BOYCOT? WELKE BOYCOT?
Balkan in Wenen.
Met een export van 68,5 miljard frank in 1998, komt Oostenrijk voor België op de twintigste plaats als uitvoerland. België prijkt bij Oostenrijkse exporteurs op nummer dertien, met 30 miljard frank export naar België. Vier vijfde van het handelsverkeer omvat industriële goederen in specifieke nichemarkten.
De zowat dertig Belgische bedrijven met vestigingen in Oostenrijk, bewerken de markt vooral met het oog op de opening naar Oost-Europa. “De Balkan begint in Wenen. De expertise over Oost-Europa is in Oostenrijk veel groter dan in West-Europa, waar het hele oosten als een uniform blok wordt bekeken,” merkt Bruno Demol, group vice-president Eastern Europe bij Eurofoam GmbH, op. Het bedrijf is een joint venture van Recticel en Greiner uit Linz, een volwassen KMO met 20 miljard frank omzet in 1999. Eurofoam is marktleider in Oost-Europa voor de productie van polyurethaanschuim. Het materiaal wordt hoofdzakelijk gebruikt in de meubelindustrie. “Eurofoam groeit sterker dan verwacht. Het klikt tussen Greiner en Recticel. We hebben beide de flexibiliteit van een familiaal bedrijf. We combineren de Vlaamse technische knowhow met de kennis van Oost-Europa van Greiner,” zegt Bruno Demol. “Ik ben niet bang voor een economische boycot. Het wordt wél ernstig indien Oostenrijk het lidmaatschap van de Europese Unie in vraag zou stellen.”
Walther Sanders, de Vlaamse bedrijfsleider van Esselte Office Products GmbH, is inmiddels wél het onderwerp van een verhitte politieke discussie. Niet dat Sanders gevolgen verwacht van een eventuele economische boycot. Het komt door de gemeenteraadsverkiezingen in april in Erlach, een gemeente op 40 kilometer van Wenen. In 1996 kocht Esselte, de Zweedse producent van kantoormateriaal, de Oostenrijkse concurrent en marktleider Bene. De productie werd inmiddels gedelokaliseerd van Erlach naar Polen. Het aantal werknemers daalde van 130 naar 35, en dat is een element in de verkiezingen voor de gemeenteraad. “De christen-democratische ÖVP misbruikt en misvormt informatie. Ik heb al een advocaat onder de arm genomen,” klaagt Walther Sanders. “De Oostenrijkse markt is pas sinds 1995, met de toetreding tot de Europese Unie, echt opengegaan. Je merkt nog veel lokale fierheid. Lokale concurrenten zwaaien nog met de vlag Made in Austria.” Esselte Office Products GmbH haalde in 1999 780 miljoen frank omzet, en heeft een marktaandeel van 35%.
Wolfgang Riepl
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier