Boswachter in het land van verzekeringen

HPG is een gloednieuw verzekeringsproject van de broers Haentjens. Ze mogen al meteen een product van de verzekeringsreus Prudential verdelen, via de erkende Belgische verzekeringsmakelaars. “Wij zijn de boswachters voor buitenlandse verzekeringsmaatschappijen.”

Peter (48) Haentjens en zijn broer Guy (45) hebben duidelijk de smaak te pakken. Hun geesteskind HPG is nog maar net geboren, en ze doen al zaken met het kruim van de internationale verzekeringswereld. “Prudential is inderdaad niet de eerste de beste, dus we zijn heel vereerd door het vertrouwen dat ze ons schenken”, zegt Peter. Momenteel onderhandelen de broers Haentjens al met een tweede verzekeringsmaatschappij. Hun eerste doelstelling is om met HPG het beheer te verzorgen voor de verdeling van drie verzekeringsproducten, aangeleverd door drie verschillende maatschappijen.

HPG bestaat sinds januari, en heeft een erkenning van de Commissie voor het Bank-, Financie- en Assurantiewezen (CBFA). Peter en Guy Haentjens pompten elk 25.000 euro in het project. HPG produceert zelf geen verzekeringsproducten. Evenmin adviseert het bedrijf rechtstreeks de eindklant. Wel vormt HPG de tussenschakel tussen buitenlandse verzekeringsmaatschappijen – die de producten maken – en Belgische verzekeringsmakelaars.

HPG is met andere woorden een distribution manager voor verzekeringsformules. “Noem ons maar de D’Ieteren van het verzekeringslandschap in België. Dat bedrijf produceert evenmin wagens, maar importeert en verdeelt die van de Volkswagen-groep in ons land.” HPG heeft dus iets van een boswachter. Het bedrijf van de broers Haentjens, dat vier werknemers telt, wil enkel met de beste makelaars in zee gaan. En effent zo het pad voor buitenlandse verzekeraars die in België hun producten willen verdelen.

In het gat springen

Neem nu Prudential International Assurance (PIA), een verzekeringsreus met hoofdzetel in Dublin. PIA is fysiek niet aanwezig in België, maar wil hier niettemin zaken doen via vrije dienstverlening. Vroeger werkte PIA daarvoor samen met Master Finance, dat de Belgische markt vanuit Luxemburg bediende, maar dat bedrijf ging failliet in 2009. Het faillissement was het gevolg van malversaties. Uit het verslag van de ombudsman van de Verzekeringen, dat eind april werd vrijgegeven, blijkt bijvoorbeeld dat er klachten waren van Belgische investeerders aan wie Master Finance du-bieuze levensverzekeringen zou hebben verkocht. Vooral de talrijke tussenpersonen zouden daar garen bij hebben gesponnen, via hoge commissielonen.

Peter Haentjens sprong meteen in het gat dat Master Finance achterliet. Maar hij benadrukt dat HPG de zaken op een betrouwbare manier aanpakt. Het Luxemburgse spoor bijvoorbeeld dat Master Finance vroeger bewandelde, werd verlaten. HPG houdt kantoor in Overijse, ook al omdat Luxemburg niet langer attractief blijft door de fiscale harmonisering op Europees niveau. Het nieuwe initiatief van de broers Haentjens kon PIA bekoren, en de samenwerking is intussen een feit. PIA wou bovendien tot elke prijs vermijden dat zijn Belgische klanten in de kou bleven staan.

De oudste van de broers Haentjens was altijd al actief in de verzekeringswereld, en heeft ook zijn eigen makelaarskantoor. Guy Haentjens daarentegen was vroeger actief in de retailsector, en later als businessconsultant in de grafische sector. “Ik moet zorgen voor de frisse wind”, klinkt het. “Bovendien vul ik het karakter van mijn broer goed aan.”

Sparen met makelaars

HPG is distribution manager voor de International Prudence Bond (IPB) van PIA. Dat is een tak23-verzekeringsproduct (zie kader), gericht op spaarders met een middellang en lang perspectief. De IPB is dus niet rechtstreeks beschikbaar voor het publiek, maar enkel via professionele verzekeringsmakelaars en andere financiële adviseurs met een CBFA-erkenning. “De IPB is ons paradepaardje op de Belgische markt”, vertelt Filippo Madonia van PIA. “België heeft nog veel potentieel voor spaarproducten die gericht zijn op het pensioen.”

De belangrijkste concurrenten van HPG zijn volgens de broers Haentjens de termijnrekeningen en de spaarboekjes. “Maar de IPB die we verdelen voor Prudential heeft het voordeel dat het ondersteund wordt door de expertise en beleggingsinzichten van een groep die wereldwijd actief is, en een mooi trackrecord kan voorleggen.” HPG mikt voorlopig enkel op de Belgische markt. De ambitie van HPG bestaat erin om de bestaande Belgische klanten van PIA een optimale service te bieden, en om de makelaars maximaal te ondersteunen bij de verkoop van nieuwe IPB-contracten.

“Ik beschouw HPG als een heel mooie stap in mijn carrière”, besluit Peter Haentjens. Het makelaarskantoor van Peter Haentjes blijft trouwens bestaan. “Misschien iets voor de kinderen later.” Broer Guy is van plan om zijn andere profes-sionele activiteiten langzaam af te bouwen, om zich uiteindelijk volledig te kunnen concentreren op HPG. “Voor mij is het geen al te grote overgang geweest. De verzekeringssector is zelfs simpeler dan de grafische sector, vind ik. En saai? Goh, ik heb rechten gestudeerd, dus ik kan er wel tegen. (lacht)

Celine De Coster, Fotografie Michel Wiegandt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content