BLOEIENDE LILLIPUTTER

Dat de rol van kleine, lokale banken nog lang niet is uitgespeeld, bewijst de Antwerpse Mauretus-Spaarbank, een dochter van Mauretus Verzekeringen.

Schaalgrootte en megafusies zijn het gesprek van de dag onder bankiers en verzekeraars. Dagelijks melden de kranten nieuwe danspassen van de Belgische grootbankiers. Is er voor de kleintjes geen rol meer, geen markt ? De Bank van Limburg een recente afsplitsing van de koepel Beroepskrediet die zich met haar twaalf kantoren exclusief op de provincie zal toeleggen, vindt alvast van niet. En een nog meer typische lokale speler duikt op in Antwerpen. Aan de Rubenslei woont Mauretus-Spaarbank, een jonge zus van Mauretus Verzekeringen opgericht in 1962 door onder meer de families Thys en Huys van Aartselaar en Willebroek. Met zeven werknemers directeur Jos Meesters incluis bedient de spaarbank 5000 klanten. Mauretus-Spaarbank heeft een balanstotaal van 2 miljard frank, amper de som van een doorsnee-kantoor van één van de grotere banken. Het eigen vermogen van de spaarbank bedraagt de helft van het huidige wettelijke minimum, 112 miljoen frank in plaats van 250 miljoen frank, maar zelfs dat is geen probleem. De drempel van 250 miljoen frank geldt voor de nieuwelingen. In ’96 werd een nettowinst van 11,7 miljoen frank geboekt, wat de aandeelhouders een mooi rendement bezorgt. De zeven werknemers dirigeren honderd zelfstandige agenten over heel Vlaanderen met een klemtoon op Groot-Antwerpen. Van de honderd zijn een deel werknemer van de zusteronderneming, Mauretus Verzekeringen. De spaarbank legt een minimumportefeuille noch een minimale verkoop op. Mauretus-Spaarbank heeft een pragmatische informaticapolitiek. Grotere spaarbanken met zwaardere kantoren leggen een minimumomzet op voor ze hun zelfstandig verkooppunt informatiseren. Anders kost het hen te veel voor te weinig opbrengst.

De software van Mauretus-Spaarbank wordt in eigen huis aangemaakt. De verrichtingen van de agenten meestal gaat het over kleine daghoeveelheden worden naar het hoofdhuis gestuurd langs Tante Post. Mauretus-Spaarbank kan agenten aantrekken met zijn vrije portefeuille. Heel wat verzekeringsmakelaars hebben een hekel aan het feit dat de bank waar ze klant zijn zelf polissen beginnen aan te bieden. Het bankverzekeren drijft kandidaten in de armen van Mauretus-Spaarbank. Moeten de agenten niet bij voorrang producten aanbieden van Mauretus Verzekeringen ? Jos Meesters : “Voor de verzekeringen zijn onze agenten volledig vrij. Voor de spaar- en de beleggingsproducten geldt de reglementering van ’87, die uitdrukkelijk de exclusiviteit oplegt. Verzekeringsbemiddelaars die al met een andere bank of spaarbank samenwerken, kunnen daarom moeilijk benaderd worden om onze waaier te verkopen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content