Cashtekort dreigt voor kwart bedrijven

Een klein kwart van de Belgische bedrijven bevond zich eind vorig jaar al in een acute gevarenzone. Bij de minste tegenslag dreigen ze met een cashtekort geconfronteerd te worden”, zegt Geert Janssens, projectmanager van de denktank VKW Metana. Hij doet dat op basis van cijfers uit de nieuwe Trends Top 30.000. “Die bedrijven hebben minder cash en activa die ze snel te gelde kunnen maken, dan ze betalingsverplichtingen hebben op korte termijn. Om comfortabel te opereren, moet deze liquiditeitsratio (de verhouding tussen de vorderingen en verplichtingen op korte termijn) toch minstens 1,5 bedragen”, zegt Geert Janssens.

In volle kredietcrisis houden de bedrijven hun liquiditeit best scherp in de gaten. Hebben ze voldoende cash achter de hand om aan alle financiële verplichtingen te voldoen? Want als er een onverwacht liquiditeitsprobleem opduikt, bestaat in deze tijden het gevaar dat de bank aarzelt of weigert om een overbruggingskrediet te geven. Het zou zonde zijn als solvabele bedrijven door tijdelijke cashproblemen in moeilijkheden komen.

Slechts 40 procent van de bedrijven had in 2007 een liquiditeitsratio die minstens comfortabel mag worden genoemd. Nog eens 40 procent van de bedrijven zit tussen een ratio van 1 en 1,5. Hun liquiditeitspositie is niet in gevaar, maar de buffer tegen de slechte tijden is klein. En een op de vier heeft dus helemaal geen buffer, terwijl in deze moeilijke tijden ondernemingen vaak meer werkkapitaal nodig hebben om de voorraden te financieren en een laattijdige betaling door klanten op te vangen.

Heel wat bedrijven dreigen dus bij de bank te moeten aankloppen op een moment dat de banken de kredietvoorwaarden fors verscherpen. Kaskredieten zijn duurder geworden en investeringskredieten moeilijker te verkrijgen. Geert Janssens: “We merken dat zelfstandigen en kmo’s moeilijk nog nieuwe kredieten krijgen van de banken. We krijgen ook veel klachten over vertragingsmanoeuvres bij de banken, die administratieve argumenten aanhalen om toegekende kredieten later uit te betalen.”

Volgens de recentste statistieken stagneert het uitstaande kredietvolume aan de Belgische bedrijven, na een sterke stijging de voorbije jaren. De kmo’s beschikken wel nog over onbenutte reserves op bestaande kredietlijnen, omdat ze gemiddeld nog maar 70 tot 85 procent van de toegekende kredieten opgenomen hebben.

De aanbevolen liquiditeitsratio is ook sectorgevoelig. De meest liquide sectoren zijn drank, horeca en ‘verhuur en lease’, terwijl de minst liquide sectoren verzekeringen, elektronica en farmacie zijn.

D.K.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content