BORGLOON. ZOET EN GOED
Zuid-Limburg blijft de Belgische fruitsektor bij uitstek. Meer dan de helft van de 2308 Belgische fruitbedrijven zijn er gevestigd.
Limburg blijft dé Belgische fruitprovincie. Van de 2308 fruitbedrijven die ons land rijk is, zijn er 1224 aktief in Limburg. De fruitteelt koncentreert er zich in het zuiden van de provincie met een uitloper naar het Maasland. In het aangrenzende Hageland bevinden zich nog eens 20 procent van alle Belgische fruittelers.
Samen vormen ze met bijna 70 procent van de totale fruitproduktie de echte fruitstreek van België, zo blijkt uit cijfers van de Belgische Boerenbond. Duidelijk is alvast dat de appeltjes niet van Oranje komen, maar wel van Limburg. Van de 2308 professionele fruitbedrijven in België situeren er zich 1224 in Limburg, 588 in Brabant, 189 in Oost-Vlaanderen, 99 in Antwerpen en 70 in West-Vlaanderen. Wallonië is goed voor amper 138 fruitbedrijven.
In totaal telt België 13.276 hektaren die beplant zijn met fruit. Niet minder dan 6960 hektaren daarvan liggen in Limburg, 3349 hektaren in Brabant, 1238 in Oost-Vlaanderen, 437 in Antwerpen en 329 in West-Vlaanderen. In Wallonië worden nauwelijks 963 hektaren aangewend voor het telen van fruit.
Wie fruit zegt in België, zegt appel. Het totale fruitareaal in België wordt voor 66,6 % ingenomen door appelaanplantingen, 27,2 % door peren. Voor de rest tekenen vooral de krieken, de kersen en de pruimen.
Zuid-Limburg is grotendeels de regio van de appels en de peren. Bij de appels overheerst de variëteit Jonagold. Van alle in België geteelde appelen zijn 52 % Jonagolds. De Jonagored, een rode mutant van de Jonagold, wint daarnaast steeds meer marktaandeel.
Bij de peren is het de Conference die de absolute marktleider is. In heel België bestaat 70,2 % van het perenarsenaal uit Conferences ; in Limburg loopt dat op tot 77 %. De nummer twee, zij het op respektabele afstand, is de Doyenné, met, in Limburg, een marktaandeel van 22,7 %.
In deze Boerenbond-cijfers zijn de zachtfruitbedrijven de telers van aardbeien en bessen niet meegerekend ; evenmin als de bijverdieners, de honderden kleine bedrijfjes die fruit telen om hun eigenaar een extra inkomen te bezorgen. Geen nood echter : ook in die beide kategorieën staat Limburg boven.
Wie houdt van een appeltje of een peertje mag zich alvast aan hogere prijzen verwachten. De Europese appeloogst zou dit jaar 11,2 % lager liggen dan in ’94 ; de perenoogst 9,7 %. België zou dit jaar, zo verwacht de Boerenbond, 12 % minder appelen produceren dan in ’94 en 10,7 % minder peren.
PEREN-EN APPELTEELTZuid-Limburg staat eenzaam aan de top.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier