CBF waarschuwt voor beleggingsfraude

Cambridge International, Morgan Young, International Investments Bankers… Dergelijke ‘serieuze’ namen van financiële bemiddelaars die fabuleuze winsten voorspiegelen, moeten hun werkelijke bezigheden verbergen: fraude. De Commissie voor het Bank- en Financiewezen waarschuwt de spaarders – óók die met zwart geld.

“Verdubbel op enkele weken tijd uw investering.” De boodschap is verleidelijk zoals ze daar staat in vergulde letters op glanspapier. Zelfs Philippe Loison, verantwoordelijke voor de cel Perimetercontrole van de Commissie voor het Bank- en Financiewezen, heeft er even in geloofd. “Sommige brochures lijken echter dan echt,” geeft hij toe. Maar de lovende referenties zijn nep, de opzichtige internetsite is een lege doos, de namen van de directeurs zijn onbekend en waarschijnlijk vals.

De CBF ontmaskerde onlangs de maatschappij Morgan Young, met vestigingen in Genève en Japan. In kitscherige brochures stelde ze voor om aandelen te kopen van Global Food Technologies, dat “binnenkort” op Nasdaq zou worden genoteerd. “Voor dat aandeel is in België geen enkele uitgifteprospectus gepubliceerd,” zegt Loison. “In werkelijkheid gaat het om waardeloos papier.”

Een ander voorbeeld is International Investments Bankers (Invesbankers), dat op 16 juli 2002 door de CBF werd ontmaskerd. De organisatie huisde aan het Schumanplein in Brussel. Vanuit België werden valse beleggingsmogelijkheden in Zuid-Amerika aangeboden. Invesbankers deed zich voor als een in België gevestigde kredietinstelling, hoewel ze niet door de CBF werd toegelaten. Meer nog: ze mocht niet eens de naam ‘bank’ dragen. Namen die lijken op die van befaamde financiële bemiddelaars zijn trouwens schering en inslag. De benamingen van weinig betrouwbare zaken als Goodmanhart, Capital Suisse of Morgan Young leunen verdacht sterk aan bij prestigieuze namen als Goldman Sachs, Credit Suisse of JP Morgan. Wie niet snel genoeg toehapt om nog meer te investeren, wordt afgeperst via telefonische intimidatie en bedreigingen als “als u blijft talmen, kunt u uw winst wel vergeten”.

De meeste slachtoffers vallen niet alleen voor de woekerwinsten, maar vooral voor de beloofde discretie – een doorslaggevend argument voor wie zijn zwart geld onderdak wil geven. Eén punt hebben ze alvast gemeen: hoewel ze met beleggingen vertrouwd zijn, hebben ze zich toch laten beetnemen met gesofistikeerde financiële instrumenten. Ze zijn beschaamd om dat toe te geven en kunnen wegens het zwarte geld geen klacht indienen.

In 1998 richtte de CBF de cel Perimetercontrole op, die zich bezighoudt met de opsporing van het frauduleus ‘openbaar aantrekken van spaargeld’. Onder meer dankzij opgelichte beleggers die bij haar komen aankloppen, zuivert de Commissie het spaarwezen van malafide instellingen. De cel Perimetercontrole speelt haar informatie ook door aan het parket. Vorig jaar werden nog twee personen aangehouden omdat ze misbruik hadden gemaakt van het vertrouwen van particulieren die hun 270.000 euro hadden toevertrouwd via de maatschappij Whispers Securities Network. Onlangs waarschuwde de CBF nog voor de dubieuze praktijken van de Italiaanse vennootschap Cambridge International. De afgelopen jaren heeft de CBF er al een dertigtal ontmaskerd, waarvan zes in België.

S. B. [{ssquf}]

Malafide investeringsmaatschappijen beloven particulieren met zwart geld woekerwinsten. Wie toehapt, wordt afgeperst.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content