Christophe Decarpentrie

De Biennale des Antiquaires in Parijs is aan haar 20ste editie toe. Voor de inrichting van de jubileumbeurs deden de organisatoren een beroep op de Belgische classicus Christophe Decarpentrie.

C hristophe de Carpentrie is een geboren Antwerpenaar die de wereld als zijn thuis ziet. Hij is vooral bekend als inrichter van historische panden en kastelen in de klassieke stijl(en). Maar Decarpentrie is ook – wat men in Frankrijk zo mooi omschrijft – un grand gourmand et un grand voyageur. Het is precies deze melting pot van (levens)stijlen en klassieke kunsten enerzijds en zijn passie voor de smaken, geuren en kleuren van de diverse continenten anderzijds, die aan de basis ligt van het winnende concept dat hij heeft ingediend voor het Parijse Salon in het Carrousel du Louvre. De tentoonstelling loopt van 15 september tot 1 oktober 2000 en staat garant voor 90.000 bezoekers.

Wereldtop.

Parijs is dan misschien niet meer de grootste beurs voor antiek, het is en blijft de belangrijkste wereldontmoeting voor iedereen die met de oude kunsten vertrouwd is. Dat heeft uiteraard te maken met de aanwezigheid van de hele wereldtop van antiquairs die hun mooiste stukken als het ware opsparen voor de Biennale des Antiquaires. In totaal zijn 116 antiekhandelaars uit de belangrijkste steden aanwezig. Parijs blijft de kroon spannen als antiekstad nummer één, met meer dan de helft van de exposanten. Londen en New York volgen op veilige afstand. Maar ook België doet het niet slecht. Uit Brussel hebben we Véronique Bamps (juweelkunst), Berko (schilderkunst uit de 19de en begin 20ste eeuw), Gisèle Croës (Verre Oosten), nieuwkomer Philippe Denys (zilverwerk, art deco en art nouveau), Georges De Jonckheere (oude schilderkunst), Monique Lemaire (ceramiek, faïence en porselein), Leysen (juwelen), Zen Gallery (Verre Oosten). Daarnaast is er uiteraard ook Axel Vervoordt van het kasteel van ‘s Gravenwezel en het Wijnegemse Axel Vervoordt Kanaal, die naast meubelen en kunstvoorwerpen uit de 18de en 19de eeuw ook Objets de Curiosité uitstalt. Onder het aanbod noteren we vooral een groeiende belangstelling voor de klassieke plastische kunsten: oude en moderne schilderijen, beeldhouwwerken en tekeningen. Alle voorwerpen werden door 150 specialisten van de Commission d’Admission des Objets gecontroleerd, niet alleen op hun authenticiteit, maar ook op hun esthetische waarde. Voor banale brocante – die uiteraard ook zijn charme heeft – is men op de biennale van Parijs aan het verkeerde adres. Niet alleen de voorwerpen zijn van een uitzonderlijke kwaliteit. De exposanten laten geen inspanning onbetuigd om hun stand te verheffen tot een waar kunstwerk. Zo hebben sommigen een beroep gedaan op bekende ontwerpers als Marc Corbiau en Jean-Michel Wilmotte om het decor te ontwerpen waarin hun voorwerpen worden gepresenteerd.

Kleuren.

Al deze stands met hun grote variatie van voorwerpen werden tot één geheel gesmeed door Decarpentrie. Als thema koos hij: Parijs als kruispunt van de continenten. Dat slaat niet alleen op de lange reis die vele voorwerpen hebben afgelegd. “Parijs heeft veel inspiratie gehaald uit de continenten, maar heeft op haar beurt de continenten geïnspireerd,” verklaarde de kunstenaar tijdens de voorstelling van de Biennale in het Museum David en Alice van Buuren, één van de vele verborgen Brusselse schatten (Leo Erreralaan 41).

Om de verschillende continenten uit te beelden heeft Decarpentrie een beroep gedaan op kleuren: het granaatrood van de wijn staat voor Europa; het wit, de bleke tinten van katoen en maïs voor Noord-Amerika; tabak voor Latijns-Amerika; het groen van de kruiden voor Azië; ebbenhout en koffie voor Afrika. Die mengeling van kleuren wordt ingepakt in een exuberant decor, waarin de meester van de klassieke kunsten zich heeft kunnen uitleven. De wereld (van het antiek) volgens Christophe Decarpentrie. De Biennale is een trip naar Parijs waard, ook als u geen koper bent.

De Biennale van Parijs loopt van 15 september t/m 1 oktober in het Carrousel du Louvre, Parijs. Website: www.antiquaires-sna.com

henk van nieuwenhove

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content