CENTRUM LOOPT LEEG

TANEND BUREAUKARAKTER.

De centrale ligging en de goede bereikbaarheid van Gent lijken goede verkoopargumenten om kantoorruimte aan de man te brengen. Bovendien zijn de huurprijzen er lager dan in Brussel of Antwerpen. Toch is de leegstand schrijnend. “Iemand zei mij onlangs dat hij een centraal gelegen kantoor van 100m² wil verhuren. Hij vraagt nog geen 2000 frank per m² en de ruimte staat al vier jaar leeg,” haalt Frank De Palmenaer, gedelegeerd bestuurder van Maaltecenter aan. De leegstand op de markt heeft een invloed op de prijzen. Ze daalden tot een gemiddelde van 3000 tot 3500 frank/m²/jaar. Voor 3700 frank/m²/jaar kan je nu aanspraak maken op de “absolute top”.

De mobiliteitsproblemen, het parkingtekort en het oubollig onaangepaste karakter van de kantoren spelen een belangrijke rol in het tanend bureaukarakter van het centrum. Het Urbis-project, dat het gezicht van Gent de voorbije jaren grondig veranderde, is hier jammerlijk genoeg niet de uitzondering die de regel bevestigt. De leegstand heeft er vrij spel. “Te dure prijzen en te grote oppervlakten,” wordt gefluisterd door kenners van de markt. Hedwig Bundervoet van Bouw & Immobiliën Maesnuanceert : “Wij kregen al verschillende vragen van kleinere huurders voor Urbis, maar wimpelen die af. Wij zijn op zoek naar één of twee grote huurders. Urbis is één van de kandidaten voor de centralisatie van de diensten van het Vlaams Gewest of eventueel voor justitie.” Bundervoet ziet ook niet echt problemen voor het stadscentrum : “Op ons totaal patrimonium is er slechts een leegstand van 8 % à 9 %. Wel zijn er grote verschuivingen op gang.”

De situatie van de agglomeratie geeft een positiever beeld. Hier ontbreekt het niet aan initiatieven. Dat bewijst voorbeeld het Maaltecenter. Tien jaar geleden kocht Frank De Palmenaer kazernes op in de buurt van de afrit Sint-Denijs-Westrem en Flanders Expo. Stap voor stap werden ze gerenoveerd tot kantoren. Er werden ook enkele nieuwbouwprojecten in de steigers gezet. Balans ? 30.000m² kantoorruimte met een bezettingsgraad van 95 % tot 98 %. Zo’n 125 bedrijven vonden er onderdak. De sleutels tot het succes ? De ligging en de ruime parkings. Maar ook het concept leek een voltreffer. “We zijn heel flexibel ingesteld,” beklemtoont De Palmenaer. “Jonge ondernemers kunnen 30m² huren en aanspraak maken op centrale diensten. Onze prijzen schommelen tussen 3500 en 5000 frank/m²/jaar.”

Gent bewijst potentieel te hebben. Iets wat Danny Parrein van Immobiliën Hugo Ceusters graag bevestigt. “Ik voel dat er vraag ontstaat naar volumes van 500 tot 2000m². Dit is niet alledaags in Gent waar de gemiddelde vraag eerder gaat naar oppervlaktes van 120 tot 180m².” Ook bouwonderneming Ipes gelooft in de kracht van de Gentse rand. “Momenteel beëindigen wij een project van 2500m² in Drongen en starten wij een ander in Zwijnaarde,” weet Jacques Steenhault, bestuurder-directeur van Ipes. “Aan moderne nieuwbouw met een goede ligging en de nodige faciliteiten zal er altijd nood zijn. Hiervoor kan je zelfs 4000 frank/m² vragen.”

GENTSE KANTOREN Grote projecten aan de stadsrand zouden nog een toekomst hebben.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content