Cholesterolprobleem

Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De omzet en de winst van Pfizer staan onder druk. De patentbescherming van zijn cholesterolverlagende middel Lipitor, jarenlang het best verkopende geneesmiddel ter wereld, is afgelopen in de VS en enkele Europese landen.

Dat probleem vormt meteen de grootste uitdaging voor Ian Read, die nu bijna twee jaar aan het hoofd van het grootste farmabedrijf ter wereld staat. In 2010 leverde Lipitor nog een fenomenale 10,7 miljard dollar omzet op. Vorig jaar was dat met 9,6 miljard dollar al 11 procent minder. De cijfers van de eerste drie kwartalen voorspellen voor dit jaar een omzet die in de buurt van 4 miljard ligt.

De verkoop van Lipitor is gekelderd. Bovendien versnelt de daling: in het eerste kwartaal ging het om 42 procent en in het tweede om 53 procent. In de Verenigde Staten is het nog erger. Daar tuimelde de verkoop in het derde kwartaal liefst 87 procent lager in vergelijking met vorig jaar, naar amper 192 miljoen dollar. Het eerste kwartaal was er een daling van 71 procent, in het tweede 79 procent.

De val van de omzet in biofarmaceutische producten compenseert Pfizer vooral met enkele nieuwe sterproducten van het overgenomen Wyeth – met 68 miljard dollar ging het om de grootste overname in de farmageschiedenis. Zo is het vaccin Prevnar in heel korte tijd het best verkochte middel van de Pfizer-groep geworden. In het derde kwartaal klom de verkoop boven de magische grens van 1 miljard dollar. Dat kan de door Lipitor geslagen bres echter niet volledig dichten. Pfizer zag zijn omzet op jaarbasis met 16 procent dalen in het derde kwartaal, naar 14 miljard dollar.

Pfizer had op 30 juni nog 87 poten-tiële geneesmiddelen in zijn pijplijn, maar voor analisten is het duidelijk dat de groep nieuwe grote overnames in de farmacie nodig heeft om de pijplijn te versterken en de gigant weer groei(perspectief) te bieden .

Bij de presentatie van de cijfers van 2011 was de prognose voor dit jaar nog een omzet tussen 62,2 en 64,7 miljard dollar. De winst per aandeel zou uitkomen tussen 2,25 en 2,35 dollar. Die cijfers zijn na het derde kwartaal van dit jaar naar beneden bijgesteld. Pfizer gaat nu uit van 58 tot 59 miljard dollar omzet en een winst per aandeel van 2,14 tot 2,17 dollar.

Toch staat de koers van Pfizer op het hoogste niveau van de jongste jaren. CEO Ian Read onderneemt allerlei acties om de beurswaarde te maximaliseren. In april verkocht Pfizer zijn groeiafdeling voeding voor 11,85 miljard dollar aan Nestlé. En eind vorig kwartaal raakte bekend dat Pfizer zijn afdeling Animal Health verzelfstandigt onder de naam Zoetis om ze volgend jaar apart naar de beurs te brengen. De strategie is door de verkoop en een aparte beursnotering van niet-strategische activiteiten te focussen op klassieke farma en nieuwe geneesmiddelen.

Naast die eenmalige zaken, koopt Read massaal eigen aandelen in, dit jaar voor circa 5 miljard dollar. Tegen ruim elf keer de winst is het aandeel natuurlijk nog niet duur, maar een jaar geleden was de koers-winstverhouding nog 8. Maar de druk op omzet en de winst houdt nog steeds aan. De massale inkoop van eigen aandelen kan niet verdoezelen dat de koers tegen zijn maximum zit. Vandaar het advies ‘verkopen’.

DANNY REWEGHS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content