Christophe Depreter (45) Nooit bemind

Is: algemeen directeur van Sabam

Vrije tijd: schieten, drummenChristophe Depreter werd een jaar geleden meteen gedoopt als algemeen directeur van Sabam. Hij was nog maar net aangesteld of hij moest de clash over muziek op de werkvloer met de werkgeversorganisaties beslechten. “Het was als nieuweling moeilijk om de goede beslissingen te nemen, want we moesten ook toegevingen doen. Ik hou wel van de bijhorende stress. Mocht ik denken dat er serieuze problemen waren bij Sabam, had ik trouwens nooit gesolliciteerd.”

Onlangs bleek nochtans weer dat Sabam zijn leden nog 204 miljoen euro aan achterstallige betalingen moet.

CHRISTOPHE DEPRETER (SABAM). “We kunnen 85 procent van de inningen na een jaar uitbetalen. De rest kunnen we het volgende jaar verdelen. Ik denk dus dat we goed werken, maar we moderniseren onze stelsels nog om sneller te werken. We willen twee keer per jaar en later zelfs per trimester uitkeren aan onze leden. Dat blijft wel moeilijk omdat we bij de tv-omroepen tot het einde van het jaar moeten wachten voor we hun volledige speellijst krijgen. In tussentijd startten we het afgelopen jaar met E-fin, waarmee onze leden hun tegoed online kunnen raadplegen.”

Eindelijk.

DEPRETER. “Dat zei mijn vrouw ook toen ik haar er bij de lancering heel trots over vertelde. ( Lacht) We hebben die leemte inderdaad laat ingevuld, maar vroeger kon niet. We waren pas dit jaar klaar met onze overstap naar een nieuw IT-systeem. Daardoor kunnen we nu klantgerichter werken. Dat moet wel, want voor veel artiesten zijn we bijna hun exclusieve bron van inkomsten. Terwijl veel van hen tien jaar geleden nog vertelden dat ze perfect zonder ons konden.”

U moest daarom 73 medewerkers laten gaan.

DEPRETER. “De muziekmarkt is nu eenmaal al langer in crisis. Onze organisatie krijgt ook meer concurrentie op Europees niveau. Leden vergelijken de kosten met maatschappijen uit andere Europese landen. We moeten onze rechthebbenden bewijzen dat wij efficiënt zijn en dat we onze commissie naar beneden halen.”

Heeft Sabam nog wel bestaansrecht in dit Europa?

DEPRETER. “De vraag is inderdaad of Sabam alleen kan overleven of joint ventures moet aangaan met Europese zustermaatschappijen. De wereld wijzigt zo snel. Ik denk dus dat we deals moeten sluiten om het werk te verdelen op Europees niveau. Dat betekent geen extra banenverlies, maar nieuwe mogelijkheden om Sabam met concrete projecten in Europa te profileren.”

Daarmee wekt u nog geen sympathie bij wie aan Sabam moet betalen. U startte net nog de heisa over de betalingen van internetproviders.

DEPRETER. “Sabam zal nooit worden bemind. Het wordt een lang gevecht of gesprek met de internetproviders, maar we konden niet anders dan reageren. Wij vinden dat de providers ons een aanvraag tot toestemming en een betaling schuldig zijn voor de uitbating van ons repertoire op hun netwerk. Dat is een kwestie van leven of dood voor onze leden. We zijn bereid om met de providers te praten voor we om een wet vragen, maar tot nu toe kregen we geen reactie.”

Trekt u nog altijd naar de schietbaan om dat allemaal van u af te zetten?

DEPRETER. “Twee keer per maand, want schieten is heel belangrijk voor mij. Dan weet ik niet meer wie ik ben of waar ik werk. Ik concentreer me alleen om mijn doel zo precies mogelijk te raken. Dat is echt heel goed voor de gezondheid. Drummen doe ik ook nog, maar alleen nog maar op mijn zolder. Ik ben niet meer goed genoeg om nog met mijn zonen te musiceren.”

Sj.S.

“De vraag is of Sabam alleen kan overleven of joint ventures moet aangaan”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content