in onderzoek en ontwikkeling, of 14 procent van zijn omzet van 35 miljard euro. Sanofi legt zich toe op de behandeling van diabetes, kanker, multiple sclerose en hart- en vaatziektes, maar de groep heeft een brede productenportfolio. Er zijn zes groeiplatforms: consumer healthcare, diabetes, Genzyme (biotechnologie), opkomende markten, diergezondheidszorg (6 % van de omzet) en vaccins (10 % van de omzet).
“Sanofi beleefde een zwak tweede kwartaal. Het management verlaagde zijn winstprognose voor 2013 door de verzwakking in de groeilanden (vooral in Brazilië), negatieve wisselkoerseffecten, patentverliezen in Japan en de Verenigde Staten, de stagnerende verkoop van vaccins en de sterkere concurrentie in de diergeneeskunde. De analisten verlaagden hun winstverwachtingen, wat het aandeel onder druk zette.
“Het vierde kwartaal moet een keerpunt inluiden. Vanaf 2014 moet de groep opnieuw een duurzame winstgroei realiseren. De pijplijn is goedgevuld. Tegen 2015 kan Sanofi achttien nieuwe producten lanceren voor de behandeling van diabetes, kanker, te hoge cholesterol en multiple sclerose. Tegen twaalf keer de verwachte winst voor 2014 en met een dividendrendement van 4 procent vinden we het aandeel ondergewaardeerd.”
Beurs: Euronext Parijs, ticker: SAN
Koersdoel op 12 maanden: 95 euro
‹ 4. Citigroup (Citi) Aanknopen bij winst
“Citi is een wereldwijde, gediversifieerde financiële dienstverlener met een balanstotaal van 1,9 triljoen dollar. De groep bestaat uit drie divisies: Securities and Banking (46 % van het netto-inkomen in het tweede kwartaal van 2013), Global Consumer Banking (38 %) en Transaction Services (16 %). De niet-kernactiviteiten werden in 2009 ondergebracht in Citi Holdings. Citi pakte de voorbije kwartalen telkens uit met goede resultaten. De heropleving van de Amerikaanse huizenmarkt en het herstel van de Amerikaanse economie speelden daarbij een grote rol. De voorzieningen voor kredietverliezen nemen af. De risicovolle activa in Citi Holdings zijn fors geslonken tot 122 miljard dollar, tegenover 337 miljard dollar begin 2011 en zelfs 900 miljard dollar begin 2008. Daarnaast is het winstherstel te danken aan een ingrijpend besparingsprogramma (met als doel een kosten-inkomstenverhouding van 65 %).
“Citi noteert tegen een koers-boekwaarde van 0,9. Dat is beduidend onder het gemiddelde van de peergroep (1,2). Ondanks de forse koersstijging van het aandeel zien we nog een aanzienlijk potentieel. Door zijn sterkere balans en zijn goede operationele prestaties is het mogelijk dat Citi in 2014 weer aanknoopt bij zijn beleid van fors stijgende dividenden (0,64 dollar in 2014).
Beurs: NYSE, ticker: C
Koersdoel op 12 maanden: 59 dollar
‹ 5. Deutsche Bank Inhaalbeweging in 2014
“Deutsche Bank is een toonaangevende wereldwijde dienstverlener van vooral zakelijke bank- en beleggingsdiensten. De groep heeft vijf divisies: Corporate Banking en Securities (CB&S), Global Transaction Banking (GTB), Asset and Wealth Management (AWM), Private en Business Clients (PBC) en Non-Core Operations Unit (NCOU).
“Het zakenbankieren blijft een belangrijke troef voor Deutsche Bank. Tijdens de crisis heeft die afdeling marktaan-deel gewonnen. Ook het vermogens-beheer, met bijna 1000 miljard euro onder beheer, biedt zeker nog groeikansen.”
“Door de recente kapitaalsverhoging met 3,2 miljard euro kan Deutsche Bank zijn Tier 1-kapitaalratio opkrikken tot 10 procent. De angst voor onderkapitalisering en juridische claims woog dit jaar op de koers. We verwachten een inhaalbeweging in 2014.”
Beurs: Frankfurt, ticker: DBK
Koersdoel op 12 maanden: 40 euro
MATHIAS NUTTIN
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier