Bruisend na de bom

Wolfgang Riepl
Wolfgang Riepl redacteur bij Trends

De Ira-bomaanslag in hartje Manchester heeft de heropbloei van de verouderde industriestad in een stroomversnelling gebracht.

Houten panelen versperren de toegang tot Exchange Street en Market Street. Veiligheidsagenten blokkeren kordaat de deuropeningen. Ramptoeristen leggen de vernieling vast op hun handycam.

Op 15 juni verwoestte een krachtige Ira-bom een groot deel van het historische hart van Manchester. De schade bedraagt, volgens een nog steeds voorlopige raming, 25 miljard frank. Na de aanslag werd een internationale architectuurwedstrijd georganiseerd. In oktober wordt met de bouw van het winnende project aangevangen.

Het lijkt misschien merkwaardig, maar volgens woordvoerster Roz Hughes van Toerisme Manchester, berokkende de bom geen schade aan de toestroom van toeristen. “68 % van onze leden heeft er geen hinder van. De bezettingsgraad van de hotels steeg zelfs tot meer dan 70 %. Bij de aanslag werd veel bedrijfsruimte vernield, en vandaag worden hotelkamers gebruikt als kantoren.” De hotelbezetting bedroeg vorig jaar 63 % en klom nog eens met een tiende. Een riant cijfer in Europa, waar de gemiddelde bezettingsgraad tot 50 % is gedaald.

Het is niet het enige merkwaardige cijfer van deze Noord-Engelse stad met 2,3 miljoen inwoners. Amper acht jaar geleden was het stadscentrum totaal verkommerd. “Iedereen verklaarde ons gek toen we van Manchester, de oudste industriestad van Europa, een toeristische attractie wilden maken,” aldus Hughes. Daarvoor werd in ’88 de Central Manchester Development Corporation (CMDC) opgericht. Een gemengd publiek-particuliere onderneming, die in maart werd ontbonden. De CMDC lapte 187 hectaren grond in het hartje van de stad op, goed voor een investering van 22 miljard.

“Manchester wordt vandaag meer en meer met Barcelona vergeleken. Het bruist, is trendy en kosmopolitisch.” Vooral de aanpak van de kanaalzone, met Castlefield als visitekaartje, is merkwaardig. Oude magazijnen, waar eens katoen werd opgeslagen, werden omgetoverd tot woningen, hotels, musea en cafés. ‘s Avonds is het heerlijk wandelen op het paadje naast het kanaal ; de prachtige Britse (jongeren)pubs naast het water bruisen van de activiteit. Granada Studios Tour is de Britse variant van het filmpretpark in Hollywood.

Manchester klom daarmee tot de zesde toeristische bestemming in Groot-Brittannië. Het aantal toeristen, 2,7 miljoen in ’94, verdubbelde in tien jaar. Buitenlanders, vooral Ieren en Amerikanen, leverden een half miljoen toeristen. In ’94 spendeerden ze 10 miljard in Greater Manchester.

WOLFGANG RIEPL

Marketing Manchester is de naam van de kersverse organisatie die toerisme en privé-investeringen wil bundelen. Informatie : Churchgate House, 56 Oxford Street, Manchester M1 6EU. Tel. 00 44/161.237.1010, fax : 00 41/161.228.2960.

Manchester De oudste industriestad van Europa werd een toeristische attractie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content