COMPRESSIE

Programma’s comprimeren is zeer eenvoudig en kan u veel schijfruimte besparen.

Nog altijd zijn er computergebruikers, die het benauwd krijgen als ze een “zip”-bestand in hun e-mail vinden. Dergelijke gecomprimeerde bestanden hebben een naam die eindigt met de extentie zip en moeten geopend worden met een speciaal “unzip”-programma.

Het doel van comprimeren is vanzelfsprekend ervoor te zorgen dat een bestand minder plaats inneemt op uw harde schijf – in dit geval zonder dat daardoor informatie verloren gaat (compressie-algoritmes zijn een specialiteit op zich, waarop we hier niet ingaan).

Nu was het comprimeren van bestanden onder Dos geen gemakkelijke opdracht. Niet alleen bestonden er verschillende toepassingen voor – denk maar aan pkzip, arj of lha – maar u moest ook de correcte syntaxis kennen. Gaf u de verkeerde opdracht, dan gebeurde er in het beste geval niets.

MAKKELIJK.

Sinds Windows 95 is daar verandering in gekomen. Comprimeren en decomprimeren kan nu met een eenvoudige klik van de muis.

Eén van de meest populaire sharewareprogramma’s voor compressie is sindsdien Winzip van Nico Mak Computing Inc, dat in zijn Engelse versie 29 dollar kost. Het programmaatje kijkt naar wat verwijderd kan worden zonder dat er cruciale informatie verloren gaat, zodat de ontvanger later het bestand in zijn oorspronkelijke vorm kan reconstrueren.

De plaatswinst is niet even hoog voor alle soorten bestanden. Als de betrokken files zelf al met een compressie-algoritme zijn bewerkt, zoals het geval is met sommige beeldformaten, kan de winst miniem zijn. Maar bij gewone tekstbestanden en vooral bij Microsoft Word-files kan de reductie oplopen tot meer dan 80%.

Nu zijn er natuurlijk nog andere programma’s die een gelijkaardige functie hebben. Winzip, dat ook in het Frans of Duits verkrijgbaar is, laat echter ook toe om arj, lha of andere compressietoepassingen te gebruiken. Let wel: u moet die andere programma’s apart (afgehaald en) geïnstalleerd hebben. In Winzip geeft u dan aan waar die toepassingen zich bevinden en de volgende keer wanneer u bijvoorbeeld een arj-bestand wilt openen, kunt u dat zonder het minste probleem doen, precies op dezelfde wijze als u een zip-bestand zou openen.

Vorige week bespraken we hier het sharewareprogramma File Fission Wizard, dat bestanden op een eenvoudige manier in kleinere stukken laat hakken. Ook Winzip biedt die mogelijkheid. In plaats van het zip-bestand op uw harde schijf te plaatsen, geeft u aan dat u het naar uw A-station wenst te kopiëren. Vervolgens vraagt Winzip zelf naar nieuwe diskettes, tot alles veilig weggeschreven is. Enig nadeel – waardoor File Fission Wizard deze taak iets beter kan vervullen – is dat de ontvangende partij ook over een programma moet beschikken dat het zip-formaat kan decomprimeren (naast Winzip is dat bijvoorbeeld Pkunzip).

EXTRA’S.

Voor Winzip heeft Nico Mak Computing ook enkele nuttige add-on programma’s geschreven. Dat zijn toepassingen die het originele programma (in casu Winzip) nodig hebben om zinvol te functioneren.

De eerste add-on is de gratis WinZip Internet Browser Support. Hij transporteert zip-bestanden meteen na het downloaden van het Internet naar een vooraf gekozen map en pakt ze daar uit. Gebruikt u Internet Explorer of Netscape Communicator, dan neemt Winzip het na het downloaden van de gezipte bestanden meteen van u over. Deze add-on vereist Winzip 6.3 of 7.0.

Een tweede handige hulpprogramma is de WinZip Self-Extractor 2.1 (49 dollar). Deze toepassing maakt zichzelf uitpakkende zip-bestanden. U kent ze misschien wel van Internet: u krijgt een exe-bestand dat bij aanklikken geen eigenlijke toepassing blijkt te zijn, maar een bestand dat zichzelf uitpakt. Voordeel is dat de ontvanger geen kennis van Winzip en zelfs geen unzip-programma nodig heeft.

Winzip http://www.winzip.com/downhome.htm

PDH

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content