Bush-doctrine zorgt voor pannenkoekenbak

Sinds een half jaar levert Heidevink Foods ook de pancakes voor de Amerikaanse troepen in Irak. Thank you, mister president.

Biscuits, wafels en pannenkoeken bakt Heidevink Foods. Nu al sinds 1998. De Truiense familie Boogaerts nam toen de bescheiden bakkerij Heidevink uit Bree over. De familie was eigenaar van het bedrijf Kimm Wafels uit Hasselt en wilde vanuit Heidevink een compleet bakbedrijf uitbouwen dat zich op de Belgische distributiemarkt zou richten.

“Dankzij onze relaties in de voedingsbranche hebben we snel voet aan de grond gekregen bij supermarkten als Carrefour, Aldi en Delhaize,” zegt gedelegeerd bestuurder Laurent Boogaerts (49).

Als blijk van gezonde ambitie zette Heidevink een nieuw gebouw met ruim 6000 vierkante meter productieruimte neer in Sint-Truiden. In de productiehal werd één wafellijn geïnstalleerd. De dioxinecrisis ten spijt werd die capaciteit al snel te klein. Vijf jaar later beschikt de koekjesbakker over vijf productielijnen: twee wafellijnen die 10.000 stuks per uur kunnen fabriceren, twee polyvalente ovens die dienen voor de productie van zowel ronde biscuits, speculaas als de gevulde kattentongen, en één lijn die tot 14.000 American pancakes per uur kan vervaardigen.

Geen overbodige investering, want sinds de zomer van 2003 levert Heidevink(omzet vorig jaar: bijna 10 miljoen euro) tonnen pancakes aan de troepen in Irak. “Een tradingmaatschappij heeft ons product toevallig ontdekt en sindsdien leveren we geregeld aan het Amerikaanse leger,” zegt Laurent Boogaerts. Rond de kerst mocht Heidevink 70 ton pannenkoeken leveren en ook nu weer staat een bestelling van 50 ton in het orderboek. “Van mij hoeven ze niet te schieten,” zegt Laurent Boogaert. “Maar de Amerikanen mogen wel nog een tijdje in Irak blijven.”

De pannenkoekendeal met de Amerikanen is natuurlijk mooi meegenomen, maar zonder nieuwe pre-emptive strikes blijft het een markt met weinig perspectieven. Heidevink staat echter met beide voeten op de grond en richt zijn pijlen vooral op de Belgische distributiesector. “We zijn ook actief in Nederland, Frank en Duitsland, waar we een handelsvertegenwoordiging hebben,” zegt hij. “Sinds kort hebben we ook een agent in het Verenigd Koninkrijk, die ons daar moet lanceren.”

Wouter De Broeck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content