Café de Bruxelles

Fransman Jean Molas en zijn Zweedse kok Bengt Paulsson serveren smakelijke gerechten met zuiders parfum.

Centra van grote steden ontvolken, stadsbewoners verhuizen naar de buitenkant, waar minicentra met eigen winkel- en uitgaansstraten ontstaan. Zo groeide er aan de Waterloosesteenweg en het Kasteelheerplein in Elsene een levendige cultuur aan eethuisjes. Succesvolle voorbeelden zijn: Café Camille (Waterloosesteenweg 559), Toucan (hoek Louis Lepoutrelaan en Waterloosesteenweg), Les Brasseries Georges (hoek Waterloosesteenweg en Brugmanlaan), Fils de Jules (Edelknaapstraat 37), Quincaillerie (Edelknaapstraat 45) en Brasserie Thoumieux (Amerikaansestraat 124).

Ook Jean Molas besloot om zijn aspergebedden aan te leggen aan de Waterloosesteenweg. Hij nam Café de Bruxelles over en blies de zaak nieuw leven in. Molas is een rot in het vak. Hij deed ervaring op in Le Prince d’Orange (Ukkel) en stond aan de basis van een reeks restaurantprojecten in en rond Brussel ( Bécasse Blanche, Brasserie Alma en Le Premier à Droite). Deze keer werd als kok de Zweed Bengt Paulsson aangenomen. Hij werkte jaren in toprestaurants in Zuid-Frankrijk en deed er zijn voorliefde voor de mediterrane keuken op.

Café de Bruxelles is ondergebracht in een elegant gedecoreerde ruimte met laag plafond. Om de eetzaal te bereiken moet men langs de open keuken. Hemelsblauw en zonnegeel zijn de terugkerende kleuren op de muren. Marmerkleurige pilaren, houten lambriseringen met spiegels en nostalgische art-nouveaulampjes in glaspasta brengen sfeer.

Er is een gevarieerde spijskaart met specialiteiten als: gravad lax (495 frank), terrine van ganzenlever (550 frank), à la minute gekookte kreeft uit het vivarium (vanaf 750 frank voor een babykreeft) en zeebrasem in zoutkorst (675 frank).

Wij proefden: een zomerse terrine van krokante groenten met door venkelzaad geparfumeerde tomatencoulis, natuurlijk, supervers, licht en lekker (295 frank); mals gebakken inktvisjes opgediend met courgette en gedroogde tomaten in kippenbouillon (375 frank). Hoofdgerechten waren: duif uit Bresse met delicaat gebakken vlees en krokant gegaarde groenten (750 frank) en op de grill gequadrilleerde verse zeetong, die door Molas aan tafel van de graat werd gehaald (750 frank). Voor- en hoofdgerechten vielen helemaal in de smaak. Deze goede maaltijd werd afgesloten door gratin van fruit en sabayon (250 frank).

Café de Bruxelles wist door de professionele aanpak, de smakelijke, zuiders getinte gerechten en de redelijke prijzen op korte tijd de aandacht te trekken.

pieter van doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content