Bouwen met 150.000 euro
Batibouw gemist en toch bouwkoorts? Twee inspirerende boeken bieden troost. Het Belgisch Budget Bouwboek toont zelfs hoe verrassend veel er kan met een budget van 150.000 euro.
Een zeppelin tussen eeuwenoude beuken. Zo plastisch omschrijft Philip Willaert het modernistisch aandoende huis van Jan en Marie-Cecile. Meer vernemen we jammer genoeg niet van de bewoners. Evenmin komen we hun beroep te weten, terwijl dat belangrijk is om de woning te beoordelen. Wonen en werken vloeien er immers door elkaar. Het gebrek aan toelichtingen in Wonen – Een moment voor jezelf wordt gecompenseerd door de sfeervolle foto’s van Caroline Monbailliu. Dankzij een mix van overzichtsbeelden en details krijgen we een duidelijke indruk. Het gebouw valt niet alleen op door de stijl, maar evengoed door de onorthodoxe indeling. Alle woonfuncties bevinden zich op de benedenverdieping, die als een loft opgevat is. Een terras op de bovenverdieping scheidt de werkruimte van een zwembad, waar groene oerwoudtinten de verwachte azuurtegels vervangen.
Drieëntwintig verrassende huizen vinden we in het lees- en vooral kijkboek. Zowel de architectuur als het interieur eist de aandacht op. Alle huizen werden gebouwd door Belim Bouwteam. Her en der vallen dan ook enkele kleffe odes aan die aannemer op, maar de gebouwen zijn zo verscheiden, fris en inspirerend, dat die reclametoetsen niet echt storen.
Zonder advertenties kon blijkbaar ook het volumineuze Belgisch Budget Bouwboek niet tot stand komen. De uitgave lijkt opgevat als een tv-programma met commerciële interrupties. Laten we evenwel niet mopperen, dit kloeke boek biedt een schat aan ideeën. Philip Willaert, de auteur die in Wonen – Een moment voor jezelf zo zuinig omspringt met uitleg, geeft nu honderduit informatie. Hij stelt honderd eengezinswoningen voor, zowel nieuwbouw als grondige renovatie, die verwezenlijkt werden binnen een budget van 150.000 euro. Daar horen de prijs van de bouwgrond, het ereloon van de architect, de btw, registratierechten en enkele andere variabele kosten niet bij. Elk project krijgt vier bladzijden toegewezen: twee pagina’s met architetuur- en interieurfoto’s, en twee pagina’s met praktische info. Zo krijgen we onder meer een beschrijving, de prijs en de bouwtekeningen. Zeer nuttig zijn de pro’s en contra’s.
En het moet gezegd, hier zitten pareltjes bij. Over de stijl en sporadisch zelfs over de functionaliteit kan gediscussieerd worden, maar stuk voor stuk verbazen de projecten door vindingrijkheid. Je houdt het niet voor mogelijk wat je allemaal kan realiseren voor 150.000 euro en vaak zelfs voor beduidend minder. Dit is beslist een bijzonder bruikbaar boek voor bouwers en verbouwers.
Philip Willaert & Caroline Monbailliu, Wonen – Een moment voor jezelf. Lannoo, 199 blz., 24,50 euro. Philip Willaert, Belgisch Budget Bouwboek. Standaard Uitgeverij/2voor5, 504 blz., 49,95 euro.
Luc De Decker
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier