Boer, dichter en creatief fiscalist
HUGO VAN GEET
Topman van Van Geet, Derick & Co., nu een onderdeel van Nexia.
Fiscaal adviseur van Ontex, Think-Media en Domo.
Bezit een boerderij in Frankrijk, waar hij charolais-koeien, schapen en 160 soorten dahlia’s kweekt.
“Wij blijven onafhankelijk,” zegt bedrijfsrevisor Hugo Van Geet (54), stichter en sterke man van het accountantskantoor Van Geet Derick & Co. ( VGD) uit Dendermonde. “Geen haar op mijn hoofd dat aan verkopen denkt. De grote auditgroepen zijn grote marketingmachines waar het individu te veel op de achtergrond verdwijnt. Ik ben een boerenzoon. Laat mij maar vrij en rustig voortploegen.”
Vorige week trad Van Geet, de fiscale adviseur van Ontex, Think-Media en Domo, toe tot het internationale netwerk van Nexia. Met een totale omzet van 1,3 miljard dollar behoort deze groep tot de wereldtop van accountants, na de Big Four ( PricewaterhouseCoopers, Deloitte & Touche, Ernst & Young en KPMG). In eigen land realiseert VGD met negen vennoten en 130 medewerkers een jaarlijks omzetcijfer van 10,9 miljoen euro. Maar Van Geet brak tien jaar geleden ook in het buitenland door, voornamelijk in landen uit het voormalige Oostblok. In november 2002 nam hij een participatie van 12,5 % in het accountants- en belastingadvieskantoor Karl Berg uit Düsseldorf (Duitsland). Managing partner is Paul Heuser, voorzitter van het Duitse instituut voor bedrijfsrevisoren. Vandaag realiseert het Vlaamse revisorenkantoor een geconsolideerde jaaromzet van 18 miljoen euro met 250 medewerkers. “Allemaal eigen kweek,” vertelt Van Geet trots aan iedereen die het horen wil. “Veel van mijn buitenlandse vennoten logeerden tijdens hun bijscholing in België bij mij thuis. Zo weet ik precies welk vlees ik in de kuip heb.”
Geboren en getogen in Buggenhout haalde Van Geet na zijn humaniora een graduaat handelswetenschappen aan Vrohan in Dendermonde. In avondschool kwamen daar later nog diploma’s boekhouden en fiscaliteit bij.
Zijn carrière begon bij het Antwerpse accountantskantoor van Hendrik Dhont (nu Ernst & Young). Op 32-jarige leeftijd kreeg Van Geet de kans de portefeuille van zijn werkgever over te nemen. Maar de dynamische Oost-Vlaming weigerde. “De voorwaarden waren naar mijn gevoel onredelijk hoog. Ik ben toen noodgedwongen op eigen houtje begonnen. In die beginperiode fungeerde mijn slaapkamer als bureau. Later verhuisde ik naar Dendermonde en daar is het kantoor nog altijd gevestigd.”
Intussen had Van Geet in lokale kringen al enige naam gemaakt als fiscaal adviseur van Adolf De Landtsheer, de toenmalige CVP-burgemeester van Buggenhout. Deze invloedrijke bierslijter was actief als vastgoedmakelaar en raakte daarbij af en toe ook in opspraak. Hoewel zijn naam later nog in ophefmakende dossiers – zoals die van Maurice De Velder en Jan De Clerck – opdook, bleef Van Geet telkens buiten schot.
“Hij is een creatieve belastingspecialist, die telkens nieuwe uitwegen binnen het wettelijke stelsel vindt,” zegt Etienne Cooreman, de éminence grise van de christen-democraten uit de regio. “Zo lag hij aan de basis van de formule om eerst een onroerend goed aan te kopen, daarna de zaak te vereffenen en dan op een fiscaal heel gunstige manier de meerwaarden te realiseren. Nu heeft de regering dit achterpoortje gesloten, maar toen mocht dat allemaal.” Van Geet heeft er altijd over gewaakt zich strikt binnen de grenzen van de legaliteit te bewegen, zegt Cooreman.
Via De Landtsheer kwam Van Geet in contact met diens opvolger Paul VanMalderen. Het begin van een innige samenwerking en vriendschap. Volgens waarnemers is Hugo Van Geet het financiële brein achter de snelle opmars en beursintroductie van de luierfabrikant uit Buggenhout. Begin dit jaar betuigde Van Malderen zijn erkentelijkheid aan Van Geet in het maandblad Bizz: “Hier in België speelt één persoon – Hugo Van Geet – een belangrijke rol in mijn netwerk. Hij kent de zakenwereld, maar hij is niet betrokken bij de dagelijkse business en bekijkt de dingen vanop afstand.” Mede op zijn aandringen trok Ontex naar Tsjechië. Zoon Jan Van Geet leidde de fabriek zelfs een tijdje, maar is nu sinds vier jaar actief op de lokale bouwmarkt. Op de vraag of dit geen belangenvermenging was, antwoordt Hugo Van Geet dat hij altijd ongebonden is geweest en zal blijven.
Als bedrijfsrevisor durft hij toch geregeld neen tegen een klant te zeggen. Zo weigerde hij onlangs Hendrik Seghers – de gevallen topman van de milieugroep Seghers Better Technology – ter hulp te snellen, hoewel zijn vader een stuk grond bij vader Seghers pachtte. Ook tekende Van Geet jarenlang de jaarrekeningen van Think-Media met een voorbehoud. Think-Media is het beursgenoteerde mediabedrijf van die andere ondernemer uit Buggenhout, Maurice De Velder, die vorig jaar een tijdje in voorhechtenis zat op verdenking van valsheid in geschrifte en witwaspraktijken. Voorts maakte Van Geet faam als gerechtelijk expert van Boelwerf Vlaanderen. Hij schreef een vernietigend rapport over het wanbeleid van Gimvindus en Begemann, inclusief de belangenvermenging van de aandeelhouders.
Van Geet – lid van de Vlaamsgezinde Orde van den Prince – bezit een boerderij in Frankrijk, waar hij charolais-koeien, schapen en 160 soorten dahlia’s kweekt. Zo trekt hij de lijn van zijn voorvaderen – die allemaal landbouwers waren – door. Ten slotte schrijft Van Geet af en toe gedichten in de stijl van zijn favoriete auteur, Guido Gezelle. Begin dit jaar publiceerde hij zelfs een luxueus werk over de lokale impressionist Frans Geerinckx, met rijmpjes van eigen makelij.
Eric Pompen Willy Van Damme
“Hij is een creatieve belastingspecialist, die telkens nieuwe uitwegen binnen het wettelijke stelsel vindt.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier