Champagne of crémant
De vermelding crémant op een fles schuimwijn kan doen denken aan crème, en dus aan iets zoets. Maar daar heeft de term niets mee te maken. Het is de benaming voor een schuimwijn die volgens dezelfde methode als champagne wordt gemaakt, maar buiten de regio Champagne. Crémant kan zowel droog (brut), halfzoet (demi-sec) als zoet (doux) zijn.
De beste methode om van witte wijn schuimwijn te maken, is de méthode champenoise. Maar ook die term is beschermd en wordt vervangen door méthode traditionnelle. Die methode bestaat erin aan witte wijn in de fles suiker en gist toe te voegen, waardoor een tweede gisting ontstaat. Daardoor worden koolzuurbubbels gevormd die in de fles gevangen blijven. De schuimwijn blijft dan nog een tijd liggen op zijn gistrest, waardoor de smaak en de textuur verbeteren. Uiteindelijk wordt de gistrest verwijderd en krijgt de schuimwijn zijn definitieve kurk, na toevoeging van wat zoete likeur. De hoeveelheid van die likeur bepaalt hoe droog of zoet de schuimwijn zal zijn.
In methode is er dus geen verschil tussen crémant en champagne. Het verschil zit in de druiven. Ze worden niet gekweekt in de befaamde bodem van krijt in Champagne. Maar ook de druivenrassen zijn niet altijd dezelfde. Champagne wordt gemaakt van pinot noir, pinot meunier en/of chardonnay, terwijl voor een crémant ook riesling gebruikt kan worden (in Crémant d’Alsace), of chenin blanc (in Crémant de Loire), sauvignon blanc en sémillon (in Crémant de Bordeaux), poulsard en trousseau (in Crémant du Jura) en jacquère en altesse (in Crémant de Savoie).
Crémant is doorgaans goedkoper dan champagne. Terwijl een crémant die door een kwaliteitsbewust domein is gemaakt, beter kan zijn dan een champagne uit een industriële fabriek.
Niet alle schuimwijnen buiten Champagne worden volgens de champagnemethode gemaakt. Als de term méthode traditionnelle niet op het etiket staat, is wellicht de méthode Charmat gebruikt, waarbij de tweede gisting plaatsvindt in een grote, gesloten tank. En indien zelfs die methode niet staat vermeld, gaat het om een witte wijn die door de inspuiting van koolzuur schuimwijn is geworden. Hoofdpijn is dan niet uitgesloten.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier