CHECKLIST

Uit de eerste ervaringen van beheerders van electronic commerce-diensten distilleerden we voor u een paar bruikbare adviezen om de veiligheid van uw (verkoops)transacties over het Net te verhogen :

Vraag een adres, ook al is er geen fysieke levering (bijvoorbeeld : verkoop van informatie, of andere diensten die met een paswoord worden geactiveerd).

Vraag een telefoonnummer. Als er twijfel over een transactie bestaat (bij een abnormaal hoog bedrag bijvoorbeeld), kunt u de koper nog contacteren om zijn bevestiging te vragen. Doordat alleen maar een telefoonnummer wordt gevraagd, zullen al heel wat kandidaten minder geneigd zijn om bedrog te plegen ;

Vraag een e-mail adres. Gratis elektronische postdiensten, zoals Hotmail (www. hotmail. com), kunnen worden benut door iemand die onder valse identiteit bij u wat komt bestellen. Geeft iemand u zo’n adres op, dan is enige argwaan gerechtvaardigd. Als de koper daarentegen een duidelijk Belgisch e-mail-adres heeft, vormt dat een extra waarborg.

Volg de transacties nauwgezet op. Spoor abnormale activiteiten op, bedragen die beduidend hoger liggen dan het gemiddelde bijvoorbeeld. Voor u de levering toestaat, kijkt u best na of er een logisch verband tussen de verdachte gebruikers bestaat.

Betaling bij levering. In een aantal gevallen, zoals bijvoorbeeld de levering van maaltijden (pizza e.a.), wordt zo het risico op gestolen of nagemaakte kredietkaarten vermeden.

Onderschep het IP-adres. Iedere gebruiker wordt automatisch geïdentificeerd door het nummer dat hem door zijn provider wordt toegekend (IP-adres). Als er een probleem opduikt, kunt u zo altijd tot de bron teruggaan. Bij specialisten die er een beetje de gave voor hebben en gewoon het adres van iemand anders stelen, lukt dat echter niet zo maar.

MAAR

al deze maatregelen kunt u natuurlijk alleen treffen als u iets verkoopt. Als u enkel gratis informatie verspreidt en uw dienst met publiciteit bekostigt, kunt u voor andere verrassingen komen te staan. Eurotv (www. eurotv. com), dat in Europa televisieprogramma’s levert, werd letterlijk geplunderd door een Fransman die ‘s nachts met een informaticarobot alle informatie kwam kopiëren ! Hij voerde die informatie in een softwareprogramma in, dat hij onder zijn eigen merknaam verdeelde. Eurotv heeft de plundering kunnen stoppen door het automatisch kopiëren van zijn informatie moeilijker te maken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content