Budgetvriendelijk bouwen voor kmo’s

Inspelen op de groeiende vraag naar budgetvriendelijk industrieel vastgoed in Limburg kan flink renderen. Vraag maar aan Derdaele+, de snelste groeier is bij de kleine bedrijven.

Met vijf leden van de familie Derdaele die actief zijn in de onderneming mag je de Lommelse groep Derdaele een echt familiebedrijf noemen. De toegevoegde waarde van de kleine Gazellen Ambassadeur klom van 123.043 euro in 2006 tot naar 2.623.658 euro. Het personeelsaantal ging van twee naar twintig. De focus van het bedrijf, dat industrieel vastgoed bouwt, verkoopt en verhuurt, ligt op staalbouw, vooral in de provincie Limburg.

“Bij de start hebben we ons gevestigd op een stuk grond met een oud pand van de gemeente Overpelt, op de vroegere ge-meentewerf. Daarnaast kochten we nog extra terreinen van het voormalige Union Minière”, legt CEO Patric Derdaele uit. In het begin werden vooral terreinen aangekocht en verkaveld, terwijl de constructiewerken werden uitbesteed. “Na zes maanden bleek het beter om zelf te bouwen. Zo konden we aan de vraag, kostprijs en de snelle groei voldoen.”

Low budget

Met zijn bedrijvengroep wil Derdaele inspelen op de groeiende vraag naar budgetvriendelijk industrieel vastgoed in Limburg. De grootte schommelt van 250 tot 800 vierkante meter. “We bieden een lowbudgetoplossing voor kmo’s die op zoek zijn naar een plaats om zich te vestigen. Dat kan bij ons al vanaf vanaf 175.000 euro per unit. 90 procent van ons vastgoed wordt verkocht.”

Derdaele trok al een tachtigtal kmo-units op, vooral in Overpelt, Lommel en omgeving. “We spelen in op een gat in de markt. Jonge ondernemers – bijvoorbeeld garagisten, loodgieters, of dakwerkers – vinden moeilijk een plaats op een industriepark. Zij verhuizen nu naar onze kmo-units in bedrijfsparken.”

Intussen zet Derdaele+ ook bedrijfsunits van 1000 vierkante meter neer. “Hierdoor kunnen we de kmo’s met ons laten meegroeien. De kleinere units worden dan weer aan ons verkocht of aan derden.”

Sterkte

“We kopen zelf onze gronden aan. Dat is onze sterkte”, zegt Patric Derdaele. “We bezitten ook alle machines. 80 procent van het bouwproces hebben we zelf in handen. Hierdoor zijn we nauwelijks afhankelijk van ex-terne partijen.”

Anno 2012 wordt de helft van de omzet van Derdaele+ gerealiseerd via werken voor de groep Derdaele. De andere helft komt van externe opdrachtgevers. Derdaele heeft nog 50.000 vierkante meter industrieel vastgoed in portefeuille, te bouwen in 2012 en 2013.

De familiale groep Derdaele zal anno 2012 rond 20 miljoen euro omzet draaien.

BRUNO DE KEYZER , FOTOGRAFIE THOMAS DE BOEVER

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content